Zsírégető ételek
Diéta Táplálkozás

Zsírégető ételek? El ne hidd ezt a sok marhaságot!

A zsírégető ételek a tudománytalan, kattintásvadász cikkek szerint leolvasztják rólunk a fölösleget, és mást nem is kell tennünk ezeket fogyasztva, mint várunk a csodát.

Valószínűleg e cikkek szerzői, vagy legalábbis a többségük sejti, hogy a zsírégetés folyamata nem lehet ilyen egyszerű, de hát valamiről írni kell, így ezen a héten is megszületik a „top 5 zsírégető étel”, majd a következő héten a „top 10 negatív kalóriás élelmiszer”, és így tovább.

Zsírégető ételek - olajok

A fogyni vágyó laikus csak kapkodja a fejét, és nagyjából az csapódik le benne, hogy ha ezeket az ételeket fogyasztja, akkor már pusztul is róla lefelé a zsír. De sajnos csalódnia kell, hiszen a fogyáshoz bizony egyetlen dolog szükséges:

több kalóriát kell elégetni, mint amennyit beviszünk.

Ennyi. A tápanyagforrásokat persze okosan kell kiválasztanunk, ha egy kicsit több fehérjét viszünk be, akkor kevesebb izom vész oda diéta alatt, és ha mondjuk előnyben részesítjük a szénhidrátok közül a lassabban felszívódókat, kevésbé gyötör majd bennünket az éhség, és edzésen is jobban tudunk teljesíteni.

Na, de honnan ered ez a hülye mítosz, hogy léteznek zsírégető ételek?

Minden bizonnyal abból vezették le, hogy egyes táplálékforrásaink diéta alatt optimálisabb tápanyag-összetételüknek köszönhetően hatékonyabban támogatják közvetve a zsírvesztést, mint mások. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy a magas fehérje és alacsony szénhidrát/zsír- tartalmú élelmiszerek segítik az izom/zsír arány eltolását az izom felé.

De ez korántsem jelenti azt, hogy ezek az ételek zsírt égetnének.

 

Zsírégető ételek

Nagy divat a magas rosttartalmú élelmiszereket (főleg zöldségeket és gyümölcsöket, valamint egyes olajos magvakat sorolnak ide) is zsírégető ételként emlegetni.

Igyál avokádólevet, grape fruit levet, egyél lazacot és már le is fogytál… Sajnáljuk, de önmagában a zöld tea fogyasztása sem éget le rólunk egy gramm zsírt sem. Erről itt írtunk bővebben.

A rostban gazdag élelmiszereknek ettől függetlenül megvan a maga haszna: lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezáltal kisebb inzulinreakciót indukálnak, továbbá csökkentik az éhségérzetet, ami diéta alatt azért időnként mindenkinél jelentkezik. De ez nem zsírégetés!

Akkor hát mitől ég az a fránya zsír?

A zsírégető ételek favorizálása helyett érdemes komplexebben gondolkodni. Az már világos, hogy a kalóriadeficit a súlyvesztés kulcsa, és ehhez még a zsírégetőnek kikiáltott kaják is több-kevesebb kalóriával hozzájárulnak – tehát semmiképp sem elvesznek.

Aerob edzés, zsírégetés

A zsírégetés akkor lesz optimális, ha a testünk izom/zsír aránya minél erőteljesebben az izom felé mozdul el. Lehet zsírt égetni csak aerob vagy kardió edzéssel is, de jóval kevésbé leszünk formásak, hiszen az izomtömegünk nem változik érdemben. Sőt, ha túltoljuk, csökkenhet is az izom a zsírszövettel együtt.

Mi a zsírégetés optimális módja az edzés terén?

Az izomtömeg megőrzéséhez nagyon ajánlott legalább heti 3-4 alkalommal súlyzós edzést végezni. Használjunk érdemi terhelést, ne 1-2 kilós súlyzókkal bohóckodjunk. Magyarul: az edzés legyen kellően nehéz.

Zsírégető ételek, súlyzós edzés

A súlyzós edzés mellé – lehetőleg attól minél távolabb, vagy akár külön napon – végezzünk aerob vagy kardió edzést. Az aerob alacsonyabb intenzitású, és kevésbé veszélyes az izomzatra.

Zsírégető ételek, zsírégető étrend?

A szó szoros értelmében vett zsírégető étrend és zsírégető ételek tehát nem léteznek. Olyan étrend viszont nagyonis, amelyik támogatja a zsírvesztést, ha megfelelően állítjuk össze a makrotápanyagokat (fehérje, zsír, szénhidrát) és persze a mozgást sem hanyagoljuk.

Még szintén kedvelheted...