Táplálkozás

Triptofán – álmatlanság ellen is hatásos

A triptofán a 8 esszenciális aminosav egyike. Szervezetünk nem tudja magától előállítani, ezért muszáj táplálékkal bevinnünk. Egyre többen ismerik fel előnyeit, és figyelnek arra, hogy étrendjük megfelelő mennyiséget tartalmazzon ebből az aminosavból.

A triptofán szerepet játszik többek között a B3-vitamin termelődésében, és a szerotonin szintézisében is. A szerotonin pedig az elalvásért és nyugodtságért felelős melatonin előanyaga (prekurzora). Innen már egyszerűen levezethető, hogy aki elegendő mennyiségű triptofánt fogyaszt, könnyebben viseli a stresszt, és nem lesznek elalvási problémái. Nem véletlenül alkalmazzák az anyagot antidepresszánsként.

A szerotonin egy sor más életfolyamatunkban is befolyással bír (testhőmérséklet, fájdalomérzet, légzés), de egy kicsit a testépítés szemszögéből vizsgálva a dolgot, szemet szúr az étvágy szabályozásában betöltött szerepe.

A magas szerotoninszint – ami magas triptofán-bevitelből ered – csökkenti az éhségérzetet. Erre abból következtettek, hogy a túlsúlyos embereknek alacsony a triptofán szintje, és ezért éreznek leküzdhetetlen vágyat minden falat után. Természetesen a kutatás felületes, és eredménye elfogadhatatlan számunkra, hiszen soha nem a bevitt táplálék mennyisége a kulcs, hanem a minőség. Tekintsünk most el ettől, a lényeg, hogy a magas triptofánbevitel csökkenti az étvágyat, ellenben nyugtató hatással bír, és szintetikus altatószerek helyett teljes biztonsággal alkalmazható, ha álmatlanságban szenvedünk. Gyógyító hatással lehet depresszió, szorongás és skizofrénia esetén is.

A triptofán forrásai

Triptofán elsősorban a magas fehérjetartalmú állati eredetű élelmiszerekben található meg. Főbb forrásai: vörös húsok, hal, tojás, cottage cheese, csirke, illetve zabpehely, csokoládé, banán, szezámmag, tökmag, napraforgómag.

Egy testépítő étrend mellé normál esetben nem szükséges triptofán kiegészítés, mert a szükséges mennyiséget az ételek fedezik. Ha viszont álmatlanságtól szenvedsz, vagy a stressz annyira rátelepedett már az életedre, hogy a fejlődésed rovására megy, érdemes szétnézned a tápkiegek között.

Diéta alatt csak óvatosan

A diéta a mi esetünkben természetesen nem éhezést jelent, hanem precízen megtervezett étrendet, lehetőleg 2-3 óránkénti étkezésekkel. A triptofán hatására megemelkedő szerotoninszint viszont ilyenkor pont ellenünk dolgozik, hiszen elnyomja az éhségérzetet. Márpedig ha nem eszünk, búcsút mondhatunk izmainknak és az erőnek is.

Mindenesetre így érhető például az anorexiások esete, akik gyakorlatilag egy ördögi körbe kerültek. Az éhezés hatására ugyanis csökken a triptofán szintje, és ennek következtében még kevesebb ételt kívánnak majd.

A-vitamin

C-vitamin

B1-vitamin (tiamin)

D-vitaminnal az izomerőért

Q10 koenzim – 30 éves kor után szinte kötelező

Még szintén kedvelheted...