trenbolon
Dopping

Trenbolon – hatások és veszélyek

A trenbolon az egyik legnépszerűbb anabolikus szteroid azon testépítők és erősportolók között, akik vizesedés nélkül szeretnének tiszta izomtömeget építeni.

Trenbolon gyűjtőnév alatt több készítmény is fut, leggyakoribbak a trenbolone-acetát, trenbolone-enantát, „tri-trenbolone” (egy olyan észterkoktél, amit a British Dragon gyártot, trenbolon-acetátot, trenbolon-hexahidrobenzolkarbonátot és trenbolone-enantátot tartalmaz).

trenbolon

A trenbolon felfedezése

A szert 1963-ban szintetizálták először az Egyesült Államokban, kiváló eredményeket értek el vele a haszonállatok hús- és tejhozamának növelésében és minőségi javításában.

A testépítésbe 1980-ban robbant be, amikor a Hoechst and Roussel által gyártott Finajet nevű termék használata közben észrevették, hogy az erős anabolikus és androgén hatás mellett a trenbolone nem alakul át ösztrogénné.

A termék 30 mg/ml trenbolone acetátot, vagyis gyors hatású észtert tartalmazott, és 50 ml-es fiolákban forgalmazták. A testépítők elsősorban diéta alatt alkalmazták a zsír csökkentésére és az izomtömeg megőrzésére. A Finajetet 1988-ban kivonták a forgalomból, de addigra a trenbolon olyan népszerű lett, hogy először a Finaplix (szarvasmarha implantátumként használt) labdacsok, majd mexikói a Trenbol 75 injekció formájában visszatért az USA-ba. A mai napig az egyik legkeresettebb anabolikus szteroid.

Összetétele

A trenbolon 19-nor-szteroid, a nandrolon származéka. A 9-10 és 11-12 kettős kötésekben azonban eltér a nandrolontól, ez eredményezi azt a kedvező tulajdonságát, hogy (bár a nandrolon is csak kis mértékben ösztrogenikus) a szervezetben nem alakul ösztrogénné.

A trenbolon hatása

Fokozza az IGF-1 termelését és a növekedési hormon termelését a szervezetben. Gátolja a kortizolt. Segít regenerálni a sérült izmokat. Fokozza a nitrogén visszatartást.

A tesztoszteron vagy a Dianabol hatásához hasonló, erős izomépülést eredményez, vízvisszatartás nélkül. Mivel nem ösztrogenikus, valamelyest kevesebb izmot hoz, de hatékony a zsírégetéshez és a definiáltság javításához. Akiknek elsődleges célja az izomnövelés, a trenbolone-t csak keverékekben használják.

Ösztrogenikus szterodiok nélkül alkalmazva nem drasztikus, ám rendkívül minőségi izmot hoz. A nandrolonnál és a többi nem ösztrogenikus szteroidnál hatásosabbnak tartják.

Veszélyek, mellékhatások

Nincs ingyen a jó forma, a többi doppingszerhez hasonlóan a trenbolon esetében is számolnunk kell kockázatokkal.

Erős androgén tulajdonsága miatt gyakori mellékhatás a pattanások megjelenése, a fokozott szőrnövekedés és az idő előtti kopaszodás.

A nandrolonnál erősebb az androgenikus aktivitása, már csak ezért sem ajánlják, hogy a két szert kombinálva használják a testépítők és egyéb sportolók.

Szervezetünk hormonháztartását a trenbolone igen hamar becsapja, melynek hatására leáll a természetes tesztoszteron-termelésünk. Ennek jelei a libidó csökkenése és a heresorvadás lehet. A kúra végén ezért ajánlatos HCG és Clomid vagy Nolvadex kombinációjából álló kiegészítő kezelést alkalmazni, hogy a nagy összeesést elkerüljük.

Kombinációk

A tapasztalatok szerint a trenbolone önmagában és kombinálva is eredményes lehet diéta és tömegnövelés alatt egyaránt.

Szinte bármelyik szteroiddal keverhető, általában a gyengébb hatásúakkal ötvözik. Ilyen például a Winstrol vagy a Primobolan. Definiált, kemény, vízmentes izomzatot hoz.

Ha inkább a mennyiségi izomgyarapodás a célunk, Deca-Durabolint vagy Equipoise-t használunk párhuzamosan. A tren ebben az esetben is gazdagítja, és szilárdabbá teszi az új izomzatot. Ha pusztán csak a tömegnövelés a célunk, a trenbolone jól párosítható tesztoszteronnal, Anadrol 50-nel vagy Dianabollal.

Figyelmeztetés!

Oldalunk nem ajánlja e szer használatát, és ha úgy érzed, már csak a koksz segíthet rajtad, előbb olvasd el ezt a cikket!

Felhasznált irodalom: Daniel Grey – X-Files

 

Még szintén kedvelheted...