Savasító és lúgosító ételek
Táplálkozás

Savasító és lúgosító ételek

Savasító és lúgosító ételekSzinte mindenki hallott már az ételek savasító és lúgosító hatásuk alapján történő felosztásáról. Sajnos a legtöbb ember étrendjében erősen túltengnek a savasító hatású élelmiszerek, gondoljunk csak a rengeteg húsra, amit egy testépítőnek, erőemelőnek naponta el kell fogyasztania. Egyesek szerint, ha étrendünket sikerül a „lúgos oldalra” áttolni, sokkal kevesebb proteinre lesz szükségünk. Ez a feltevés egyelőre nem bizonyított, de rengeteg egyéb tényező van, ami miatt érdemes minél több lúgosító ételt fogyasztani.

Szervezetünknek ugyanis egy nagyon szűk pH-tartományban kell maradnia. A felesleges savakat a testünknek kell semlegesítenie – lúgos tartalékai lebontásával, ami gyengíti a szervezetet.

Tartalomjegyzék - erről szól a cikk

Mi az a pH

A pH érték egy folyadék lúgos vagy savas voltát mutatja. 0-14-ig terjedő skálán mérik, és minél kisebb az érték, annál savasabb, minél nagyobb az érték, annál lúgosabb a folyadék. Akkor beszélünk semleges állapotról, amikor a pH 7.

A test pH értéke

Testünk kb. 70%-a vízből áll, a pH érték pedig megmutatja a folyadékban lévő pozitív töltésű ionok (savas) és negatív töltésű ionok (lúgos) arányát. Testünk pH értékének meghatározásakor nem a gyomor, hanem a testfolyadékok és a szövetek pH értékéről beszélünk, amely normál esetben enyhén lúgos. A legfontosabb a vér pH értékének 7,35 és 7,45 között tartása, melyre a homeosztázis által testünk minden más folyadéka törekszik, ennek érdekében testünk folyamatosan kompenzál. Ha ez a nagyon kényes egyensúly felborul, az egészségügyi problémákhoz vezet.

Ha felborul az egyensúly

A legtöbb ember savasodástól szenved, melynek hatására testünk arra kényszerül, hogy ásványi anyagokat – kalciumot, nátriumot, káliumot és magnéziumot
„kölcsönözzön” a létfontosságú szervektől a sav semlegesítésére, mellyel folyamatosan gyengíti önmagát.

A savasodás egészségügyi hatásai

  • a szabadgyökök elszaporodása által nő a rákos megbetegedések kockázata és korai öregedés veszélye
  • hólyag és veseproblémák, vesekő kialakulása
  • csontvesztés, gyenge és törékeny csontok, csontritkulás, osteoarthritis, egyéb csontkinövések
  • agyi köd
  • szív-és érrendszeri károsodás
  • krónikus fáradtság / alacsony energia-szint
  • székrekedés
  • cukorbetegség
  • gyakori vizelés
  • reflux betegség
  • hormon problémák
  • emésztési zavar
  • immunhiányos állapot
  • irritábilis bél szindróma
  • ízületi fájdalom
  • tejsav felhalmozódása
  • ásványi anyagok hiánya
  • izomfájdalom
  • elhízás

Hogyan kerülhető el a savasodás?

Amennyiben testünk pH értéke túl alacsony, tehát savas, akkor lúgosítással tudjuk kompenzálni azt.

Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, nem szabad teljesen kiiktatni a savasító ételeket sem, mivel abban az esetben nem jutnánk elég fehérjéhez és bizonyos ásványi anyagokhoz. Inkább csak toljuk el az arányokat a lúgosító ételek irányába. (20%-ban savasító,  80%-ban lúgosító ételek). Lúgosító ételek a zöld levelű zöldségek, brokkoli, spenót, mazsola, datolya, banán és más enyhén lúgos gyümölcsök és zöldségek

Kerüljük el az erősen savasító ételeket és italokat. Csökkentsük a magas szénhidrát tartalmú ételek (tészta, burgonya) bevitelét. A finomított szénhidrátokat teljesen hagyjuk el.

Használjunk étrendkiegészítőket (C-vitamin, kalcium-citrát, kálium, magnézium-citrát foszfor, emésztő enzimek).

Élelmiszer kategória

Erősen lúgosító

Lúgosító

Enyhén lúgosító

Enyhén savasító

Savasító

Erősen savasító

Hüvelyesek

Zöldségek

spárga, hagyma, spenót, brokkoli, fokhagyma

tök, zöldbab, cékla, zeller, cukkíni, édesburgonya

répa, paradicsom, gomba, káposzta, karfiol, héjas burgonya

főtt spenót, vese bab

hámozott burgonya, bab

Gyümölcsök

citrom, dinnye, lime, grapefruit, mangó, papaya

datolya, füge, sárgadinnye, szőlő, kivi, alma, körte, mazsola

narancs, banán, cseresznye, ananász, barack, avokádó

szilva, gyümölcslevek

meggy, befőttek

áfonya, bogyósok, édesített gyümölcslevek

Gabonafélék

lencse, kukorica, vadrizs

rozs, barnarizs

fehér rizs, zab

búza, fehér kenyér, tésztafélék, kekszek

Húsok

máj, osztriga, vadhús, halak

pulyka, csirke, bárány

marha, sertés, kagyló, szalámi, felvágottak, májkrémek

Tojás és tejtermékek

szójatej, kecsketej

tojás, vaj, joghurt, tejszín, cottage cheese

nyers tej

Parmezán sajt,  lágy sajtok, kemény sajtok, homogenizált tej, fagylalt

Magvak

mandula

gesztenye, kókusz mogyoró

tökmag. szezámmag, napraforgómag

pekán dió, kesudió, pisztácia

földimogyoró, dió

Olajok

olíva olaj

kukorica olaj, napraforgó olaj, margarin, zsír

Üdítőitalok

gyógyteák, limonádé

zöld tea

gyömbér tea

tea, kakaó

kávé, bor

sör, likőr, kóla

Édesítők

sztívia

juharszirup

nyers méz, nyers cukor

feldolgozott méz

cukor, barnacukor,

mesterséges édesítők

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük