Erősport hírek Versenyek

Tanulságos: ezért vonult vissza az erősember-versenyektől Hafthor Björnsson

Sokkolta a rajongókat a hír, amikor Hafthor Július Björnsson, az utóbbi évek egyik legsikeresebb erősember-versenyzője bejelentette: az Izland legerősebb embere volt az utolsó versenye ebben a sportágban. Mivel a Hegy egyáltalán nem öreg – 1988-as születésű – sokan csóválták a fejüket: miért? Nos, Björnsson, a 2018-as világ legerősebb embere verseny győztese most szépen összefoglalta, mit veszíthetett volna, ha tovább gyötri testét. Az Eddie Hall elleni bokszmeccset természetesen nem mondta le.

Hafthor Björnsson felhúzás

Az izlandi óriás egy Youtube-videóban foglalta össze, mi vezetett a döntéshez. Először is, úgy véli, amit lehetett, ő már elérte az erősember-sportban. Nehéz is ezt vitatni, hiszen

2018-ban ő lett a világ legerősebb embere, és van három második, valamint négy harmadik helye, ugyanebben az évben megnyerte a World’s Ultimate Strongman-t is,

ötször nyerte el az Európa legerősebb embere címet,

zsinórban háromszor győzött az Arnold’s Strongman Classicon

tízszer bizonyult Izland legerősebb emberének.

A legnyomósabb érv mégsem az, hogy Thor jóllakott lenne. Sokkal fontosabb számára, hogy egészséges maradjon, és nem szeretné, ha családja idejekorán elveszítené. Nemrég született meg második gyermeke, őt is fel kell nevelni.

Björnsson tehát egészségesebben szeretne élni, ehhez az is hozzátartozik, hogy a 206 centijéhez nem akar 180 kilónál több lenni. Versenyszezonban ugye bőven 200 kg fölött volt.

Nem egyszerű az élet ekkora méretekkel

Hafthor számos hátrányát szenvedi el annak, hogy extrém méretekkel rendelkezik. Gondjai vannak az utazással is, kisebb autókba egyszerűen be sem fér, a repülőgépen esélytelen, hogy  turistaosztályon utazzon, mivel csak két ülőhelyet elfoglalva férne el kényelmesen. Marad a drágább business class.

Ha szállodában alszik, a lába lelóg az ágyról. Ezt otthon némi barkácsolással megoldotta, és 220 centire növelte az ágy hosszát, de a hotelekben csak két méter hosszú fekvőalkalmatosságok vannak.

Nehézkes az ajtókon való ki-be lépés is, mivel az ajtókeretek is csak 2 méteresek, így ha elfelejti lehúzni a fejét, könnyen beverheti.

Persze ezek a problémák nem feltétlenül oldódnak meg azzal, ha Björnsson felhagy a versenyszerő erősemberkedéssel, de sajnos más gondja is akadnak.

Egy riportban arról mesélt, hogy rosszul alszik, éjszaka sokszor felébred, így jó, ha hat óra alvás összejön. Ez nyilván összefüggésben van az extrém testtömegével.

Björnsson 2017-ben azt is megosztotta követőivel – persze ennek már látható jelei is voltak -, hogy Bell-parézisben szenved. A betegség az arckifejezésért felelős (mimikai) izmokat mozgató ideg, a VII. agyideg részleges bénulása. Általában féloldali, vagyis csak az egyik arcfelet érinti.

32 éves vagyok, fiatalabb már nem leszek. El kellett gondolkodnom az egészségemen és a jövőmön. Ez a fő oka annak, hogy visszavonultam – egészséges akarok lenni, hogy minél hosszabb időt tölthessek a családom mellett

– összegzett a Hegy.

Itt a teljes videó, angoltudás szükséges:

Még szintén kedvelheted...