Edzés idős korban
Edzés

Súlyzós edzés idősebb korban – ezért fontos

Edzés idős korbanEz az a cikk, amit érdemes megmutatnod a nagyfaternek, ha szeretnéd, hogy még sokáig lejmolhass tápkiegre a nyugdíjából. A testépítés alapját képező súlyzós edzés amellett, hogy impozáns fizikumot és az átlagember erejének többszörösét biztosítja, olyan kedvező hatással van az egészségünkre, hogy vétek lenne kihagyni a benne rejlő lehetőségeket.

Már épp elegendő számú kutatás bizonyította (itt van pl. ez), hogy aki rendszeresen dolgoztatja izmait, egészségesebb és ebből kifolyólag tevékenyebb, boldogabb időskorra számíthat. A súlyzós edzéséhez nem mérhető az amúgy szintén egészséges aerob vagy a kardió tréning hatása.

Szomorú, de igaz, az emberi test csontsűrűsége, és ezzel együtt az ereje is átlagosan a 30-35. életévünk között van csúcson. Ezt követően lassú pusztulásra van ítélve – ha az illető nem tesz semmit ellene. Mert a többség nem tesz, és így fordulhat elő, hogy 70-75 éves korunkra a korábbi erőszintünk 25 százalékkal csökken. Ha véletlenül eléldegélnénk 90 évig is, akkor az erőcsökkenés már az 50 százalékot is meghaladná.

A vitathatatlanul hasznos gyaloglás, vagy taposógépen végzett edzés nem elegendő ahhoz, hogy megőrizzük izomtónusunkat és a csontjaink egészségét, sűrűségét. Ha nem végzel anaerob edzést, törvényszerű, hogy erőd javarészét is elveszíted. Ez ugye ideális esetben súlyzós edzés, de persze végezhetsz saját testsúlyos gyakorlatokat is, a lényeg, hogy számottevő küzdelmet folytass a gravitációval.

Néhány fontos szabály, ha idős fejjel kezdenél edzeni

  • Kezdd fokozatosan! Ne ugorj fejest egyből a közepébe, hétről hétre szoktasd hozzá izomzatodat, az inakat és szívedet a terheléshez. Eleinte 10-15 perc edzés is elég lesz.
  • Konzultálj kezelőorvosoddal! A sport elkezdése ebben a korban már nagyobb körültekintést igényel, főleg, ha szív- és érrendszeri panaszaid vannak, vagy diabéteszed van.
  • Ne versengj a fiatalokkal! Az edzőterem tele van magamutogató, erőfitogtató huszon- harmincévesekkel, de te légy náluk bölcsebb. Csak magadat kell legyőznöd, és minden apró siker – talán csak egyetlen ismétléssel több, mint múlt héten – felértékelődik ebben a korban.

Amit a súlyzós edzéssel nyerhetsz

  • Megelőzöd a csontritkulást (oszteoporózist). Az erősebb izmok tartásához erősebb csontok szükségesek, így közvetve remekül tudod csontozatodat is fejleszteni, miáltal védve leszel az időskorban oly gyakori törésekkel szemben.
  • Egészségesebb szív és keringés. A szív súlyzós edzés közben kemény munkát végez, míg a keringést leghatékonyabban kardiógyakorlatokkal tudod megedzeni (futás, gyors kerékpározás). Érdemes e két mozgásformát ötvöznöd, vagy harmadiknak felvenni melléjük az aerobot is.
  • Stabil vércukorszint. Az időskori cukorbetegség életmódváltással leküzdhető. Ha rendszeresen mozogsz, és elsajátítod a testépítő étrend alapjait, soha nem lesz kiugró a véred inzulinszintje.
  • Jobb kinézet, fiatalos megjelenés. A helyes étrendnek, mozgásnak, és a megfelelő mennyiségű vízbevitelnek köszönhetően bőröd rugalmasabb lesz, és egyre többen hitetlenkednek majd, ha elárulod, hány éves vagy valójában.

Végső soron az lenne a normális, ha életünk végéig sportolnánk valamit. Ideális esetben ez azt jelentené, hogy izmaink, csontozatunk és szívünk anaerob (súlyzós vagy saját testsúlyos), keringésünk kardió (futás) jellegű terhelést kapna, míg a testzsírt aerob edzéssel (gyaloglás) minimalizáljuk.

 

D-vitaminnal az izomerőért

Ha leteszed a cigit, így javul az egészségi állapotod

A város, ahol a nemdohányzók tüdeje is tönkremegy

Egyre gyakoribb az „életmód-rák”. Hiába beszélünk?

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük