TRX edzés
Edzés

TRX edzés – mire jók ezek a gyakorlatok?

TRX edzés

A TRX egy hordozható, felfüggeszthető eszköz, mellyel funkcionális edzés végezhető. Számtalan gyakorlatot találtak már ki ezzel kapcsolatban, és bizony, már hivatásos TRX edzők is vannak. A módszer köré épülő marketing nagyon hasonló a Zumba, Kettlebell, Hot Iron és még sok más divatos irányzatéhoz. Vizsgáljuk meg, mire jó a TRX, és mikor van értelme ilyen edzéseket végezni.

TRX edzés

A gyakorlatok az ún. funkcionális trénig körébe tartoznak, hasonlóak a saját testsúllyal végzett gyakorlatokhoz. Fontos megjegyezni, hogy ez az edzésmódszer kényszer hatására született meg.

Egy Randy Hetrick nevű tengerészgyalogos nevéhez fűződik az egész, aki egy hosszú, hajón töltött időszak során fejlesztette ki a TRX-et, mivel más eszközt nem talált ahhoz, hogy izmait, kondícióját legalább valamennyire szinten tartsa. Végül annyira megszerette ezt a fajta edzést, hogy mindenképp világgá kellett kürtölnie.

Ebből a videóból kiderül, melyek is azok a híres gyakorlatok, amiket ha végzel, „új izmokat dolgozhatsz meg, és új motivációt kapsz”. Kezd gyanús lenni az egész…

 

A képsorok az alábbi gyakorlatokra emlékeztető mutatványokról számoltak be: egylábas guggolás, fekvőtámasz, húzódzkodás, kitörés (+térdfelhúzás). Könnyen belátható, hogy ezek a gyakorlatok kötél és heveder nélkül is végezhetők, és kell is őket végezni a súlyzós edzésre való felkészülés időszakában. A TRX gyakorlatok ezeknél is könnyebbek egy fokkal, hiszen miféle húzódzkodás az, ha közben lent van a lábunk a földön? (1:40 körül.)

Az tehát kijelenthető, hogy ez az edzés alkalmatlan számottevő izomtömeg felépítésére, és az erőszintünk sem lesz tőle jelentős. A progresszív súlyzós edzéssel ellentétben, itt nincs módunk a terhelés növelésére, legfeljebb az ismétlésszámon tudunk emelni, ami valameddig működik, aztán hozzászokunk. Mindez látszik az edzők testalkatán is.

Ha nem akarsz izmot építeni

Ha csak a kondíciódon akarsz egy kicsit javítani, és „fitt” szeretnél lenni, ez az edzéstechnika akkor válik hasznodra, ha nagyon aluledzett vagy. Természetesen a semminél sokkal jobb ez is, és nyugodtan próbáld ki. De ha egy magasabb szintre szeretnél eljutni, akkor muszáj magasabbra tenni a lécet, és kardióedzést (pl. futás) kell végezned.

Zsírégetésre alkalmas a TRX?

Nem! A zsírégetés csak akkor indul be, ha alacsony intenzitású, monoton mozgást végzünk, az izommunkát minimális szintre csökkentve. Nyilván gyaloglás közben dolgozik valamennyire a combunk, vádlink, de bedurranást nem szabad éreznünk. A TRX az aerob mozgásformákhoz képest jelentős izommunkát igényel, de ahhoz nem eleget, hogy izomzatunkat megfelelő terhelés érje. Nincs meg a kellő monotonitás sem, mert rengeteg a statikus rész, a gyakorlatok nem az aerob edzéshez elengedhetetlen lábmunkára épülnek. Összefoglalva: a TRX és ez aerob edzés olyan messze van egymástól, mint Ronnie Coleman Csonka Andrástól.

Más izmokat mozgat meg?

Gyakran elhangzó érv, hogy TRX edzés során olyan izmokat tudunk megmozgatni, melyeket súlyzós edzéssel nem, továbbá egy gyakorlat végzése közben nemcsak egy izom dolgozik, hanem szinte az egész test. Milyen jó is az, ha húzódzkodás közben a hátunkon kívül még terhelést kap a combunk is…

Az igazság ezzel szemben az, hogy súlyzós edzéssel testünk összes izmát meg tudjuk edzeni, ráadásul sokkal intenzívebben, és ha akarjuk izoláltabban, ha akarjuk komplex formában. Vegyük például a mellizom edzést. A fekvenyomás egy komplex gyakorlat, dolgozik közben a mellizmon kívül a váll, tricepsz, a súly elindításakor a bicepsz, és stabilizáló izomként a hátunk is. Ha izoláltabb gyakorlatot szeretnénk végezni, ott a tárogatás, melynek során ki tudjuk kapcsolni a segédizmokat.

A TRX viszont minden gyakorlatával megdolgoztatja egy kicsit a felső- és alsótestet is, ami egy komolyabb célokkal rendelkező, edzettebb sportoló számára nevetségesen kevés, és haszontalan is. Mivel az eszköz és az edzések sem ingyenesek, kicsit kilóg itt is a lóláb: üzlet ez, kérem!

Mit tanultunk ma?

Ha tiszteletet parancsoló erőt és izomzatot akarsz: végezz súlyzós edzést!

Ha jó kondíciót szeretnél, kardiózz!

Ha zsírt szeretnél égetni: súlyzós és aerob edzést kell végezned!

Ha nincsenek nagyra törő céljaid, és kíváncsi vagy, mit tudsz a TRX-ből kihozni, hajrá!

 

 

Felejtsd el a súlyzót! Itt a vaskarika!

Esti mese: A zsír átalakul izommá?

Nem neked való a testépítés, ha…

Magas, vagy alacsony ismétlésszám?

A növekedés 15 feltétele – profik tippjei, kis korrekcióval

A diéta mindig izomvesztéssel jár?

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...