Gurtni
Edzés

Mikor használjunk gurtnit?

GurtniA gurtni (heveder) a testépítő edzés hasznos kelléke lehet, ha akkor használjuk, amikor valóban szükséges. Az edzőterembe járók gurtniügyben általában a két véglet valamelyikét képviselik: vannak, akik soha nem használják, és vannak, akik az öltöző ajtaját is ezzel az eszközzel nyitják ki.

Érvek a gurtni ellen

„Ha gurtnizol, sosem lesz erős alkarod, szorításod!” Logikus, hiszen e segédeszköz épp arra szolgál, hogy megsokszorozza az alkarunk és ujjaink által kifejtett erőt, így ezek az izmok nem kényszerülnek arra, hogy maximális hatásfokkal dolgozzanak.

Ha gyenge a markolatod, a hevederhasználat konzerválja a helyzetet, és nélküle idő előtt (a célizmok kifáradása előtt) kicsúszik a rúd a kezedből.

Érdekes patthelyzet alakulhat így ki. Ha gurtnizunk, nem erősödik az alkarunk, ellenben teljes kimerülésig végezhetünk felhúzást vagy evezést. Ha nem használjuk, szükség lesz az alkar-, tenyér- és ujjizmok maximális munkájára, de mindez kevés lesz ahhoz, hogy a hátizmokat is rendesen megeddzük.

 

A gurtni előnyei

Az előbb leírtakból már könnyen kikövetkeztethető, hogy a heveder használatának legnagyobb előnye éppen az, hogy a felhúzás, evezés során leginkább dolgoztatni kívánt, alkarunknál és markolatunknál sokkal erősebb hátizmainkat is a lehető legkeményebb munkára késztessük. Nem gurul ki a rúd a kezünkből, tökéletesen tudunk koncentrálni a hátizmok összehúzódására, mert nem tereli el figyelmünket a rúddal való küzdelem.

Ha a hátad lemaradt a többi izomcsoportodhoz képest, a gurtni használata egyenesen kötelező lesz. Sanszos, hogy pont az a pár kiló vagy pár plusz ismétlés hiányzik a fejlődéshez, ami így biztosított lesz.

Van-e középút?

Igen, van, és a józan ész is azt diktálja, hogy bár nyakló nélkül nem érdemes gurtnit használni, ha pluszt adhat az edzéshez, vessük be 1-2 sorozat erejéig.

Az edzés elején semmiképp se használj gurtnit. Melegíts be, majd szépen pakold egyre feljebb a súlyokat, ameddig csak tudod, és a gyakorlat végrehajtása még nem megy a szabályosság rovására. Ha úgy érzed, még maradt benned néhány ismétlés, de ujjaid hamarabb felmondták a szolgálatot, előveheted a gurtnit, és mintegy extraként tegyél még fel 1-2 tárcsát.

Egy példa erre, ha a gurtnit evezés közben szeretnéd használni:

50 kg – 20 ismétlés
90 kg – 12 ismétlés
110 kg – 8 ismétlés
130 kg – 8 ismétlés
150 kg – 5 ismétlés után kigördül a rúd ujjaid közül
150 kg – 8 ismétlés gurtnival
160 kg – 6 ismétlés gurtnival

Ezzel tulajdonképpen kétszer érsz fel a piramis csúcsára. Először puszta kézzel, utána gurtnival. Így nem hagytad cserben satnya alkarodat, hiszen az első 150-es sorozatnál ez az izom mondta be az unalmast, továbbá a hátizmok is megkapták, ami jár nekik, és nem kellett idő előtt abbahagyniuk a munkát.

Összefoglalva: a gurtni plusz löketet adhat fejlődésedhez, ha okosan aknázod ki a benne rejlő lehetőségeket. Ne arra használd, hogy kikapcsolod vele az alkart, hanem arra, hogy a puszta kézzel használt súlyokat meg tudd tetézni. Hátizmaid meghálálják majd.

 

Fekvenyomás: milyen szélesen fogjam?

Kell-e bukásig edzeni?

A farizom edzése

Párosíthatom a mellet és a hátat?

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...