Laurel Hubbard transznemű súlyemelő
Súlyemelés

Transznemű (férfiból nővé operált) súlyemelőt is nevezett Új-Zéland a tokiói olimpiára – mi a véleményetek?

Bár vitákat váltott ki, Új-Zéland nevezte a tokiói olimpiára transznemű súlyemelőjét, Laurel Hubbardot.

Az MTI beszámolója szerint az ország ötkarikás testülete hétfőn tette közzé a hivatalos névsort a sportági indulókról, s az ötfős súlyemelőcsapatban – a három női versenyző egyikeként – helyet kapott Hubbard is. Ő lesz az első transznemű sportoló, aki versenyezhet az olimpián.

Laurel Hubbard
Laurel Hubbard

Az ország olimpiai bizottságát vezető Kerain Smith szerint a 43 éves Hubbard „teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség kritériumainak és a NOB transznemű sportolókra vonatkozó irányelveinek”.
Hubbard a világranglistán elért helyezésével vált jogosulttá arra, hogy kategóriájában, a női plusz 87 kilogrammban rajthoz álljon a tavalyról ez év nyarára halasztott tokiói játékokon.

A sportoló egy évtizeddel ezelőtt a Gavin keresztnevet viselte, és hazájában az egyik vezető férfi súlyemelőnek számított, bár nemzetközi sikerei alig voltak. Harmincöt évesen visszavonult, és a helyi szövetségnél kezdett dolgozni, majd úgy döntött, hogy nemet változtat, és új nevet is kapott: Laurelként tért vissza a sportágba, de már a női súlyemelők mezőnyében.

A 2017-es világbajnokságon ezüstérmes lett, majd megnyerte a Csendes-óceáni Játékokat, a legutóbbi vb-n, 2019-ben pedig hatodikként végzett.

 

Jó megoldás ez? Pro és kontra

Pro: a versenysportból sem szabad kizárni senkit nemi orientációja vagy identitása miatt.

Kontra: egy életét 35 évig férfiként elő személy izomzata, csontozata akkor is sokkal erősebb, ha utána évekig hormonkezelésben részesül. Gyakorlatilag a hasonló feltételekkel (koksz stb.) készülő született nőknek esélye sem lesz ellene.

De akkor mit csináljon? Udvariasságból álljon félre? Netán induljon transzgender mezőny is, 3-4 versenyzővel? Nehéz itt igazságot tenni.

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük