Spinning edzés
Edzéstervek

Spinning – Ha mindenáron izmot akarsz veszíteni

A spinning megalkotója egy Jonathan Goldberg nevű triatlonista. Unta már a hagyományos edzésmódszereket, és egyszer még a halál szele is megkísértette egy országúti edzés alatt. A spinning – hasonlóan a hot iron-hoz és a zumba-hoz – divatos, népszerű, de sok esetben igencsak káros sportra emlékeztető tevékenység. Nem szól ez másról, mint szobabiciklizésről, mely változó intenzitással (legtöbbször a kelleténél jóval intenzívebben) zajlik, zenére. Ha komoly eredményeket szeretnél elérni, és jelentős zsírfölösleggel rendelkezel, ennek eltüntetésére a spinning-nél kevés alkalmatlanabb módszer létezik.

Spinning

Miért nem alkalmas a spinning zsírégetésre?

Egy spinning edzés alatt akár 7-800 kalóriát is elégethetünk óránként – mondják a szakértők. Hiszünk nekik, bizonyára így is van. De azt a lényeges információt elfelejtik ilyenkor közölni, hogy ez a kalóriamennyiség szinte teljes egészében glikogén felhasználásból ered. A zsírégetéshez egyenletes, viszonylag lassú tempójú és monoton mozgás szükséges. A spinning edzés a túl nagy intenzitás miatt már bőven átcsúszik a kardió tartományba, és zsírégetés helyett izomvesztést fog okozni.

Elvetemültebb „hozzáértők” még azzal is próbálják fizetős óráikra beinvitálni a gyanútlan pácienseket, miszerint a spinning hatására onnan fogysz, ahonnan kell, vagyis lábról és fenékről… Ha az előbbi, izomvesztéssel kapcsolatos okfejtést megértettük, már tudjuk, mi ebben a trükk. Helyi zsírégetés nem létezik, de helyi izom”égetés” annál inkább. Akinek csak a centiméterek számítanak, bátran kezdjen el spinning-re járni, egy darabig azt tapasztalja majd, hogy a combja vékonyodik. De mindez az izomveszteség miatt van, melynek hatására megváltozik a testösszetétel: a zsír megmarad, a kevesebb izommal együtt romlik a test izom-zsír aránya, mely lassabb anyagcseréhez, és a későbbiekben további zsírfelhalmozódáshoz vezet.

Ha mégsem bírunk magunkkal

A spinning azok számára lehet hasznos, akik eleve tűrhető kinézettel rendelkeznek, és csak egyfajta örömforrásként, vagy feszültséglevezetéshez használják ezt a sportot. Ha súlyzós edzést végzünk, a spinning edzéseket ezekhez képest a lehető legtávolabbi időpontra tervezzük. Diéta alatt célszerűbb a gyaloglást vagy az alacsony intenzitású szobakerékpározást választani aerob edzés gyanánt.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük