Edzés

Tévhitek a testépítés körül

Év elején és a „bikiniszezon” előtt hagyomány, hogy megnő a fogyni és az izmosodni vágyók száma is. Biztos van valami varázsereje annak, hogy január elsején, illetve elnézést, másodikán (hiszen a másnaposságot még ki kell heverni) kezdi el valaki az edzést, és nem december 29-én.

Kevesen vannak azok, akik megfelelő információk birtokában kezdenek el sportolni, ezért most gyorsan eloszlatunk néhány tévhitet.

A zsír átalakítható izommá

Tipikus példája a szájhagyomány útján terjedő baromságoknak. Azt, hogy ez a folyamat miképpen zajlik le, már senki nem tudná levezetni. A zsírsejtből NEM lesz izomsejt. Teljesen más a szerkezetük, és hiába fejleszted izmaidat a zsír alatt, a fedettség megmarad.

Minél többet edzünk, annál jobb eredményt érünk el

Sokan esnek ebbe a hibába, és csalódottan hagyják abba néhány hónap után az edzéseket, mert „én megtettem mindent, olyan keményen edzettem heti többször minden izmomat, mint egy állat, és mégsem sikerült előrébb jutnom”. A túledzettségről hallottál már, öcsi?

A táplálékkiegészítők helyett érdemesebb kokszolni

Ha kezdő létedre ilyen hülyeség jut eszedbe, gyorsan kezdj el olvasgatni, mik is azok a fehérjék, szénhidrátok, zsírok, és mit tartalmaznak a tápkiegek. Talán józan ésszel is felfogható, hogy ha nem viszel be elegendő mennyiségű tápanyagot, nem tudsz miből építkezni. A doppingszereket hagyjuk meg a versenyzőknek (és még közöttük is akadnak olyanok, akik naturálok).

Csak nagy, vagy csak kis súlyokkal lehet eredményt elérni

Nem érdemes egy módszer mellett leragadni. Egyrészt egyénenként eltérő, hogy milyen arányban tartalmaz izomzatunk gyors és lassú izomrostokat, és egy döntő részben gyors izomrostokkal rendelkező személy hiába végez 20-30 ismétléseket, nem fog fejlődni; másrészt vannak gyakorlatok, melyeket nem érdemes nagy súllyal végezni, mert egyszerűen muszáj érezni közben az izmot.

Előbb leadom a zsírfeleslegemet, utána tömegelek

Ezt pontosan fordítva kellene. Ha diétázol, izmot is vesztesz. Ha tömeget növelsz, zsírt szedsz fel. Ha még nincs elegendő izomtömeged, felesleges diétába kezdened, mert a meglévő kis izmaidat is felemészted. Szedj fel pár kiló izmot, és ne törődj a zsírosodással. Minél nagyobb az izomtömeged, annál könnyebben tudsz majd zsírt égetni.

A saját testsúllyal végzett gyakorlatok elegendőek

Egy bizonyos szintig tudsz ezekkel fejlődni, és ajánlatos is így kezdeni. De fekvőtámaszokkal és súly nélkül végzett guggolásokkal nem fogsz jelentős izomtömegre szert tenni.

Az izmok formája megváltoztatható

Ha eredendően lapos bicepsszel áldott meg a sors, sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak. Soha nem fogsz olyan csúcsokat építeni, mint Arnold. Az izmok tapadási pontja csak műtéttel változtatható meg. Súlyzós edzéssel tudod növelni a méretüket, a definíciót pedig a diéta és az aerob edzés hozza.

A tömegnövelőtől, fehérjétől stb. növünk

Az izomnövekedés egy rakás tényezőtől függ, melyek közül az étrend az egyik legfontosabb. Ne várj csodát a táplálékkiegészítőktől, csak építsd bele őket étrendedbe okosan. Tehát edzés után mehet a tömegnövelő (a fehérjetartalma legyen minimum 30 százalék), vagy tejsavófehérje+gyors szénhidrát, esetleg kreatin, glutamin, BCAA. Napközben 1-2 étkezést kiválthatsz MRP porokkal vagy zabpelyhes proteinturmixszal.

Szteroidokkal bárki építhet olyan fizikumot, amilyennel a topversenyzők rendelkeznek

Az az igazság, hogy hiába nyomod te tele magad doppingszerekkel, ha nincs megfelelő genetikai adottságod, elszántságod és tudásod, a közelükbe sem fogsz érni. Főleg, ha eleve így kezded az edzéseket, hiszen ami koksszal jön, azt csak koksszal tudod megtartani.

A testépítő étrend drága

Erről is született már cikk korábban. A tiszta étrend inkább tekinthető olcsóbbnak: elhagysz egy csomó szemét kaját, és a felvágottaknál olcsóbb (!) csirkemellre (vagy szinte bármilyen húsra) váltás is okos dolog, és még hasznos is.

A sok ismétlés szálkásít, a hasizomgyakorlatok leégetik onnan a zsírt

A zsírégetés szempontjából teljesen mindegy, hogy hány ismétlést végzel, ha nincs mellette diéta és aerob edzés. Sőt, diétás ciklusban érdemes a lehető legnagyobb súlyokkal dolgozni az izommegtartás érdekében.

A hasról fogyás mítosza még mindig él a köztudatban. Pedig régóta bebizonyosodott már, hogy helyi zsírégetés nem létezik! Ha edzel egy izmot, annak semmi köze a fölötte lévő zsírhoz, tehát a hasprés ugyanannyi hájat képes eltünteti a hasadról mint egy vádligyakorlat: semennyit.

 

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük