Tesztoszteronpótlás - TRT
Dopping

Tesztoszteronpótlás (TRT) – alternatíva kokszolás helyett?

A tesztoszteronpótló terápia (Testosterone Replacement Therapy) hazánkban még nem robbant be annyira a köztudatba, mint mondjuk az Egyesült Államokban, ahol egyre nagyobb népszerűségnek örvend már. Ugyan ki ne szeretné egy kicsit visszaforgatni, de minimum megállítani az idő kerekeit, és a 40-50 éves korban kezdődő drasztikusabb izom- és erővesztést blokkolni?

Emlékezetes, nemrég Larry Wheels – aki 27 éves korára a testépítésben és erőemelésben is komoly eredményekkel büszkélkedhetett – is lecserélte a kokszot a TRT-re. Larry egyébként azóta is él és virul, eredményei pedig – bár elmaradnak a doppingszerekkel elértek mögött – azért továbbra is impozánsak.

Tesztoszteronpótlás - TRT

Miért baj, ha alacsony a tesztoszteronszint?

Az izomzat fenntartása, plána fejlesztése és természetesen a testi erő is nagyban függ a tesztoszteron nevű férfi nemi hormontól. Ha a tesztoszteronszintünk megfelelő, az egyéb jelek mellett a fizikai teljesítőképességünkben is megmutatkozik – pozitívan hat rá.

A tesztoszteront a herék Leydig sejtjei termelik, a hormon pedig befolyásolja a spermiumok termelődését, a férfiak viselkedését, az izomzatuk és a csontjaik állapotát is. A tesztoszteron hatására alakulnak ki a másodlagos nemi jellegek: szakáll, bajusz, szőrzet, ezen kívül a hormon felelős a járulékos nemi mirigyek, a prosztata és az ondóhólyag működéséért is.

Az alacsony tesztoszteronszint tehát nem jó, de egy sportoló számára, aki elsődlegesen az izmait és azok erejét szeretné fejleszteni, kifejezetten tragikus dolog.

A tesztoszteronszint csökkenését hypogonadizmusnak nevezzük, amennyiben ez korán, a 20-40-es években következik be age onset (AOH) hypogonadizmusnak, ha 50-70-es években alakul ki, late onset hypogonadizmusnak hívjuk (LOH). A 50-es évektől jelentkező tesztoszteronszint-csökkenést a férfi klimax ill. andropausa jelzőkkel is szokták illetni.

Alacsony tesztoszteronszint: mi állhat a háttérben?

Az orvostudomány mai álláspontja szerint ezek a leggyakoribb előidézői az alacsony tesztoszteronszintnek:

Túlsúly
Inzulinrezisztencia
2-es típusú cukorbetegség
Pajzsmirigy-rendellenességek
Máj– és vesebetegségek
Szteroidhasználat
Az életkor (a tesztoszteronszint már a 20-as évek közepétől csökkenni kezd, de 50 fölött tovább gyorsul a folyamat)
Korábbi sugárkezelés

Ezek pedig az alacsony tesztoszteronszint tünetei:

A libidó csökkenése, impotencia
Alacsony spermaszint
Izomtömeg csökkenése, általános erőnlét romlása
Hangulati ingadozások, levertség, depresszió
A koncentráció észlelhető csökkenése
Idősebb korban csontritkulás, a zsírtömeg csökkenése, bőr megvékonyodása
A mell megnövekedése

Az alacsony tesztoszteronszint tesztoszteronpótló terápiával kezelhető, de ennek hazánkban szigorú szabályai vannak. Az Orvostovábbképző Szemle jelenlegi álláspontja szerint vitatott, hogy az idősödő, de egyébként egészséges férfiak alacsony tesztoszteronszintjének kezelésére, szexuális működésének megőrzésére érdemes-e teszteszteronpótló terápiát adni.

Nő-e a szív- és érrendszeri betegségek kockázata a tesztoszteronpótlás miatt?

Miután két tanulmányban is közölték, hogy a tesztoszteronpótlás során növekedett a szívinfarktusok és a stroke kockázata, az US Food and Drug Administration (FDA) és a Health Canada figyelmeztetést adott ki az életkorral összefüggő alacsony tesztoszteronszint hormonpótló kezelésével kapcsolatban, és előírta, hogy a termékeken is jelenjenek meg a figyelmeztetések. Az European Medicines Agency (EMA) viszont nem talált bizonyítékokat a tesztoszteronpótlás ilyetén kockázatára.

Az orvosi szemle idézi Dr. Christel Renoux (McGill University, Montreal, Kanada) és munkatársainak a tesztoszteron pótló terápia (TRT) hatásait vizsgáló tanulmányát, amely az American Journal of Medicine-ben jelent meg online 2019. júliusában. A UK Clinical Practice Research Datalink 1995 és 2017 közötti adataiból 15.401 nem fiatal, 45 évnél idősebb (átlagosan 60,4 éves) férfit emeltek ki, akik tesztoszteronszintje alacsony volt, de nem volt semmilyen hipogonadotróp- vagy herebetegségük.

A betegek többségének tesztoszteronzselét írtak fel (56,8%), 33,6%-uk pedig injekciós formában kapta a hormont. Az évekig tartó megfigyelés során 71.541 személy/év adatot gyűjtöttek össze, ezalatt 850 beteg szenvedett iszkémiás stroke-ot, átmeneti agyi keringészavart (TIA, transient ischemic attack), vagy szívinfarktust. A TRT használók körében 21%-kal több volt az összesített vaszkuláris történések kockázata a TRT-t nem használókhoz képest (HR: 1,21, 95%CI 1,00-1,46), ami 1000 személy/évenként 2,4 eseménnyel nagyobb kockázatot jelentett.

Tesztoszteronpótlás - TRT

Meglepetésre viszont a TRT használatához a bármely okból történő halálozás (all-cause mortality) alacsonyabb kockázata társult (HR: 0,64, 95%CI 0,52-0,78).

Dr. Bradley Anawalt (endokrinológus, University of Washington Medical Center, Seattle) szerint ez egyáltalán nem meglepő, és már egy 2012-es vizsgálatban is kimutatták, hogy a 40 év fölötti férfiak mortalitása alacsonyabb, ha tesztoszteron-pótlásban részesülnek (HR:061, 95%CI 0,42-0,88) (Shores MM, Smith NL, Forsberg CW, et al. Testosterone treatment and mortality in men with low testosterone levels. J Clin Endocrinol & Metabol, 2012, 97(6):2050-2058.) A mechanizmus pedig véleménye szerint igen egyszerű: a tesztoszteron növeli a testi erőt, melynek következtében a hormonpótlásban részesülő férfiak nem esnek el, nem törik el a csípőjüket, vagy ha mégis, akkor a csípőtörésbe nem halnak bele. Ami a tesztoszteronnak szívinfarktus/stroke/TIA kombinációra gyakorolt hatását illeti, az 1000 személy/év alatt bekövetkező 2,4-gyel több esemény nagyon kevés.

A TRT valószínűleg azért növeli a kardiovaszkuláris kockázatot, mert fokozza a vérlemezkék aggregációját. A Testosterone Trial-ban idős férfiak 1 éves tesztoszteron kezelése után jelentősen nőttek a koronáriák artériás plakkjai. Az Endocrin Society jelenlegi guideline-ja szerint a TRT egyéb kóros elváltozás nélküli férfiak hipogonadizmusában alkalmazható, így legfeljebb a középkorú, vagy idős férfiak 2%-2,5%-ának esetében javallt.

Hogyan zajlik a tesztoszteronpótlás?

A jelenleg elfogadott álláspont szerint abszolút alsó határértéknek a tesztoszteronpótlásnál a 8 nmol/L értéket tekintjük. 8-12 nmol/L közötti értéknél egyénileg kell elbírálni a pótlást.

A tesztoszteronpótlás célja nem a teljesítménynövelés, hanem a megfelelő egészséges, kiegyensúlyozott életminőség elérése.
Fontos, hogy amennyiben lehetséges, a tesztoszteronhiány okát kell kideríteni, és azt kell kezelni (pl. magas prolaktinszint, elhízás, pajzsmirigybetegségek, gyógyszermellékhatások stb.). A tesztoszteronpótlás eldöntésénél fontosak  a laborértékek is, de a beteg panaszainak meghallgatása még fontosabb.

Tesztoszteronkezelést azok kaphatnak, akiknek egyéb betegségük nincs, és produkálják a tesztoszteronhiány tüneteit. A terápia kezdete előtt fontos a prosztatarák kizárása.

A tesztoszteron adható tablettás (Andriol Testocaps) és testre kenhető formában is (Androgel, Tostran). Utóbbi beviteli forma azért lehet előnyös, mert a máj tesztoszteronbontó hatása ebben az esetben nem érvényesül.

Alternatívát jelenthet a tesztoszteronpótlás a koksz helyett?

A terápia hatására nő az izomerő, javul a koleszterinszint, javul az életminőség és a libidó is. Negatív hatásként viszont számolni kell azzal, hogy pattanások jellennek meg, viselkedési zavarok léphetnek fel (agresszívvá válhat a páciens), továbbá – mivel a szervezet úgy érzékeli, hogy már nincs rájuk szükség – csökken a herék mérete, és kevesebb spermium termelődik. A tesztoszteron használata a máj működési zavaraihoz is vezethet.

Említett kockázatok miatt az orvosok a tesztoszteronpótlást nem javasolják azok számára, akik csak fizikumukat szeretnék vele javítani, de egyébként korukhoz képest megfelelő a hormon szintje a szervezetükben.

Hangsúlyozzuk: a TRT nem alternatívája a szterodihasználatnak. A tesztoszteronpótlás célja a férfi nemi hormon egészséges szintjének visszaállítása, tehát csak olyan személyeknél alkalmazható, akik a normálisnál alacsonyabb tesztoszteronszintet produkálnak. Ez a terápia orvosi felügyelet mellett, ellenőrzött körülmények között zajlik. A TRT során a szervezetbe alacsonyabb dózisokat juttatnak be, és csakis azzal a céllal, hogy a hormonszintet a normál, egészséges tartományba emeljék.

Ezzel szemben a szteroidhasználók általában sokkal nagyobb adagokat használnak, mint az orvos által ajánlott mennyiségek. A dózisok az orvos által felírt maximális adag tíz-százszorosai is lehetnek. Ez a tesztoszteron és más hormonok szintjét jóval az egészséges határ fölé emelí, így komoly veszélyt jelent az egészségre.

Kinek nem javasolt

TRT nem alkalmazható azoknál a pácienseknél, akiknél nincs tesztoszteronhiány. Nem javasolt a tesztoszteronpótlás akkor sem, ha az illető gyermeket szeretne, mivel a terápia hatására a szervezet úgy érzékeli, hogy a tesztoszeron-termelés magas, ezért csökkenti az FSH és LH termelődést ezek a hormonváltozások pedig a spermiumok termelődésének leállásához/csökkenéséhez vezetnek. Jelenleg a férfi meddőség kezelésében a tesztoszteron adása nem javasolt (kivétel az ún. hypogonadotrop hypogonadizmus eseteit).

Ha erekciós problámád van, akkor sem a tesztoszteronpótlás lesz az elsődleges, amit a doki javasolni fog. A merevedési zavarok ugyanis mindössze 5 százalékánál áll a háttérben csökkent tesztoszteronszint.

 

Még szintén kedvelheted...