BCAA
Táplálkozás

A BCAA hatása

A BCAA elnevezés jelentése: elágazó láncú aminosav, angolul: Branched Chain Amino Acids. Az aminosavak ezen csoportjába tartozik az L-leucin, az L-valin és az L-izoleucin. Ezek esszenciális aminosavak, tehát szervezünk nem képes őket előállítani.

Nélkülözhetetlenek az izomnövekedéshez

BCAAIzomzatunknak körülbelül egyharmadát alkotják a BCAA aminosavak, könnyen belátható tehát, hogy nagyon fontos, ennek ellenére sokszor a kelleténél kevesebb figyelmet kapó tápanyagokról van szó. A BCAA energiával látja el izmainkat munka közben, és nagy szerepe van az edzés közbeni fehérjelebontás megakadályozásában is. További előnye az antikatabolikus hatása, és az izomrostok megóvása az edzés közbeni sérülésektől. Elegendő mennyiségű BCAA fogyasztása jelentősen csökkentheti a másnap jelentkező izomlázat. A BCAA diéta alatt is hasznos, mert kedvezően szabályozza testünk izom-zsír arányát, továbbá csökkenti az ilyenkor törvényszerűen fellépő gyilkos éhségérzetet.

A BCAA forrásai

Elágazó láncú aminosavakat a legtöbb állati eredetű élelmiszer tartalmaz, legjobb BCAA források a húsok, tejtermékek és a tojás. Növényi táplálékaink közül jelentős elágazó láncú aminosavval bír a spenót, a rizs, a szója és a mogyoró. Számos táplálékkiegészítő is tartalmaz BCAA-t, sőt külön erre specializálódott termékek is vannak már. Ha anyagi lehetőségeink megengedik, növeljük meg a napi bevitelünket valamilyen kiegészítővel.

Mikor és mennyit fogyasszunk belőle?

A BCAA katabolizmust megakadályozó hatása miatt legjobb, ha edzés után kerül nagyobb mennyiségben szervezetünkbe. Praktikus, ha belekeverjük az edzés utáni turmixba, ami már eleve tartalmaz tejsavófehérjét, egyszerű szénhidrátot, esetleg még kreatint és glutamint is. Hosszan tartó igénybevétel esetén fogyaszthatunk BCAA-t edzés közben is, így késleltetjük a fáradtságérzetet, és ezáltal hatékonyabb edzésmunkát tudunk végezni. Az elágazó láncú aminosavak előnyeit nem csak a testépítők ismerik, használatuk igen elterjedt olyan sportolók körében is, akik számára fontos az állóképesség, és a hosszan tartó egyenletes teljesítmény fenntartása. A napi BCAA bevitelnek nincs felső határa, de ha anyagi korlátaink vannak, napi 10-20g már elegendő lehet arra, hogy érzékelhető hatást tapasztaljunk.

 

Idióták az edzőteremben

Idióták az edzőteremben II.

A világ legnagyobb bicepsze? Most lehet hányni!

Miért hányok manapság az edzőtermektől?

A falusi thai bokszos

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük