DMAA
Dopping

Veszélyes táplálékkiegészítőket találtak

DMAAA tápkiegek általában veszélytelenek, sőt, hasznosak és szükségesek. Van azonban néhány gyártó, akik magasról tesznek a mi egészségünkre, és csak a profitot hajszolják. Alább olvasható az ÁNTSZ közleménye.

A 2014 áprilisában betiltott étrendkiegészítők listája >>

DMAA-t találtak több termékben is

Magyarországon is forgalomba került néhány olyan, sportolóknak szánt étrend-kiegészítő, amelyek súlyosan veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Az amerikai hatóságok ezekre riasztást adtak ki, és kiszűrésükre Magyarországon is ellenőrzési akciót indítottak – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írták: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az elmúlt hónapokban több alkalommal is az Európai Unió tagállamaiban működő gyors-vészjelző rendszeren (RASFF) keresztül érkezett riasztásokról értesítette az ÁNTSZ-t. E riasztások szerint egyes, többségében az Amerikai Egyesült Államokban gyártott, sportolóknak szánt különleges táplálkozási célú élelmiszerek nem engedélyezett gyógyszer összetevőt tartalmaznak. Ez az úgynevezett DMAA (1,3 dimethylamylamine) – amelyet egyébként az érintett készítmények címkéjén feltüntettek – az amfetaminhoz hasonló, és koffeinnel párosulva az emberi egészséget súlyosan veszélyezteti. A készítmények forgalmazását az egészségügyi hatóság megtiltotta, ezzel együtt pedig ellenőrzési akciót is indított.

Az ÁNTSZ ezért felhívja a figyelmet, hogy mind a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, mind az úgynevezett étrend-kiegészítők vásárlásakor a lehető legnagyobb körültekintéssel kell eljárni. Az ÁNTSZ felkérésére a népegészségügyi szakigazgatási szervek (NSZSZ) szeptemberben akció-ellenőrzést tartottak. Csaknem 700 élelmiszer-vállalkozást kerestek fel, s megállapították, hogy a riasztásokban megnevezett készítmények közül néhány Magyarországon is forgalomba került. Az érintett vállalkozások többsége önként kivonta azokat a piacról, s erről partnereit is értesítette.

Az ÁNTSZ közlése szerint a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, valamint az étrend-kiegészítő készítmények gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak. A riasztásban megnevezett termékek veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Az ÁNTSZ azt kéri, hogy aki DMAA-t tartalmazó készítmény forgalmazásával találkozik, jelezze az illetékes kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek.

Az NSZSZ-ek folyamatosan figyelemmel kísérik a forgalomba kerülő étrend-kiegészítő készítményeket, illetve különleges táplálkozási célú élelmiszereket, gyanú esetén pedig megteszik a szükséges intézkedéseket. Az ÁNTSZ ugyanakkor felhívja a lakosság figyelmét, hogy csak biztosan azonosítható forrásból származó, magyar nyelvű tájékoztatóval ellátott terméket vásároljanak.

A riasztásokban megnevezett készítmények listája megtalálható az ÁNTSZ és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) honlapján, amelyen az étrend-kiegészítőkről is bővebb tájékoztatás olvasható.

A betiltott termékek listája

1.M.R

Hemo– Rage

Noxpump

Beta– Cret Extreme

Hydroxy STIM

OxyElite

Code Red

Iron Horse Show Time

PreSurge Unleashed

Crack

Jack3D

Ripped Freak

D– Stunner

Lipo 6 Black

Rush

Dexaprine Maximise

Mass Pump3D

Shock Wave Fruit Punch

Eclipse

Mesomorph

Spirodex

Endoburn

Mutant Mayhem

STIM– FORCE

Extreme Beta Crét

Napalm

Tested Burner

Flash over

NeuroCore

Tested Nut Burner

Fusion Supplements Geranamine

Nox Pump

White lightning

Heat Accelerated

Nox Pump Performance/Nox Pump Xtreme

 

Mit lehet tenni, hogy ne szívjuk meg a táplálékkiegészítőkkel?

Csak olyan cég termékét vedd meg, amelyik már hosszú évek óta jelen van a piacon! Sokat elmond a gyártóról az is, hogyan kommunikál a vásárlókkal, hány híres versenyző vállalja, hogy reklámarca lesz, és egy kis őszinteség sem árt.  Amerikában könnyebben el lehet valami adni olyan blődségekkel, melyekben azt ígérik, egy hónap alatt 10 centit nő a karod, vagy éppenséggel 20-ról 5 százalékra csökken a testzsírod.

Milyen táplálékkiegészítőt érdemes használni?

Olcsó élelmiszerek tömegnöveléshez

Kokszolás – Elég érett vagy rá?

Doppinglistás termékek

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük