Rántotta
Diéta Táplálkozás

Így lehet diétás a rántotta

Mi is a gond a tojással egy diétában? Tulajdonképpen nincs vele nagy baj, de van, hogy az a néhány gramm zsír, amit a sárgája tartalmaz, már pont nem fér be a napi keretünkbe.

Tartalomjegyzék - erről szól a cikk

A tojás tápanyag-összetétele

A tojás kiváló élelmiszer a sportolók számára, a testépítők is szívesen alapozzák rá étrendjüket. Nem mindenki emészti jól, sokaknál okozhat puffadást, vagy egyéb emésztési nehézségeket.Ez esetben – ha tehetjük -, ne edzés előtt fogyasszuk.

Egy átlagos tyúktojás nagyjából 5,5 gramm fehérjét és 5 gramm zsírt tartalmaz. Szénhidráttartalma elenyésző.

Tekintve, hogy egy diétás ciklusban kb. napi 50 g zsír a plafon, egy hattojásos rántotta már ennek a 60 százalékát fedezi. Járulékos zsírt nagy valószínűséggel a többi étkezésünk is tartalmaz, így ha ügyelni akarunk a zsírbevitelre, de ki akarjuk használni a teljes tojás kiváló biológiai értékű fehérjéjének előnyeit, némi trükkhöz kell folyamodnunk.

Rántotta testépítőknek

Dobjuk el a sárgáját?

Ez is egy megoldás, ám arra ügyeljünk, hogy csak az egész tojás számít teljes értékű fehérjeforrásnak. A testépítők ezért kevernek a gondosan szétválasztott fehérje közé néhány sárgáját is.

A tojássárgáját azonban nem feltétlenül kell barbár módon a kukába dobni. Létezik a rántotta fehérje-zsír arányának javítására egy nagyon okos megoldás. Igaz, egy kicsit a zsebünkbe kell nyúlnunk érte.

A megoldás: tojásfehérje lé

Egyre több reformüzletben, meg persze webshopokban kapható tojásfehérje lé, sőt, tojásfehérje rúd is.

Tojásfehérje lé

A fehérjelé kizárólag tojásfehérjét tartalmaz, 10-12 százalékos fehérjetartalma van. Ez nyers állagú, a rúd viszont főzött, tehát azonnal fogyasztható. Beltartalmuk azonos.

A tojásfehérje lé ára literenként 1000-1500 forint között mozog, a rúd is hasonló árban van. Természetesen üzletenként lehetnek eltérések, de itt tehetsz egy próbát, ha az árakat akarod összehasonlítani.

Rántotta tojásfehérje lével

Baromi bonyolult a recept: felversz 1-3 egész tojást (attól függően, hogy mennyi zsír fér be aznap),

Tojásrántotta

majd hozzáöntesz annyi fehérjelét, vagy belekarikázol annyit a rúdból, amennyivel 20-40 gramm fehérjét fog tartalmazni az étkezésed.

Tojásfehérje lé

Tálald, amivel jólesik, mi teljes kiőrlésű kenyérrel és zöldségekkel fogyasztottuk.

Rántotta

Jó étvágyat!

Szerző

Még szintén kedvelheted...