Rizsfehérje – biztos, hogy kell ez neked?
Újabb sajnálatos divatőrület hálózza be a testépítők jelentős részét. Terjed a rizsfehérje, mint a pestis. Miért nem érdemes ezt a cuccot a többségnek használnia?
Mi a fenétől növünk egyáltalán?
Na, ez az. Eleve baromság egy kiegészítőt misztifikálni – ugye, a nevében is benne van, hogy a táplálkozásunknak csak egy apró szegletét alkotja. De egyelőre nincs rend a fejekben, és mindenki a csodaszert keresi, ahelyett, hogy megenné a napi fél-egy kiló húsát és kussolna. Lássuk, miért nem a rizsfehérje lesz itt a megváltó.
Új divat, ne hagyd magad meghülyíteni!
Egyre-másra tűnnek fel a reklámok, amelyek a rizsfehérje állítólagos előnyeit magasztalják. A testépítő étkezés alapjaival tisztában lévők ezen csak mosolyognak, hiszen tudják, hogy egy növényi fehérje biológiai értéke soha nem lesz olyan (legfeljebb, ha laboratóriumban meghekkelik), mint egy állatié. Na de mivel operálnak a rizsfehérje marketingesei?
Legtöbbször ezeket az érveket sorakoztatják fel a termékük mellett – mi pedig rákontrázunk, ha szükséges:
Bevizsgált termék, valódi fehérjetartalom. – Hát még jó, hogy annyi van benne, amennyi rá van írva. Egyébként ilyen probléma nem fog felmerülni egyetlen nagy cég által gyártott állati fehérjénél sem, mert egyszerűen nem éri meg nekik súlyos bírságokat kockáztatni. Szóval ez egy elég gyenge érv, alap, hogy a terméken feltüntetett értékek megfeleljenek a valóságnak. Meg egy olcsó húzás a nehezen leküzdhető ellenség, a tejsavófehérjék lehúzása, egy kalap alá vétele.
Gluténmentes, laktózmentes, szójamentes, GMO-mentes. – Jó, hogy nem már kézműves is, meg Jolán néni maga aratta a nagykunsági teraszos rizsfőldeken… Az a nagy büdös helyzet, hogy ha ezekre az allergénekre nem vagy érzékeny, akkor teljesen feleslegesen kerülöd őket. Hihetetlenül hangzik, de pl. a glutén is egy növényi fehérje, és ha nem okoz a beleidben semmi zűrt, egész nagy baromság, ha indokolatlanul kerülöd.
100%-ban természetes, és a többi. – Ez mondjuk akkor lenne igaz, ha magát a rizsszemet ennéd feldolgozatlan formában. Értjük mi, hogy nincs benne aszpartám (amelynek “káros, rákkeltő” stb. hatásait még mindig nem sikerült bizonyítani), de a természetes jelző talán enyhe túlzás.
Teljes értékű fehérjét tartalmaz. – Mint mondottuk vala, egy növényi fehérje soha nem lesz egyenértékű egy állatival. Hiába tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, a biológiai értéke alacsonyabb lesz. Főleg ha az elvileg legmagasabb értékű tejsavófehérjével vetjük össze.
A rizsfehérje aminosavprofilja:
Alanin | 920 mg |
Arginin | 1600 mg |
Aszparginsav | 1900 mg |
Cisztein | 265 mg |
Glutamin | 3265 mg |
Glicin | 786 mg |
Hisztidin | 455 mg |
Izoleucin | 825 mg |
Leucin | 1587 mg |
Lizin | 980 mg |
Metionin | 477 mg |
Fenilalanin | 1030 mg |
Prolin | 838 mg |
Szerin | 956 mg |
Treonin | 712 mg |
Triptofán | 179 mg |
Tirozin | 874 mg |
Valin | 1058 mg |
A valin, leucin és izoleucin a BCAA-khoz (elágazó láncú aminosavak) tartozik, összesen 3470 mg BCAA-val számolhatunk 30 g rizsfehérjében.
Kinek ajánlott a rizsfehérje fogyasztása?
Semmiképp sem azoknak, akik problémamentesen emésztik az állati fehérjéket. Edzés után és napközben is jobb választás a tejsavó – utóbbi esetben zabbal kombinálva.
A rizsfehérjét azok számára ajánljuk, akik bármilyen megfontolásból vegán életmódot folytatnak, és étrendjük semmiféle állati fehérjeforrást nem tartalmazhat.
Ha az allergénektől tartanál, szinte biztos, hogy találsz olyan, magasabb biológiai értékkel rendelkező állati fehérjét, amely glutén-, laktóz vagy akármimentes.