Étrenddel kapcsolatos tévhitek

Tejsavóporral a hasi zsír ellen?

Sándor küldte nekünk ezt a baromságot (http://www.femina.hu/fogyokura/celzott-anyagcsere-porgeto-ital), amit nagyon szépen köszönünk. Szépen látszik, hogy a fogalmatlan hülyék fejében hogyan csapódik le, ha számukra félig-meddig érthető információra bukkannak.

Miről van most szó?

A cikk azt írja, hogy a hasi zsír eltüntetéséhez szuper megoldás, ha tejsavóport iszol. Most attól vonatkoztassunk el, hogy az átlag női magazin-olvasó ezt úgy értelmezi, hogy ha ezt issza, akkor minden meg van oldva, és sínen van a projekt.

Maga a tény, hogy a tejsavót nem a szteroidokkal egy lapon, és nem holmi vesekárosító szerként említik, már bizakodásra adna okot. De végül nem ad.

 

Mert hogy folytatódik az írás?

A tejsavóport beszerezni nem is nehéz feladat, nagyobb drogériákban, élelmiszerboltokban is lehet már kapni, az ára pedig 1000 forint körül alakul az 1 kilós kiszereléseknél.

Egy ilyen italnak magas a fehérjetartalma, ezzel a tápértéke is…

Ó, szent együgyűség! Mi, testépítők-erőemelők évtizedekig nem jöttünk rá erre a költséghatékony megoldásra, és vesszük a sokkal drágább proteineket. Mert ugye a legolcsóbb, ízesítetlen tejsavófehérjének is legalább 4-szer drágább kilója.

Mi tévedtünk? Természetesen nem!

A neten bárki utánanézhet, miből áll ez az úgynevezett tejsavópor.  Biztos sokan hisznek még a csodákban, de ezt a mítoszt itt és most szépen leromboljuk.

Íme a drogériákban kapható tejsavópor összetétele:

Fehérje: 11 g
Szénhidrát: 76 g
ebből cukor: 76 g

Zsír: 1,5 g
ebből telített zsír: 0,95g

11 százalékos fehérjetartalom mellett a termék jó háromnegyede egyszerű cukorból áll. Ami ez esetben laktóz, vagyis tejcukor. Külön öröm ez a laktózérzékenyeknek.

Számoljunk már utána! Egy kiló tejsavóporban van 110 g fehérje, mindezt megveszed 1000 forintért.

Egy kiló tejsavófehérjében van (terméktől függően) 600-800 g fehérje, amit megvehetsz kb. 4000 forintért.

Vagyis: egységnyi tömegű tejsavópor jó 30-40 százalékkal drágább, mint a jól bevált tejsavófehérje, és akkor még nem beszéltünk a rohadt sok cukorról, amit utóbbi szinte alig tartalmaz.

Egyáltalán lehet zsírt égetni tejsavóval?

Közvetlen zsírégető hatása természetesen nincs. A legjobb zsírégető a rendes, tiszta étrend és a rendszeres sporttevékenység, lehetőleg súlyzós (anaerob) és gyaloglás, kerékpározás stb. (aerob) mozgásformák kombinálásával.

A tejsavófehérje egyébként szuper tápanyag, ha gyors felszívódású fehérjére van szükséged edzés után vagy reggel, de ez minden. Az étrended szerves részeként támogatja az előnyösebb testösszetétel elérését, de aki ettől várja a csodát, az sajnos nem tartozik a világ legintelligensebb emberei közé.

 

Mennyit fogyhatok ettől a terméktől?

Tömegnövelőt vagy fehérjét „szedjek”?

Esti mese: A zsír átalakul izommá?

Rostfogyasztás – mennyit, és milyen forrásból?

A legnagyobb táplálkozási tévhitek

Tömegnövelés és szálkásítás egyszerre?

A házi tejsavó mire jó?

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük