Reg Park, Arnold Schwarzenegger
Híres testépítők Külföldi hírességek

Reg Park – aki Arnoldot is inspirálta

Reg Park legendás testépítő volt. Akkora sztár, hogy az ifjú Arnold Schwarzenegger bálványként imádta, tisztelte és persze később jócskán túl is szárnyalta. De mi volt az, amivel Reg Park kiemelkedett a mezőnyből?

A Dorian Yates után talán leghíresebb (Flex Lewis remélhetőleg nem akad ki ezen) brit testépítő 1928. június 7-én született Leeds-ben. Gyerekkorában és kamasz évei első felében egyáltalán nem érdeklődött a testépítés iránt, inkább, mint minden rendes angol kölyök a focival próbálkozott. Nem is ment neki annyira rosszul, játszogatott a Leeds United korosztályos csapataiban.

Reg Park

Élete akkor vett gyors fordulatot, amikor megismekedett David Cohennel, aki szinte egy csapásra megkedveltette vele a súlyzós edzés világát. Reg Park ekkor 16 éves volt, és néhány alapgyakorlattal elkezdte építgetni fizikumát. Nem voltak akkor még csillogó fitnesztermek (mondjuk, most sem hiányoznának, ha kipusztulna ez a vonal), de rendelkezésére álltak rudak, tárcsák, egykezes súlyzók és esetleg húzódzkodó rúd. Mi is kell még egy masszív fizikum felépítéséhez?

Reg-Park

A hadseregben már erőnléti edzőként szolgált, majd 1948-as leszerelése után látta élete első testépítő versenyét, a londoni NABBA Mr. Univerzumot. Itt olyan nevek csaptak össze, mint John Grimek (a későbbi győztes) vagy Steve Reeves. Ez inspirálta Parkot, hogy magából is versenyzőt faragjon.

Egy év kemény felkészülés után Reg Park elhódította a Mr. Britain címet, ezzel országa legjobbjává vált. 1949-et írtunk ekkor. Szülei elintézték, hogy fél évet az Egyesült Államokban töltsön. Itt találkozott Joe Weiderrel, aki rendszeresen szerepeltette Parkot a magazinjaiban. Reg 1950-ben újabb szintet lépett, az amatőr NABBA Mr. Univerzumon megcsípett egy második helyet Steve Reeves mögött.

Reg Park, Steve Reeves
Reg Park és Steve Reeves

Szakértők szerint igen szoros küzdelem volt. 1951-ben már ő állhatott a dobogó legmagasabb fokán az amatőrök között, majd 1958-ban a profik mezőnyében is diadalmaskodott. Győzelmét 1965-ben megismételte, közben olyan riválisai lettek, mint például Bill Pearl vagy Paul Wynter. Utolsó versenye az 1973-as Mr. Univerzum volt, itt még begyűjtött egy előkelő második helyezést Boyer Coe mögött.

Reg Park hatása a testépítő sportra

Kétségkívül az egyik leginspirálóbb figurája volt a bodybuildingnek. Úgy is mondják, Reg volt a modern testépítés előfutára.

Edzéseire leginkább az egyszerűség volt jellemző, sallangmenhttps://testepitek.hu/5×5-edzesterv-mire-lehet-ez-jo/tesen végezte az alapgyakorlatokat, de itt aztán beleadott apait-anyait. Reg Park kőkemény, 113 kilós szezonon kívüli fizikumát a nehéz összetett gyakorlatoknak köszönhette.

Kedvenc edzésmódszere az 5×5-ös rendszer volt, erről bővebben itt írtunk.

Rettentő ereje akkoriban szenzációszámba ment. Reg Park volt akkor a második ember, aki képes volt 500 fontot (kb. 227 kiló) fekvenyomni. Csak a kanadai súlyemelő-legenda, Doug Hepburn előzte meg ebben.

Adatok

Született: 1928. június 7. Leeds (Nagy-Britannia)
Teljes név: Roy „Reg” Park
Becenév: Reg the Leg (a leg magyarul lábat jelent, és a legenda szó első fele is)
Elhunyt: 2007. november 22. Johannesburg (Dél-afrikai köztársaság)
Magasság: 185 cm
Testtömeg: 103-113 kg (versenyszezonban és szezonon kívül)
Mellkas: 134 cm
Derék: 81 cm
Comb: 65 cm
Felkar: 46 cm
Vádli: 45 cm

A versenyzéstől való visszavonulása után gyakorlatilag súlyos betegségéig, még hetvenes éveiben is edzette klienseit, és menedzselte dél-afrikai edzőtermében, a Morningside Virgin Active Gym-ben. Reg Park 2007. november 22-én halt meg Johannesburgban, a melanóma (a bőrrák egyik fajtája) szövődményei miatt.

Reg Park és Arnold

Külön említést érdemel e két nagy hatású testépítő kapcsolata. Az 1947-es születésű Arnold Schwarzenegger a magazinokat lapozgatva csodálattal tekintett brit példaképére. Olyan akart lenni, mint Reg Park, és ezért bármire hajlandó lett volna.

Reg Park, Arnold Schwarzenegger
Reg Park és Arnold Schwarzenegger

Bálványát 1962-ben látta Herkulesként egy magazin borítóján, és később úgy nyilatkozott,

a szüleimet leszámítva nem volt ember, aki Reg-nél nagyobb szerepet játszott volna abban, hogy mára azzá lettem, aki vagyok.

Arnold és Reg az 1960-as években találkozott először Londonban, Arnold első edzőjének Wag Bennettnek a termében. Az első, futólagos találkozásuk után néhány év múlva, mikor Parknál leesett a tantusz, hogy mekkora potenciál van ebben az osztrák legényben, elvállalta Arnold mentorálását. Még az is előfordult, hogy egymás ellen versenyeztek. Arnold gyorsan túlszárnyalta bálványát.

Reg élete végéig jó barátságban voltak. Arnold mentora személyében őszinte kritikust is kapott, Park egyenesen megmondta, ha valahol hibát látott Schwarzenegger fizikumában. Arnold legendásan gyenge vádlijait például Reg Park segítégével tudta egy már elfogadható szintre hozni. Nagy titok nem volt benne, mestere tanácsára nagyobb súlyokat kezdett használni, és bevált neki.

Reg mint színész

Reg Park még aktív versenyzőként felbukkan néhány játékfilmben. Szám szerint ötször játszotta el Herkules szerepét, az egyik filmben Cristopher Lee-vel is együtt forgathatott.

Reg Park

Egy kisebb szerep jutott neki a Pumping Iron-ban is, amely az 1975-ös Mr. Univerzum és a Mr. Olympia felküszülési és versenyidőszakát járja körbe elsősorban Arnold szemszögéből. Ebben a werkfilmben is megszólal:

Mit tanulhatsz Reg Parktól?

Alázatot, kemény munkát és azt, amit Arnold is vall: ahonnan kiveszel, valamit mindig tegyél is vissza. Lásd: sikerei után mentorálta az arra érdemesebbeket, és szinte élete végéig foglalkozott klienseivel.

Ha Reg Park edzésmódszerét, vagy valami ahhoz hasonlót követsz (és persze eleget eszel és pihensz, plusz nem vagy egy genetikai hulladék), sűrű, masszív, erős fizikumra tehetsz szert.

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...