Ti kérdeztétek

Sprinteket is beiktathatok az aerob edzés mellé?

Attilának hívnak, 25 éves vagyok, 4 éve csinálok saját testsúlyos gyakorlatokat. Ektomorf testalkatúnak gondolom magam, 178 centi magas és 70 kiló vagyok.

Egyre többet olvasom az edzésről, így bukkantam rá az oldalatokra is, ahol kb. a googleben talált 10. cikk után végre gyakorlatias és hasznos infókat találtam az aerob edzésről. 🙂

Utóbbi 2 évben alacsony ismétlésszámmal edzem (repetition maximum 5 ismétlés, 1-2 szériában, 5 másodperces lassú végzéssel) az izomnövelés érdekében. Jól értelmezem, hogy ez anaerob edzésnek felel meg?

Heti 5-6 alkalommal edzem a leírt módszerrel, azonban inzulinos cukorbetegségem miatt, olvastam javallott aerob edzéseket is beiktatni,( a szervezet jobb oxigénellátottsága és a szervek egészsége érdekében) nálatok olvasva heti 2x 40-60 perc között. Ezt biciklizéssel és/vagy 40-60perc laza futással (közben lehessen beszélni) szeretném megejteni.

E mellé érdemes edzés utánra, 5-10 másodperces sprinteket beiktatni, 1 perces pihenővel pl 8 sprint erejéig a további erő-állóképesség érdekében bizonyos napokon, vagy az már feleslegesen fárasztja a szervezetem, elég a heti 5 saját testsúlyos edzés+ heti 2 aerob?

 

Attila! Jól gondolod, anaerob edzés, amit végzel. Kérdés, hogy milyen terveid vannak az izomnöveléssel, mert hosszú távon ez kevés lesz, ha komolyabb fizikumot akarsz építeni.

A sprintek beiktatása szintén a céljaidtól függ. Mi az elsődleges? Ha az állóképesség, akkor nyomjad, bár az edzés utáni időpontnál jobb, ha távolabb rakod tőle. De legalább nem az anaerob edzés előtt csinálod, ami a lehető legrosszabb választás lenne.

Ha elsősorban izmosodni szeretnél, a sprintek ellened dolgoznak, főleg, ha valóban ektomorf alkatod van. Mindez persze csak elmélet, és neked kell saját magadon letesztelned, hogy működik-e a program. Az biztos, hogy én nem edzés után aeroboznék, a sprinteket meg végképp nem ekkor végezném, hanem a lehető legtávolabb a saját testsúlyos gyakorlatoktól. Ha intervallum edzésre gondoltál a sprintekkel kapcsolatban, itt írtunk már erről.

 

Ha még ezeket nem olvastad, hasznosak lehetnek számodra:

10 hasznos tipp a nagyobb fejlődésért, nem csak kezdőknek

Nehezen fejlődőknek – a „hardgainer” életmód

A testépítés és a futás

Diéta és edzés testalkat alapján

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük