Street workout
Edzés

Street workout – előnyök, hátrányok; kinek ajánlott és kinek nem

A street workout – mint ahogyan a nevéből is sejthető – egy utcai, vagy utcán is végezhető változata a saját testsúlyos edzésnek.

A 2010-es évek elején indult hódító útjára még fegyencedzés néven, és a hívek egy része eléggé nagyképűen hirdette e mozgásformák feljebbvalóságát a súlyzós edzéssel szemben.

Kétségtelen, hogy a roppant unszimpatikusan hangzó fegyencedzés (mert ugye a börtöntöltelékek remek példaképek a fiatalok szemében) után fogyaszthatóbb nevet kapott ez az edzésforma, és ha a helyén kezeljük, egyesek számára hasznos is lehet.

 

A street workout előnyei

Street workout

Alig kell hozzá eszköz, bárhol végezhetők a gyakorlatok

Ha érdekel a street workout, nincs szükséged nagy anyagi áldozatra. Akár teljes egészében, eszköz nélkül is összállíthatsz egy programot a gyakorlatokból, de ha van a közelben kondipark, akkor tényleg nem lehet hiányérzeted.

Nulláról egyre juthatsz vele

Ha eddig nem sportoltál, látványos változásokat fedezhetsz fel magadon a saját testsúlyos gyakorlatok hatására. Azt tartsd azért szem előtt, hogy a lehetőségeid így behatároltak.

Látványos mutatványokat is elsajátíthatsz

Ha megvan hozzá a kellő mobilitásod és hajlékonyságod is, egy jó erőszint elérése után már akrobatikus gyakorlatokkal is elkápráztathatod nézőközönségedet.

Egészségesebb leszel

Ez persze az összes sportra igaz, de említsük meg, hogy a street workout sem kivétel. Ha megfelelően táplálkozol, lassan a tested is változni fog a tréning hatására – jöhet fel egy kis izom, csökkenhet a zsír.

Közösségi élmény

Jó alkalom egy street workout edzés arra is, hogy kimozdulj az online térből, és a friss levegőn, együtt edzve szervezhess közös programot barátaiddal. Vagy akár vadidegenekkel is szóba elegyedhetsz, a közös témán sem kell agyalnotok.

A street workout hiányosságai

Azért ne gondold, hogy ez a divatos edzésmódszer akkora csoda lenne. Mint fentebb írtuk, az első lépésnek jó ötlet, de ha komolyabb erő vagy izomtömeg a célod, nem ez lesz a te sportod.

Nehézkes a progresszió

A súlyzós edzésnél ugye tiszta sor, ha kevés a súly, emelünk rajta. A street workout esetében ez nem igazán kivitelezhető, ott csak a saját tested áll rendelkezésre. Bár néhány gyakorlatot (húzódzkodás, tolódzkodás) lehet plusz terheléssel végezni, ekkor már nem is annyira street workout, amit csinálsz.

Behatároltak az izomnövelés lehetőségei

Pont azért, mert egy bizonyos szint után nem, vagy csak alig tudod növelni a terhelést, az izomnövekedési potenciálodat csak részben tudod kiaknázni a saját testsúlyos gyakorlatokkal.

Street workout

Nehezen tudod izolálni a lemaradt izomcsoportokat

Többnyire összetett gyakorlatok szerepelnek a programban, így előbb-utóbb az erősségeid fognak kidomborodni, és nem lesz egyszerű felhozni a lemaradt területeket. Combhajlítóra, hátsó deltára, alsó hátra kifejezetten nehéz e gyakorlatokkal edzeni.

Nem leszel igazán erős

Bár a street workout hívei előszeretettel hangoztatják, hogy az a legerősebb ember, aki a saját testsúlyával képes extrém dolgokra, ez egyszerűen hazugság. Ha erős akarsz lenni – mondjuk a testsúlyod kétszeresével guggolni és felhúzni, valamint másfélszeresével fekvenyomni – akkor felejtsd el a street workoutot.

Csináljam, vagy ne?

Ha eddig nem esett le az üzenet, olvasd át még egyszer a street workout előnyeit és hátrányait, majd döntsd el, mi a célod. Testépítőknek, erőemelőknek természetesen vajmi kevés lesz ez a gyakorlatsor, de egy eddig sportmentes életet élő átlagember számára kitörési pont lehet.

Még szintén kedvelheted...