Szinte mindenki hallott már az ételek savasító és lúgosító hatásuk alapján történő felosztásáról. Sajnos a legtöbb ember étrendjében erősen túltengnek a savasító hatású élelmiszerek, gondoljunk csak a rengeteg húsra, amit egy testépítőnek, erőemelőnek naponta el kell fogyasztania. Egyesek szerint, ha étrendünket sikerül a „lúgos oldalra” áttolni, sokkal kevesebb proteinre lesz szükségünk. Ez a feltevés egyelőre nem bizonyított, de rengeteg egyéb tényező van, ami miatt érdemes minél több lúgosító ételt fogyasztani.
Szervezetünknek ugyanis egy nagyon szűk pH-tartományban kell maradnia. A felesleges savakat a testünknek kell semlegesítenie – lúgos tartalékai lebontásával, ami gyengíti a szervezetet.
Mi az a pH
A pH érték egy folyadék lúgos vagy savas voltát mutatja. 0-14-ig terjedő skálán mérik, és minél kisebb az érték, annál savasabb, minél nagyobb az érték, annál lúgosabb a folyadék. Akkor beszélünk semleges állapotról, amikor a pH 7.
A test pH értéke
Testünk kb. 70%-a vízből áll, a pH érték pedig megmutatja a folyadékban lévő pozitív töltésű ionok (savas) és negatív töltésű ionok (lúgos) arányát. Testünk pH értékének meghatározásakor nem a gyomor, hanem a testfolyadékok és a szövetek pH értékéről beszélünk, amely normál esetben enyhén lúgos. A legfontosabb a vér pH értékének 7,35 és 7,45 között tartása, melyre a homeosztázis által testünk minden más folyadéka törekszik, ennek érdekében testünk folyamatosan kompenzál. Ha ez a nagyon kényes egyensúly felborul, az egészségügyi problémákhoz vezet.
Ha felborul az egyensúly
A legtöbb ember savasodástól szenved, melynek hatására testünk arra kényszerül, hogy ásványi anyagokat – kalciumot, nátriumot, káliumot és magnéziumot
„kölcsönözzön” a létfontosságú szervektől a sav semlegesítésére, mellyel folyamatosan gyengíti önmagát.
A savasodás egészségügyi hatásai
- a szabadgyökök elszaporodása által nő a rákos megbetegedések kockázata és korai öregedés veszélye
- hólyag és veseproblémák, vesekő kialakulása
- csontvesztés, gyenge és törékeny csontok, csontritkulás, osteoarthritis, egyéb csontkinövések
- agyi köd
- szív-és érrendszeri károsodás
- krónikus fáradtság / alacsony energia-szint
- székrekedés
- cukorbetegség
- gyakori vizelés
- reflux betegség
- hormon problémák
- emésztési zavar
- immunhiányos állapot
- irritábilis bél szindróma
- ízületi fájdalom
- tejsav felhalmozódása
- ásványi anyagok hiánya
- izomfájdalom
- elhízás
Hogyan kerülhető el a savasodás?
Amennyiben testünk pH értéke túl alacsony, tehát savas, akkor lúgosítással tudjuk kompenzálni azt.
Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, nem szabad teljesen kiiktatni a savasító ételeket sem, mivel abban az esetben nem jutnánk elég fehérjéhez és bizonyos ásványi anyagokhoz. Inkább csak toljuk el az arányokat a lúgosító ételek irányába. (20%-ban savasító, 80%-ban lúgosító ételek). Lúgosító ételek a zöld levelű zöldségek, brokkoli, spenót, mazsola, datolya, banán és más enyhén lúgos gyümölcsök és zöldségek
Kerüljük el az erősen savasító ételeket és italokat. Csökkentsük a magas szénhidrát tartalmú ételek (tészta, burgonya) bevitelét. A finomított szénhidrátokat teljesen hagyjuk el.
Használjunk étrendkiegészítőket (C-vitamin, kalcium-citrát, kálium, magnézium-citrát foszfor, emésztő enzimek).
Élelmiszer kategória |
Erősen lúgosító |
Lúgosító |
Enyhén lúgosító |
Enyhén savasító |
Savasító |
Erősen savasító |
Hüvelyesek Zöldségek |
spárga, hagyma, spenót, brokkoli, fokhagyma |
tök, zöldbab, cékla, zeller, cukkíni, édesburgonya |
répa, paradicsom, gomba, káposzta, karfiol, héjas burgonya |
főtt spenót, vese bab |
hámozott burgonya, bab |
|
Gyümölcsök |
citrom, dinnye, lime, grapefruit, mangó, papaya |
datolya, füge, sárgadinnye, szőlő, kivi, alma, körte, mazsola |
narancs, banán, cseresznye, ananász, barack, avokádó |
szilva, gyümölcslevek |
meggy, befőttek |
áfonya, bogyósok, édesített gyümölcslevek |
Gabonafélék |
|
|
lencse, kukorica, vadrizs |
rozs, barnarizs |
fehér rizs, zab |
búza, fehér kenyér, tésztafélék, kekszek |
Húsok |
|
|
|
máj, osztriga, vadhús, halak |
pulyka, csirke, bárány |
marha, sertés, kagyló, szalámi, felvágottak, májkrémek |
Tojás és tejtermékek |
|
|
szójatej, kecsketej |
tojás, vaj, joghurt, tejszín, cottage cheese |
nyers tej |
Parmezán sajt, lágy sajtok, kemény sajtok, homogenizált tej, fagylalt |
Magvak |
|
mandula |
gesztenye, kókusz mogyoró |
tökmag. szezámmag, napraforgómag |
pekán dió, kesudió, pisztácia |
földimogyoró, dió |
Olajok |
olíva olaj |
|
|
kukorica olaj, napraforgó olaj, margarin, zsír |
|
|
Üdítőitalok |
gyógyteák, limonádé |
zöld tea |
gyömbér tea |
tea, kakaó |
kávé, bor |
sör, likőr, kóla |
Édesítők |
sztívia |
juharszirup |
nyers méz, nyers cukor |
feldolgozott méz |
cukor, barnacukor, |
mesterséges édesítők |