Hozzávalók:
1,5 kg darált pulykahús (mell vagy comb)
0,5 kg rizs
2 fej káposzta
1 db hagyma
fokhagyma
só, bors
pirospaprika
köménymag
paradicsompüré, paradicsomlé
kapor
ecet
Elkészítése:
A káposzta külső leveleit eltávolítom, a torzsáját kivágom, és sós ecetes vízben megabálom. Amíg lassú tűzön a káposzta elkészül, elkészítem a tölteléket: a darált húst befűszerezem sóval, borssal, köménymaggal, zúzott fokhagymával és pirospaprikával. A vöröshagymát belereszelem és belekeverem a rizst. Én a töltelékbe is szoktam paradicsompürét tenni, sőt még kaprot is aprítok bele.
Ha a káposzta kihűlt, leveleire szedem, kivágom a vastag eret, hogy könnyebb legyen feltekerni. A tenyerembe teszek egy káposztalevelet és kis adag tölteléket teszek a közepébe és feltekerem, a végeit pedig benyomkodom, hogy ne főjön ki. A lábas aljára aprított káposztalevelet teszek, és arra rétegezem a káposztákat. Felöntöm vízzel és paradicsomlével, sózom, és kaprot aprítok bele. A tetejére egy kistányért teszek, hogy ne jöjjenek fel a káposzták amikor főnek. Fedő alatt lassú tűzön főzöm, amíg a rizs meg nem puhul.
Diétában fogyasztható?
Igen, ha a töltött káposzta pulykamellből készül. Ellenkező esetben maradjon a tömegnövelési időszakra.