Tesztoszteron-propionát: hatások és veszélyek

A tesztoszteron-propionát a tesztoszteron észterek közül a legkedveltebb. Egészen gyors hatása különösen népszerűvé tette a testépítők és az erősportolók körében. A tesztoszteron-propionátot számos márkanév alatt forgalmazzák vagy forgalmazták, többek között többek között:

Agrovirin
Andronát
Andrusol-P
Anertan
Masenate
Neo-Hombreol
Oreton
Perandren
Synandrol
Testoviron

A tesztoszteron-propionát tulajdonságai

Ez a szer is anabolikus szteroidok közé tartozik, és erős androgén hatással bír. Főként az alacsony tesztoszteronszintű férfiak kezelésére használják, de a női mellrák gyógykezelésében is helyet kap. Mivel gyorsan hat, és gyorsan ürül, 2-3 naponta adják be injekció formájában, a vázizomzatba.

A sportolók körében a tesztoszteron-propionát azért lett kifejezetten népszerű, mert a cipionáttal és az enantáttal (az úgynevezett depot-jellegű szteroidokkal) ellentétben jóval kevésbé vizesít. A tesztoszteron szintjét igen gyorsan emeli, a teljesítmény növekedése már 1-2 nap után érezhető, és gyorsan hozza az izomtömeget, no meg az erőt is. A cipionáthoz és az enantáthoz képest viszont lényegesen rövidebb a hatása. A szervezetből 3-4 nap után már nem mutatható ki.

Tesztoszteron-propionát

A tesztoszteron-propionátot szokás alkalmazni az enantát-kúrák bevezetésére, ha a sportoló gyors, szinte azonnali hatást akar. Egyszerű a képlet: 1-2 adat propionáttal kombinálják az első enantát adatokat, majd mire az enantát kifejtené a hatását, a propionát már beindította az erős anabolizmus. Ez pedig a depot-jellegű enantáttal könnyedén szinten tartható.

A propionátot alkalmazzák más anabolikus szteroidokkal is, mint például a Winstrol, amellyel egy 6-10 hetes kúrát csinálnak, mellé napi 1 db Zitazonium is lecsúszik. Ebben az esetben a Tesztoszteron Propionátból és a Winstrolból minden másnap 50mg alkalmazása ajánlott.

Ha leállunk a tesztoszteron-propionáttal, mindenképpen HCG kúra ajánlott, melyet a befejezést követő 3-4. napban kell elkezdeni.

A legjobb eredményeket napi, vagy kétnapi 50-100 milligrammal lehet elérni. A propionátot általában 8 hetes kúrákban alkalmazzák.

 

Nők és a propionát

A tesztoszteron-propionát a női sportolók körében is nagyon népszerű, köszönhetően annak, hogy az érthető módon nem kívánatos androgén (férfiasító) mellékhatásoktól mentesíti az illetőt.

A nők azt a trükköt szokták alkalmazni, hogy a szert nem 1-2, hanem csak 5-7 naponta juttatják be szervezetükbe, így hagynak megfelelő időt a tesztoszteronszint csökkenésére.

Izmos nő edzés közben

Nők esetében kisebb, 25-50 mg-os adagokat szokás használni, és ezeket gyakran kombinálják gyengébb, elsősorban anabolikus hatású szerekkel, mint például a Deca-durabolin vagy a Primobolan.

 

A tesztoszteron-propionát veszélyei és mellékhatásai

Mint az összes doppingszer esetében, a tesztoszteron-propionátnál is előfordulnak olyan mellékhatások, amelyekre fel kell készülnie annak, aki ehhez a gyógyszerhez nyúl. A leggyakoribb negatív hatások:

Saját tesztoszteronszint csökkenése

Pattanások, aknék az arcon és más testrészeken

Gynecomastia

Hang mélyülése

Erős szőrnövekedés

Növekvő agresszivitás

Vérnyomás emelkedése

Prosztata megnagyobbodása

Gyomor- és egyéb emésztőrendszeri problémák

Májfunkció emelkedése

Hajhullás

Nőknél – többnyire csak akkor, ha túladagolják a szert – előfordulhat erős férfiasodás, csiklónövekedés, illetve menstruációs zavar.

 

Tesztoszteron-propionát rendelése a neten

Na, ez az, amit nagyon gyorsan felejts el! Szívünk szerint azt tanácsolnánk, mint az összes doppingszer esetében, hogy meg se forduljon a fejedben ezek használata, de versenyzői szinten ez természetesen kivitelezhetetlen. Ha viszont hobbisportoló vagy, semmi szükséged a kokszra, hidd el!

Az okosabbak egyébként sosem a netről rendelnek, hiszen így végképp ellenőrizhetetlen, hogy valódi-e a cucc, vagy (mint az esetek 99 százalékában) hamisítvánnyal van dolgunk. A háziorvosod meg jó eséllyel nem fogja neked csak azért felírni, mert 39-ről 43-asra szeretnéd növelni a pajszert. Persze lehet próbálkozni edzőtermekben, esetleg versenyzőknél, de egy ismeretséget nem szerencsés azzal indítani, hogy “hé, öcsém, te honnan szerzed be a kokszodat”.

A testepitek.hu kategorikusan ellenzi mindenféle doppingszer használatát, cikkeink pusztán tájékoztató jellegűek.