Blog Bulvár

Sok éve vegánok és így néznek ki – parasztvakítás felsőfokon!

Facebookon kezdett terjedni egy baromság, amit a tapasztalatlanabb testépítők akár el is hihetnek. Te legyél okosabb!

Egy vegán életmódot népszerűsítő Facebook-oldal osztotta meg az alábbi fotót. Izmos fickók szerepelnek rajta, alacsony testzsírszázalékkal. A fotókhoz oda van írva (tegyük fel, hogy igaz), hogy melyikük hány éve vegán – tehát semmiféle állati eredetű táplálékot nem fogyaszt.

Oszt naturálok vagytok-e?

A kép azt akarja demonstrálni, hogy hús és egyéb állati származék nélkül is lehet ilyen fizikumot felépíteni. Ez egy baromi nagy hazugság! Avatottabb szem azért rögtön kiszúrja, hogy ezek a fiúk jó eséllyel nem naturálok. „Hogy miii? Ne már, egy világ omlott össze bennem!” – kesereg ilyenkor a naiv olvasó.

Házi feladat: aki elhiszi ezt a vegán testépítős maszlagot, próbálja ki pár évig ezt az életformát naturálon, és majd meglátjuk, mennyi eredménye lesz.

A képen látható szárazságot anyag nélkül maximum akkor tudod hozni, ha az izomtömeged jelentős részét is beáldozod. De akkor meg már nem is vagy elég izmos, kezdheted újra a tömegelést.

„Fehérje nem csak a húsban van. Növényi fehérje is létezik”

– írja a képhez egy magát rettentő okosnak gondoló egyén. Na igen, és mi a helyzet a fehérje biológiai értékével, aminosav-profiljával? Az a helyzet, hogy egy növényi eredetű fehérje sosem lesz egyenértékű az állatival. Akkor sem, ha tápkieg formájában adják el neked, lásd a nemrég tárgyalt rizsfehérjét.

„Az állatok viszont szenvednek a ketrecben meg a vágóhídon”

Sajnos ez igaz, és erre kellene egy komolyabb szabályozás, meg szankciók. Aki állatot kínoz, vagy nem az igényeinek megfelelő helyen tartja, az kapja a lehető legsúlyosabb büntetést.

De!

Az ember nem növényevő! Ékes bizonyítéka ennek az emésztőrendszerünk, mégpedig

a mindenevőkre jellemző gumós zápfogainktól a húsevőkénél hosszabb, ám a növényevőkénél egyszerűbb gyomor- és bélrendszerig. A szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagok jelentős részét is csak nehézségek árán tudjuk kizárólag növényi forrásból fedezni.

Ha a táplálékláncban nem okoz problémát, és nem veszélyeztetett állatfajok esnek „áldozatul” az ember étvágyának, egyáltalán nem ördögtől való a húsevés.  Nyilván a csirkét, marhát stb. nem fenyegeti a kihalás.

A másik érv, ami megint csak tartalmaz igazságot, az a húsfogyasztók ökológiai lábnyomának nagysága. Igen, valamivel nagyobb, mint a vegáké. Erre talán megoldás lehet a jövőben egy fejlettebb, takarékosabb előállítási technológia, vagy – ahogy egyre több szakember véli – átállunk a rovarbázisú fehérjebevitelle, kiegészítve egy kis mesterségesen, laborban előállított hússal. Gusztus dolga, de ha izmot akarsz építeni, ezek még mindig jobb megoldások lesznek, mint a vegán életmód.

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük