Fazekas Róbert
Dopping

Stanazolol a fehérjekészítményben? Fazekasék próbálkoznak

Fazekas RóbertItt a Fazekas-ügy folytatása. A diszkoszvető azt állítja, hogy egy proteinkészítmény miatt produkált pozitív doppingtesztet. Fehérjeporban stanazolol? Elég hihetetlenül hangzik, mindenesetre várjuk a fejleményeket. A hír egyébként így szól:

Kártérítési keresetet nyújtott be az étrend-kiegészítőket forgalmazó kanadai MVP Biotech ellen Fazekas Róbert diszkoszvető, azt állítva, hogy a cég eltitkolta egyik készítményének anabolikus szteroid-tartalmát, s őt emiatt tiltották el a londoni olimpiai részvételtől – közölte a hétvégén internetes kiadásában a The Buffalo News című amerikai napilap.

Fazekas Róbert keresetéhez csatlakozott edzője, Annus Adrián is. A magyar sportolók az Egyesült Államokban kezdeményeztek jogi eljárást a cég ellen, mert noha annak központja Kanadában, a Quebec tartománybeli Kirklandben található, az amerikai disztribúciós címét a New York állambeli Niagara Fallsban jegyezték be.

„Aranyat nyert volna”

Fazekas jogi képviselője, Magyar Kálmán torontói ügyvéd a lapnak azt mondta: a 37 éves sportoló aranyérmet nyerhetett volna a londoni játékokon, ha teszteredménye két héttel a rajt előtt nem bizonyult volna pozitívnak a tiltott szerek közé tartozó stanozolol miatt – Fazekast felfüggesztették, így nem vehetett részt az olimpián. (A két magyart a buffalói Phillips Lytle ügyvédi iroda nevében Minryu Kim ügyvéd is képviseli.)

„Azokon az edzéseken, amelyek közvetlenül megelőzték az olimpiát (Fazekas Róbert) nagyobbat dobott, mint (a német Robert Harting) aki végül aranyérmes lett Londonban” – jelentette ki Magyar Kálmán a The Buffalo Newsnak.

„Bizonyossággal hisszük, hogy emiatt nagy kárt szenvedett. (Fazekas) Sohasem bizonyult pozitívnak a szteroid-vizsgálatokon, amíg nem találkozott az MVP termékeivel” – tette hozzá.

A lap emlékeztet rá, hogy Fazekast a doppingszabályok megsértése miatt megfosztották a 2004-es athéni olimpián szerzett aranyérmétől, amiért nem adott megfelelő mennyiségű vizeletmintát. Annust ugyanitt a kalapácsvetésben szerzett győzelmétől fosztották meg, mert megállapították, hogy vizeletmintái két különböző személytől származtak.

A diszkoszvető, akit Athén után két évre eltiltottak a versenyzéstől, a 2008-as pekingi olimpián nyolcadik, majd a 2010-es barcelonai Európa-bajnokságon bronzérmes lett annak ellenére, hogy 2009-ben gerincműtéten esett át.

Annus 2010-ben lett Fazekas edzője. Magyar Kálmán ügyvéd a lapnak elmondta, hogy Fazekas 2012 áprilisában szerezte meg az indulási jogot a londoni olimpiára, egy kaliforniai versenyen, ahol negatív lett a doppingtesztje.

Lehet, hogy tényleg stanazolol volt benne?

Ezután kezdte el szedni az MVP Biotech Pro Whey elnevezésű protein-táplálék-kiegészítőjét, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) bécsi laboratóriumban ezt követően bukkantak anabolikus szteroidra a  vizeletében. Magyar rámutatott, hogy ez „a lehető legkisebb mennyiség”, milliliterenként egy nanogramm volt.

Fazekas Róbert mintákat küldött a laboratóriumnak az általa szedett táplálék-kiegészítőkből, beleértve egy felbontott és egy felbontatlan doboz Pro Whey-t is. Magyar Kálmán szerint a vizsgálat mindkét dobozban tiltott szteroidot talált.

A magyar másodfokú doppingbizottság tavaly októberben megállapította, hogy Fazekas nem szándékosan doppingolt, ezért nyolcról hat évre csökkentette az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes diszkoszvető büntetését.

A kereset azzal vádolja az MPV Biotechet, hogy a Pro Whey összetevői között elmulasztotta feltüntetni a stanozololt. „Ez egy tiltott szer. Ha fel lett volna tüntetve, (Fazekas) sohasem szedett volna ilyet” – jelentette ki Magyar. Az MVP Biotech nem reagált a The Buffalo News telefonos megkereséseire.

Kommentár

Elég kicsi az esély arra, hogy bebizonyosodik az, amit Fazekasék állítanak. Bár valóban előfordulnak olyan esetek, amikor tiltott szereket találnak táplálékkiegészítőkben, nem fogadnék nagy összegben arra, hogy most is ez történt. Aki már bukott meg doppingteszten, enyhén szólva hülyének próbál bennünket nézni ezzel az igencsak gyenge lábakon álló elmélettel. A fent említett cég Európában nem forgalmazza termékeit, de persze, roppant hihető, hogy pont egy ilyen alig ismert kis gyártótól rendelnek valahogyan, ahelyett, hogy besétálnának egy itthoni üzletbe.

Szóval a probléma nem azzal van, hogy valaki doppingol. Tegye meg, ha bajnok akar lenni, de akkor ne sírjon, ha véletlenül fennakad a teszten. Sír? Még neki áll feljebb! Valószínűleg a perből sem lesz semmi, de ha bejönne az egy százalék esély, és mégis váratlan fordulat következne be, arról is beszámolunk.

 

Halálbüntetést Lance Armstrongnak?

Nyárra kigyúrjuk magunkat! Igaz, tesó?

Veszélyes táplálékkiegészítőket találtak

Van-e doppingmentes győztes az olimpián?

Szteroid rendelés a neten keresztül?

 

 

 

 

 


 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük