shaolin diéta
Hülye diéták

Shaolin-diéta

Fogyj a csí erejével, kövess vegán étrendet, és egy hét alatt eléred álmaid fizikumát. Laikusok számára igen vonzón hangzik, de mi már tudjuk, hogy ezúttal is humor rovatunk újabb fejezete következik.

A Shaolin-diéta alapelvei

shaolin diétaÁllítólag ezt az étrendet alkalmazták a híres kínai harcművészek szervezetük méregtelenítéséhez. Hoppá, máris egy kis fogalomzavar: a méregtelenítést és a diétát előszeretettel mossák egybe a hozzá nem értő, megélhetési dietetikusok, önjelölt fitneszguruk. Maradjunk tehát a legfontosabb kérdésnél: lehet-e zsírt veszíteni, jól kinézni a Shaolin-diétától? Nézzük az étrendet:

 

 

 

 

 

1. étkezés: egy csészényi barnarizs naranccsal, egy csésze zöld tea

2. étkezés: egy db. gyümölcs (közepes méretű)

3. étkezés: lencsefőzelék

4. étkezés: egy db. gyümölcs (közepes méretű)

5. étkezés: zöldségsaláta

A diéta időtartama: egy hét

Rögtön látszik, hogy mindenféle precizitást mellőz ez a diéta. Elvileg napi ötszöri étkezésről lenne itt szó, no de ezek közül egyik sem tekinthető teljes étkezésnek, főleg a csak gyümölcsöt (egyszerű cukrot) tartalmazó 2. és 4.,illetve a kizárólag zöldségekből álló 5. étkezés nem. Sehol nem találunk értékelhető mennyiséget, pedig az emberek többségének testtömege olyan 40 és 120 kiló mozog. Nyilvánvaló, hogy egy 40 kilós embernek nem annyi tápanyagra van szüksége, mint a felső határon mozgó egyénnek. Aki ennek ellenkezőjét állítja, nincs tisztában az alapvető biológiai ismeretekkel.

A Shaolin-diétát követve szervezetünk egész biztosan a minőségi éhezés fázisába kerül, tudniillik nem kapja meg a számára fontos állati fehérjét, sőt, gyakorlatilag semmilyen fehérjét nem viszünk be. Az egyébként korántsem egészséges vegán (semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztó) étrend követői legalább ügyeskednek a jobb minőségű növényi fehérjék kombinálásával (pl. szója+bab).

Egészséges?

Eleve gyanús, ha egy diéta követése mindössze egy hétig javasolt. Valószínűleg a feltalálója is érzi legbelül, hogy jobb a biztonság, nehogy valamelyik elvetemült követője feldobja a talpát. Önmagában az, hogy „sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok” nem sokat ér. A megfelelő makrotápanyag bevitel ugyanolyan fontos lenne, mint a vitaminok és nyomelemek elégséges mennyiségben való fogyasztása. A sportolók által rettegett izomvesztés óhatatlanul bekövetkezik, ha ezt az étrendet követik, ezért számukra csak annyit tanácsolhatok: óvakodjanak ettől a diétának jóindulattal sem nevezhető baromságtól!

Léböjtkúra – Okos dolog?
6 után nem evés – egy általános tévhit
90 napos diéta – Ezért ne csináld!
Gyümölcsök tápanyag- és kalóriatartalma
Zöldségek tápanyag- és kalóriatartalma

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük