Táplálkozás

Tribulus terrestris – a betiltott étrendkiegészítő

A Tribulus terrestris (királydinnye) egy régóta ismert és használt gyógynövény, a népi hagyomány szerint potencia- és libidófokozó tulajdonságai vannak. Testépítők és erőemelők is szívesen fogyasztanak tribulus-alapú kiegészítőket, a teljesítményfokozás érdekében.

Előfordulása

A királydinnye a meleg, száraz klímát kedveli, és igen gyakran előfordul szőlősökben, kapás kultúrákban.

A tribulus terrestris hatása

Tribulus szedése során fokozódik a szervezet természetes tesztoszteron-termelése, ez pedig segíti az izomtömeg növekedését. A kutatások még zajlanak, és egyelőre nincs egységes álláspont azzal kapcsolatban, hogy ez a hatás mekkora.

A Tribulus terrestris térhódítása a szteroidok betiltása után kezdődött, és nemcsak testépítők, hanem más sportolók is előszeretettel használják.

Tapasztalatok alapján azért kijelenthető már, hogy a tribulus hatása meg sem közelíti a szteroidokét, hiába van a termékek mögött drága marketingkampány. A „legális kox” kifejezés és igen elterjedt, kár, hogy hazug és félrevezető.Tribulus terrestris

Van-e szükségünk tribulus terrestris kiegészítőre?

Ha 40 alatti vagy, csak akkor használd, ha az étkezésed rendben van. Ha ez oké, és mindenképp valamilyen kis extra kiegészítőre vágysz, ellenőrizd, hogy megvan az edzés utáni tejsavófehérjéd, és a vitamin- és ásványianyag kiegészítőd a szekrényedben.  Nem érdemes csodát várni a tribulustól, de néhány százalékot természetesen javíthat a teljesítményeden.

40 év fölött felértékelődik a tribulus szerepe. E korban már jelentősen csökken a szervezet természetes tesztoszteron-termelése, így egy ehhez hasonló kiegészítő jó szolgálatot tehet.

Ha a pénztárcád elég vastag, nyugodtan próbáld ki a tribulust, napi 750mg már pozitív hatást eredményez. Ne vedd be egyszerre, oszd el arányosan, és az étkezéseiddel együtt fogyaszd.

Van egy kis gond

Mindezek nagyon szép dolgok lennének, ha a tribulus terrestris forgalmazását időközben nem tiltották volna be Magyarországon.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hivatalos indoklásában az áll, hogy

„az indikációs terület vagy alkalmazási mód nem felel meg az
étrend-kiegészítő rendeltetésének – dopping, testépítés,
hormonhatás.”

Más források azt emlegetik, hogy a vizsgált étrendkiegészítők szennyezettek voltak, de olyan magyarázat is létezik, hogy a királydinnye esetében nem bizonyított az, hogy annak fogyasztása az egészségre ártalmatlan, és a benne található pl. szteroid szaponin (valamint egyéb) vegyületek hatása miatt nem tekinthető biztonságosnak.

Akkor hogyhogy mégis rendelhető a neten?

A tribulus terrestris nem minden országban tiltott. Természetesen léteznek kerülőutak, egyik módszer az, hogy a webshop külföldön van bejegyezve, de hazánkba is szállít. A másik, kockázatosabb „megoldás” az, amikor a kereskedő egyszerűen tojik a törvényre, és árulja a szert, amíg le nem bukik.

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük