Bulvár

Sean Connery tényleg testépítő volt? Igen, de mégsem annyira

Október 31-én hunyt el életének 91. esztendejében Sir Sean Connery Oscar-díjas skót színész. Kevesen tudják róla, hogy fiatalabb korában versenyszerűen testépített, nem is akármilyen eredménnyel – legalábbis honlapja szerint.

A James Bond 007-et először eljátszó színészlegenda a skóciai Edinburgh-ban született, Nem éltek túl nagy lábon, édesanyja takarítónő, apja teherautósofőr volt. 16 évesen csatlakozott a Királyi Haditengerészethez, ahonnan 19 éves korában gyomorfekélye miatt leszerelték.

Sean Connery testépítés

A testépítéssel 18 évesen ismerkedett meg (Arnold Schwarzenegger ekkor éppen egyéves volt). Olyan jól ment neki az edzés, hogy versenyzésre adta a fejét. A színész honlapja nem kevesebbet állít, mint azt, hogy Connery harmadik (vagy junior harmadik) helyezést ért el az 1950-es Mr. Universum versenyen.

Akkoriban még igencsak underground szinten mozgott a testépítés, ezért kevés hitelt érdemlő forrást lehet feltúrni az állítás igazolására, de a sportág néhány lelkes rajongója kiderítette, a színész bizony füllentett.

Sean Connery testépítő

Sean Connery testépítő pályafutása annyiban valós, hogy tényleg indult a NABBA Mr. Universe versenyen, de csak három évvel később, 1953-ban.

Az 1950-es versenyről azért maradt fent bőven dokumentáció, és – tekintve, hogy Connery 188 centi magas volt, a magas kategóriában kellett (volna) versenyeznie. Itt viszont csak négyen indultak:

Steve Reeves, Reg Park, Hubert Thomas és Georges Dardenne.

Sean Connery neve nem szerepel az indulók listáján, hiteles forrás ezt egyáltalán nem igazolja.

Az viszont tény, hogy az 1953-as Mr. Universum versenyen részt vett, ám itt nem ért el helyezést, nem került be a legjobb hat közé. Az ok meglehetősen prózai: nem volt elég jó a fizikuma.

Sean Connery testépítő

Az 1953-as indulásáról már sikerült érdemleges bizonyítékokat találni, ilyen például David Webster Barbells & Beefcake című könyve, amelyben leírja, Sean Connery hazáját, Skóciát képviselve részt vett a Mr. Universum versenyen.

Azt is megtudhatjuk, hogy ekkor 90 kiló volt a testsúlya, 122 centi a mellkasa, 65 centi a combja, karjai kerülete pedig 38,5 cm volt.

Sean Connery Mr. Universe

Bill Pearl is megemlíti életrajzi könyvében, hogy az 1953-as versenyen a magasak között Sean Connery volt az egyik ellenfele. A színész erre Jay Leno híres Tonight Show-jában úgy emlékezett vissza, hogy valami „fekete gyerek” győzte le az Egyesült Államokból. Bill Pearl egyébként fehér bőrű, csak valószínűleg Connery akkor még nem ismerte, hogy mi fán terem a barnítókrém.

Összegezve tehát: Sean Connery valóban indult az ’50-es évek elején testépítő versenyeken, de eredményeit rendesen kiszínezték. A képek alapján azért elmondható, hogy nem volt neki rossz fizikuma, de az akkori nagyok mellé sem fért volna már fel a dobogó legalsó fokára sem. Az meg a másik olvasata a dolognak, hogy ha egy átlag férfi ma úgy nézne ki, mint Sean Connery, minden bizonnyal kevesebb elhízott és krónikus beteg lenne közöttünk.

Még szintén kedvelheted...