Sérülések

Teniszkönyök, golfkönyök – tünetek és kezelés

Testépítőknél gyakran jelentkezhet kezdetben enyhe, majd egyre inkább erősödő könyökfájdalom, valamint a problémás területen nyomásérzékenység is. A könyök fájdalmát számos tényező okozhatja, melyek közül leggyakoribb a teniszkönyök.

Könyökfájdalom

A teniszkönyök tünetei

A betegség egyszerűen felismerhető: ha a panaszos fájdalmai az alkar feszítő izmainak munkavégzése közben erősödnek fel, egyértelműsíthető a teniszkönyök megléte. A lakosság mintegy 2-3 százalékánál életében legalább egyszer előfordul ez a probléma. A teniszkönyök legfontosabb tünetei: fájdalmas és gyulladt könyökfelszín az izom tapadási pontjánál. A helyzet odáig is fajulhat, hogy már könnyebb tárgyak megemelése is rettentő kínokat okoz.

Golfkönyök

A golfkönyök a teniszkönyöknél ritkábban fordul elő – mint a neve is mutatja – leggyakrabban golfozók szenvednek tőle. Ilyenkor a könyök belső felszínére jellemző a nyomásérzékenység. A fájdalom leginkább a kézfej behajlításakor jelentkezik, de súlyosabb esetben nyugalmi helyzetben sem csillapodik. A beteg képtelen fogásra használni kezeit, a tárgyak kiesnek ujjai közül.

A tenisz- és golfkönyök kezelése

Azokat a gyakorlatokat, melyek végzése közben fájdalmat érzel, azonnal hagyd el. Próbáld meg olyan gyakorlattal kiváltani ezeket, mely nem okoz ilyen panaszt. Edzd körbe a fájdalmas pontot, így minimálisra csökkenthető az izomveszteség.

Ha a probléma nem nagyon súlyos, sikerre vezethet az ún. konzervatív terápia. Pihentesd a fájdalmas területet, rugalmas pólyával akár nyugalomba is helyezheted. Használj jeget a gyulladás csökkentésére, és kend be gyulladáscsökkentő krémmel naponta többször.

Ha a konzervatív terápia nem enyhíti panaszaidat, segíthet a lidokain- vagy szteroidinjekció, vagy a könyök sugarazása. Sajnos előfordulhat, hogy ezek sem segítenek, ilyenkor operáció jelentheti a végleges megoldást. A műtét során átvágják az izompólyát, sőt néha az izmot is leválasztják a csontról. <

Nem érdemes késlekedni, mert a konzervatív terápia – ha idejében elkezdik – jobb eredménnyel kecsegtet, mint a műtét.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük