Étrendek Táplálkozás Tömegnövelés

Tömegnövelő étrend – így állítsd össze napi 6 étkezéssel

A tömegnövelő étrend az izomnövekedés alapja. „Túl kell zabálnunk” magunkat, vagyis valamivel több tápanyagot kell bevinnünk, mint amennyit felhasználunk, ellenkező esetben elmarad az izomgyarapodás.

Tápanyagmennyiségek

Egyénenként változó, hogy mennyi szénhidrátra és fehérjére van szükségünk, de a nagy átlag eredményesen tömegel napi 5g/testsúlykilogramm szénhidráttal, és 2g/testsúlykilogramm fehérjével. Ha nem akarsz nagyon behízni, a táplálékforrások legyenek minél tisztábbak, nem érdemes szemétkajákra alapozni az étrendet, mert utána csak nyűg lesz a felesleges zsírtól való megszabadulás.

Fontos leszögezni, hogy valamennyi zsír mindenképpen feljön tömegnövelés alatt, de saját testünk folyamatos figyelésével igyekezzünk megtalálni azt a tápanyagmennyiséget, ami optimális izomnövekedést eredményez, de nem zsírosít jelentősen.

Tömegnövelő étrend

A fehérje és szénhidrátbevitel mellett figyeljünk az esszenciális zsírbevitelre is, ezt fedezhetjük lenmagolajból, de a jobb multivitaminok is tartalmaznak ilyen zsírokat. A megfelelő vitamin- és ásványianyag bevitel elengedhetetlen az immunrendszerünk megfelelő működéséhez. A tömegnövelő étrend alatt (is) ajánlatos minden nap bevinni 2-10 g C-vitamint – attól függően, mennyire vagyunk leterhelve, valamint sérülések esetén érdemes megemelni a dózist.

 

Folyadékbevitel

Nagyon sok testépítő egyáltalán nem figyel a megfelelő vízfogyasztásra, pedig izmaink jelentős részét éppen ez az anyag alkotja. Általánosságban elmondható, hogy 20 kg testsúlyra egy liter vizet kell számolni, tehát egy 100 kilós embernek napi 5 liter vízre van szüksége. A cukros folyadékokat ne számoljuk bele a tömegnövelő étrendbe, ha már mindenáron fogyasztani akarunk ilyesmit. Természetesen ide tartozik az alkohol is, ami egyenesen ellensége izmainknak.

Egy átlagos tömegnövelő étrend

Napi 5-7 étkezés ajánlott, attól függően, hogy meddig vagyunk ébren. Könnyen kiszámolható, hogy 2-3 óránként érdemes egy teljes étkezést megejteni. Ez napszaktól majdhogynem független, talán annyi specializáció van, hogy reggel lehet fogyasztani egyszerű szénhidrátot, az utolsó étkezésben viszont elhagyható az összetett szénhidrát, ha zsírosodásra hajlamos (endomorf) a testalkatunk.

Guggolás

Ételeink összetett szénhidrátból és jó minőségű (állati) fehérjéből álljanak. A növényi fehérjék nem tartalmaznak annyi aminosavat, hogy teljesértékűnek számíthatnánk őket. Ez a tömegnövelő mintaétrend egy 80 kilós sportoló számára ajánlott:

1. étkezés: 100g zabpehely, 40g tejsavó fehérje, 1 kanál lenmagolaj
2. étkezés: 100g rizs, 150g csirke
3. étkezés: 100g rizs, 150g csirke
4. étkezés: 100g rizs, 150g csirke
5. étkezés (edzés után): 50g szőlőcukor, vagy hízékonyabbaknak darált zabpehely, 40 g tejsavó fehérje
6. étkezés: 100g rizs, 150g csirke

A napi tápanyagbevitel így alakul: 424 g szénhidrát, és 160 g protein. Ez egy mintaétrend, a szénhidrát- és fehérjeforrások tetszés szerint változtathatók, így megelőzzük az egyhangúságot. Csirke helyett a tömegnővelő étrend során fogyaszthatunk marhát, halat, tojást,; rizs helyett mehet burgonya, tészta, esetleg még 1-2 zabos étkezés a reggelin kívül. Fontos, hogy folyamatosan figyeljük testünk változását, és lépjünk, ha valami kedvezőtlent tapasztalunk. Ha túlságosan zsírosodnánk, vegyünk vissza a szénhidrátból, ha nem tapasztalunk fejlődést, akkor növeljük meg.

Húsok fehérje-, zsír- és kalóriatartalma

A testépítés ciklikus sport, nem lehet egyszerre tömeget növelni és zsírt égetni, talán csak a legeslegelején, ha valaki elkezdi ezt a sportot, vagy ha nagyobb kihagyás után újrakezdi az edzéseket. Ezért törvényszerű, hogy nincs izomgyarapodás zsírtömeg-növekedés nélkül, de ugyanúgy nincs zsírvesztés izomvesztés nélkül sem. Sajnos.

Tömegnövelő étrend változatosabban

Természetesen a csirke-rizs-zabpehely alapú étrend nem kötelező a tömegnövelés alatt, sőt, érdemes némi változatosságot csempészni az élelmiszerek közé. Minden azon múlik, hogy az adott alapanyag tartalmaz-e megfelelő mennyiségű fehérjét/szénhidrátot/zsírt, és így beilleszthető-e az étrendedbe.

Ha unod a csirkét, simán mehet helyette hal, tojás (a sárgájával óvatosan), esetleg soványabb marha, néhanapján sertés is. A rizs helyett pedig burgonya (vigyázat, a krumplinak csak 20 százalékos a szénhidráttartalma a rizs 75-éhez képest), különféle hüvelyesek, bulgur stb.

Tömegnövelő időszakban eleve kalóriatöbbletet kell elérni, így megengedett némi „csalás” is. Hogy hányszor zabálsz félre, azt végső soron te döntöd el: nagyobb kalóriatöbblet nagyobb izomtömeg-növekedést, és mellé jelentősebb zsírgyarapodást eredményez. Ha visszafogottabban tömegelsz, kevésbé fogsz zsírosodni, de lassabb lesz a fejlődésed. Döntsd el, számodra melyik a fontosabb.

 

Testépítés és vízfogyasztás – miért kell ennyit vedelnünk?

Szentségtörés-e, ha néha kimarad az edzés?

Mikor használjunk gurtnit?

Felesleges gyakorlatok, melyekkel csak az idődet vesztegeted

Elhanyagolt izmok – lehet, hogy ezért stagnálsz?

Profi edzéstervek – érdemes ezeket követni?

Még szintén kedvelheted...