Étrenddel kapcsolatos tévhitek

Tej vagy víz?

A tej hatékonyabb szomjoltó, mint a víz” – állítja egy friss tanulmány. „A gyerekek nagyon kiszáradhatnak az aktív mozgás közben, ezért különösen fontos, hogy két játék között pótolják az elvesztett folyadékmennyiséget” – mondta a McMaster Egyetem szakemberei által készített tanulmány elsőszámú kutatója, Brian Timmons, aki egyben az intézmény Gyermekegészségügyi és Gyakorlati Orvostudományi programjának vezetője.” Eddig rendben is lenne a dolog, bár ezért a fantasztikus újdonságért pénzt adni…

Lássuk a lényeget, melyből kiderül, miért is jobb a tej a „szakértők” szerint:  „A tej sokkal jobban megfelel erre a célra, mint a sportitalok, vagy a víz, mert magas minőségű fehérjét, szénhidrátot, kalciumot és elektrolitokat tartalmaz„.

A tejben található magas minőségű fehérje (tejfehérje, vagy laktalbumin) a tejnek mindössze 3 százalékát alkotja, míg mondjuk a húsnak 20-25 százalékát. A szervezet fehérjebevitelét igen nagy butaság lenne a tejre alapozni. Annál is inkább, mert az alacsony fehérjetartalom mellett a benne lévő szénhidrát egyszerű tejcukor (laktóz), ami semmire sem jó. Nem biztosít hosszútávú energiát, gyorsan megemeli a vércukorszintet, ami ugyanolyan sebességgel zuhan vissza. Zsírpárnák fejlesztéséhez tehát tökéletes. 

„A tej az izmok fejlődőséhez és növekedéséhez szükséges fehérjéket tartalmaz, amelyek más italokban nem találhatóak meg.” Úgy hangzik, mintha a fehérjeszükségletünket kötelező lenne folyadékokból fedezni… Az emberi gyomrot szilárd táplálék emésztésére találták fel. Ha a gyerek étrendje megfelelő, nincs szükség folyékony tápanyagbevitelre, plána, ha az a vízfogyasztás rovására megy. 

„A tanulmány nyolc és tíz éves kor közötti gyerekek bevonásával készült. A résztvevőknek először egy klímakamrában kellett gyakorlatokat végezniük, majd némi szomjoltás után a szakemberek megnézték a hidratáltságuk mértékét. Az egyetem orvosi tanszékén dolgozó Timmons szerint az aktív gyerekek és felnőttek általában nem gondoskodnak a megfelelő folyadékpótlásról a testmozgás során, ezért gyakran „hidratáltsági hátránnyal” kezdenek neki az újabb fizikai kihívásoknak. Már egy százaléknyi folyadékhiány is akár 15 százalékkal csökkentheti a teljesítőképességet, megemelheti a pulzusszámot, a testhőmérsékletet és visszavetheti a gyakorlatok folytatására irányuló kitartást. A jelentősebb folyadékhiány pedig növelheti az olyan szívvel összefüggésben lévő problémák kialakulásának kockázatát, mint a hőguta.”

Itt már csak általánosságok hangzanak el, tulajdonképpen nem is volt semmi olyan eredménye a kutatásnak, amely összehasonlíthatóvá tenné a tej és a víz hatását, csupán az unalomig ismételt dolgok: sok fehérje, egészséges stb. Azt tanácsoljuk tehát, mielőtt megeszünk/megiszunk valamit, tanulmányozzuk át, mit tartalmaz. Ne csak az ételek/italok íze számítson, hanem az is, hogy mit tartalmaz.

(MTI nyomán)

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük