Dopping

Synthol – olajat az izmokba!

A közhiedelemmel ellentétben a synthol nevű anyag nem tartozik a szó szoros értelmében vett doppingszerek közé, mivel közvetlenül nem hat sem a teljesítményre, sem az izomnövekedésre. Használata nem ritka profi testépítők körében, elsősorban apróbb korrekciókat lehet vele végezni lemaradt területeken.

Mi is a synthol?

A synthol egy olajféle, amit ha izomba fecskendezünk, megnöveli annak térfogatát. Nagyon óvatosan kellene vele bánni, mert igen könnyen amorf külsőt kölcsönözhet a mohó testépítőknek. A legnagyobb nevek, akiket hírbe hoztak már a synthollal: Flex Wheeler, Ernie Taylor, Markus Rühl, Milos Sarcev. A legismertebb syntholos őrült Gregg Valentino, akiről az a hír járta egykoron, hogy ő a világ legnagyobb bicepszű embere. Sajnos, sokan bevették a mesét, miszerint Gregg karjai a kemény edzéstől és a megfelelő táplálkozástól „nőttek” ekkorára. Ha egy kicsivel avatottabb szem vizsgálja meg a róla készült felvételeket, látszik a vállak és a karok természetellenes formája, és azonnal rávágja: ez bizony synthol.

A synthol kifejlesztése egy Chris Clark nevű német testépítőhöz fűződik, aki többször is majdnem az életével fizetett ezért.

A méretnövekedés jelentős része a hegszövet növekedése miatt van, ami nagy mértékben akadályozza az izmok normális működését.

Gyakran alakulnak ki a sterilitás hiányára visszavezethető gyulladások, tályogok, fertőzések. További veszélyt jelent, ha kevésbé szakavatott ember adja be magának az injekciót, ami eret, ideget találhat. Az injekciók helye annyira fájdalmas lehet, hogy megakadályozhatja az edzést is.

A befecskendezett olaj idővel felszívódik, de a visszamaradt adalékanyagok számos veszélyforrást jelenthetnek. Bevett szokás a synthol-kúra mellett a fájdalomcsillapítók használata is, mely szintén buta dolog, hiszen az alapproblémát nem szünteti meg, ellenben becsapjuk érzékeinket.

Sajnos, a média tudatosan, vagy inkább csak tájékozatlanságból fakadóan egy kalap alá veszi a syntholt a szteroidokkal. Hiszen a köztudatban a doppingszerek csak szteroidok formájában vannak jelen. Természetesen a szteroidhasználatot sem javasoljuk senkinek, hiszen amatőr szinten több hátránya lehet, mint előnye, de súlyos tárgyi tévedésben van, aki a két dolgot összemossa.

Idióták az edzőteremben

Idióták az edzőteremben II.

A világ legnagyobb bicepsze? Most lehet hányni!

Naturál testépítés?

Nem neked való a testépítés, ha…

A „Kondis Béla” jelenség, avagy utolsókat rúgja a testépítés?

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük