Táplálkozás

„Szedel tömegnövelőt?”


Elég gyakran teszik fel nekem ezt az intelligens kérdést. Nem vitás, hogy az edzőterembe járó népségnek csak töredéke az, akit maga a testépítő sport is érdekel, és nem csak azért „gyúr”, hogy mások előtt feszenghessen. Szóval ez a nagyjából 95 százaléknyi agyhalott ugyanolyan mítoszként tekint a tömegnövelőkre, mint az elhízottak a fogyasztószerekre.

 

Mit is jelent a „tömegnövelő” szó?

Az üzenet nagyjából az, hogy ez a termékcsoport elsősorban a vézna, nehezen fejlődő – ektomorf, vagy divatos szóval hardgainer – emberkéknek segíthet növekedni. A baj az, hogy ez az üzenet nehezen dekódolható a fejekben, és majdnem mindenki (legalábbis kezdetben) úgy gondolja, hogy ez lesz a fejlődés kulcsa, és ETTŐL lesz majd nagy tömege.

Van egy teljesen reménytelen réteg is, akik számára a tömegnövelő a doppingszer szinonimája. Hiszen azt csinálja, vagy nem? A Józsinak is 5 centit nőtt a „keze” egy 6 hetes naposim (vagy ahogy ejtik egyesek: napoziN) kúrától. (Még mielőtt kedvet kapnál valami szart beszedni, eláruljuk, hogy Józsi karja a kúra után 3 héttel pontosan 5 centivel lett keskenyebb. Megérte a befektetés.)

Nagyon kevesen jutnak el odáig, hogy megnézzék az áhított „varázsszer” tápanyagösszetételét. Te ne tartozz közéjük! Mielőtt megvennéd a terméket, olvasd el, mit tartalmaz. Vesd össze a napi tápanyagszükségleteddel, és mérlegelj, hogy beleilleszthető-e.

Mit tartalmaz egy tömegnövelő?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tömegnövelők többsége döntően szénhidrátból áll, e halmazon belül is inkább a gyorsabb, vagy közepesen gyors felszívódásúakat találhatjuk meg bennük.

Változó arányban tartalmaznak fehérjét (általában tejsavót), ami edzés után a legjobb választás. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy a tömegnövelő hány százalékát teszi ki a fehérjerésze. Ha ez az arány 20 százalék alatt van, gondolkodj el azon, hogy megéri-e ezt a terméket választanod.

Ha nehezen fejlődsz, és a kalóriabevitel növelésével próbálkozol, nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen élelmiszerekkel oldod meg. A tömegnövelőkben lévő gyors szénhidrát edzés után oké, de más esetben nincs ilyesmire szükséged. Ha megvan a napi 2g/testsúlykilogramm állati fehérje, és mellé a döntően komplex, lassan felszívódó forrásból fedezett 3-6g/testúlykilogrammnyi szénhidrát, előbb-utóbb jönni fog az eredmény. Persze az edzés és a pihenés is legyen rendben! De ha valami folytán mégis elégedett lennél fejlődésed ütemével, inkább telítetlen zsírokat használj a kalóriabevitel növelésére.

Mire valók a tömegnövelők?

Összefoglalva tehát, a tömegnövelők gyors szénhidrátja edzés után jó megoldás lehet a glikogénraktárak visszatöltésére. Ha a fehérje aránya 20% alatt van, akkor kénytelen leszel ezt máshonnan pótolni – az ugye megvan, hogy edzés után nagyjából 40 gramm tejsavófehérjét kell legyűrnöd?

Ha nem bírod szilárd kajával bevinni a növekedéshez szükséges szénhidrátmennyiséget, eszedbe ne jusson cukros tömegnövelővel pótolni. Válassz olyan MRP port (ha van), ami lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, vagy igyál zabpelyhes proteinturmixot. Ár/érték szempontjából ez utóbbi variáció verhetetlen.

Na jó,  így a cikk végén eláruljuk, mi az igazság. A tömegnövelők arra valók, hogy nyárra kigyúrhasd magad velük. Sok sikert!

 

Fontos és kevésbé fontos táplálékkiegészítők >>

 

 

Nem neked való a testépítés, ha…

A világ legnagyobb bicepsze? Most lehet hányni!

Miért hányok manapság az edzőtermektől?

A falusi thai bokszos

Kifogások edzés ellen

Idióták az edzőteremben

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük