Tribulus terrestris

Tribulus terrestrisA Tribulus terrestris (királydinnye) egy régóta ismert és használt gyógynövény, a népi hagyomány szerint potencia- és libidófokozó tulajdonságai vannak. Testépítők és erőemelők is szívesen fogyasztanak tribulus-alapú kiegészítőket, a teljesítményfokozás érdekében.

Előfordulása

A királydinnye a meleg, száraz klímát kedveli, és igen gyakran előfordul szőlősökben, kapás kultúrákban.

Hatása

Tribulus szedése során fokozódik a szervezet természetes tesztoszteron-termelése, ez pedig segíti az izomtömeg növekedését. A kutatások még zajlanak, és egyelőre nincs egységes álláspont azzal kapcsolatban, hogy ez a hatás mekkora.

A Tribulus terrestris téthódítása a szteroidok betiltása után kezdődött, és nemcsak testépítők, hanem más sportolók is előszeretettel használják. Tapasztalatok alapján azért kijelenthető már, hogy a tribulus hatása meg sem közelíti a szteroidokét, hiába van a termékek mögött drága marketingkampány. A „legális kox” kifejezés és igen elterjedt, kár, hogy hazug és félrevezető.

 

Van-e szükségünk tribulus kiegészítőre?

Csak akkor használd, ha az étkezésed rendben van, megvan az edzés utáni tejsavófehérjéd, és a kreatin és glutamin is megtalálható a szekrényedben. Nem érdemes csodát várni tőle, de néhány százalékot természetesen javíthat a teljesítményeden.

Ha a pénztárcád elég vastag, nyugodtan próbáld ki a tribulust, napi 750mg már pozitív hatást eredményez. Ne vedd be egyszerre, oszd el arányosan, és az étkezéseiddel együtt fogyaszd.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?