Hülye diéták

South Beach diéta

A South Beach (déltengeri) diéta ötlete Arthur Agatson szívgyógyász fejéből pattant ki. Elmélete szerint ezzel a diétával mozgás nélkül is le lehet fogyni. Szükség is van erre az előnyre, mert pácienseinek jelentős része annyira túlsúlyos volt, hogy nem lehetett őket mozgásra bírni.

A South Beach diéta alapelvei

Az étrend a sovány húsok fogyasztásán és a „jó” és „rossz” szénhidrátok megkülönböztetésén alapszik. Együnk tehát olyan ételeket, melyek kevéssé zsírosak, inkább komplex szénhidrátokat tartalmaz, mint egyszerűeket. A telített zsírokat tartalmazó élelmiszereket kerüljük, ellenben fogyasszunk sok olyat, mely nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat (olívaolaj, halak, olajos magvak). Eddig tulajdonképpen rendben is lenne a dolog, nagyon hasonlít egy normális diétához.

A diéta szakaszai

A South Beach diéta három szakaszból áll. Az első etap nagyon szigorú, szinte minden szénhidrátot el kell felejteni, csupán a zöldségek megengedettek, de ezekben igen alacsony a tápanyag (és így a szénhidrát) tartalom. Ehetünk sovány húsokat, halat, kagylót, zöldségeket, sajtot, tojást és olajos magvakat. Tilos kenyeret, burgonyát, tésztát, gyümölcsöket és minden egyszerű cukrot tartalmazó ételt fogyasztani. A második szakasz tulajdonképpen egy kis könnyítést ad, hiszen egy-két tiltólistás ételt visszaemelhetünk étrendünkben, míg a harmadik szakasz egész életünkön át tart, és a diéta életformává válik.

Mi a gond a South Beach diétával?

Igaz, hogy néhány alapelve (összetett szénhidrátok kontra egyszerűek, sovány húsok fogyasztása) vitathatatlanul jó irányba indul, mégsem mondhatjuk, hogy sokkal jobb a többinél. Szembetűnő az étkezések gyakoriságának hiánya. A diéta alatt napi háromszori étkezés javasolt, ráadásul ezek között nassolni is lehet… Napi 3 étkezéssel igen nehéz zsírt leadni – izmot annál könnyebb, így az esetleges testsúlycsökkenésért szinte mindig a víz és izomvesztés tehető felelőssé. Keveri az egyszerű-összetett és az alacsony GI-jű és a magas GI-jű szénhidrátokat. A kettő ugyanis korántsem fedi egymást, csak egy példa: a rizs az egyik legjobb minőségű összetett szénhidrátforrásunk, mégis magas a glikémiás indexe. De emiatt természetesen senki ne hagyjon fel a rizsfogyasztással, ugyanis az ételek glikémiás indexét csökkenthetjük más élelmiszerekkel, melyeknek alacsony a GI-e. Banális példa erre a csirkemell rizzsel fantázianevű testépítő étel. Bár megmagyarázza az okokat, mozgás nélkül senki sem fog lefogyni csupán e tökéletlen étrend hatására.

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük