tej
Étrenddel kapcsolatos tévhitek Táplálkozás

Tejfogyasztásra ösztönző kampányt indítottak az iskolákban

Van itt baj, kérem. Nagyon „önzetlen” kezdeményezésnek tűnik, hogy rohadna rájuk az egész.

Csaknem 100 általános iskolára kiterjedően indított tejfogyasztást népszerűsítő kampányt a Tej Terméktanács – közölte a szervezet csütörtökön.

A Van itthon tej című kampány célja, hogy megszerettesse a gyermekekkel a tej fogyasztását az iskolában is, bemutassa nekik a tejtermékek sokféleségét és szerepét az egészséges táplálkozásban, továbbá eloszlassa azokat a tévhiteket, melyek a tejtermékek előállításához, vagy fogyasztásához kapcsolódnak. A mobil kiállításokon bemutatják egyebek mellett az iskolásoknak, hogyan kerül a tej az istállókból vagy a réten legelő tehenektől a boltok polcaira – írták. A programot az egészségtudatos táplálkozással indokolták, hangsúlyozva, hogy az átadott ismeretek ösztönözhetik a gyermekeket a tejtermékek fogyasztására.

A rendezvényeken dietetikus magyarázza el például azt, mi a különbség a tej és a növényi alapú helyettesítő termékek között – mondta a közlemény szerint a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója, Harcz Zoltán. Ezt követően izgalmas, érdekes játékokon keresztül ismerkedhetnek meg a gyermekek a tej- és tejtermékek fogyasztásának előnyeivel. Azt várják a kampánytól, hogy segítségével tudatos fogyasztókká válnak az iskolások, akik felnőttként környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok alapján vásárolnak majd.

Miért nem jó a tej?

Fejtsük ki ezredjére is.

Na, szóval még mindig itt tartunk. Hivatalos álláspont, hogy a tej az egy egészséges valami, mert csak. Persze ha valaki megnézi, hogy mit is tartalmaz a tehéntej mondjuk makrotápanyagok szintjén, máris rájön, hogy hazugság az egész.

Ez a tej tápanyag-összetétele:

Fehérje: 3g
Szénhidrát: 5g
Zsír: 1,5-3,8g – ugye vannak itt a parasztvakításhoz kiváló „sovány” tejek, ahol az ártalmas cukortartalom ugyan nem változik, de lehet menőzni a pár grammal alacsonyabb zsírral.

Ami a főbb tápanyagok minőségét illeti, a tej fehérjerésze kétségkívül értékes. Na de ilyen áron is? Van mellette majdnem dupla annyi cukor, és valamennyi zsír is. A tej emiatt nem tekinthető megfelelő alap-élelmiszernek.

Ha pedig megfogadjuk a dietetikus tanácsát, és fél litert is bevedelünk egy nap, máris 25 gramm teljesen haszontalan és zsírosodást okozó tejcukorhoz (laktózhoz) jutunk. Az említett joghurt általában hasonló vacak, kivéve, ha natúr, cukormentes – de ez a ritkább, hisz a cukrozott, „gyümölcsdarabos” fajták sokkal kelendőbbek. A kefir már egy jobb megoldás, kár, hogy épp csak meg lett említve.

A tej kalciumtartalma: 120mg/100ml

Egyszerűsítsük úgy, hogy 100ml az 100g, így össze tudjuk hasonlítani más, jelentős kalciumtartalmú élelmiszerekkel:

A tejénél előnyösebb tápanyagösszetételű élelmiszerek kalciumtartalma (mg/100g)

Kemény sajtok 830
Puha sajtok 500
Juhtúró 400
Rizs 25
Marhahús 10
Szárnyas 10
Olajos hal 270
Busa 130
Hekk 69
Ponty 30
Egész tojás 40
Petrezselyem-zöld 245
Szója 200
Paraj 133
Sóska 113
Bab 106
Kelkáposzta 97
Lencse 74
Brokkoli 65
Gomba (csiperke) 46
Karalábé 43
Zöldborsó 41
Zöldbab 32
Karfiol 26
Burgonya 19
Banán 10
Ribiszke (vörös) 57
Málna 40
Narancs 44
Eper 28
Szőlő 20
Körte 16
Alma 6
Mák 968
Tökmag (pörkölt) 657
Mogyoró 290
Mandula 238
Dióbél 202
Napraforgómag (pörkölt) 118
Mazsola 110
Gesztenye 95
Földimogyoró (pörkölt) 90

Rossz magyar étkezési szokások – ezért (is) nézünk ki szarul

Szerző

Még szintén kedvelheted...