“Tragédia” – csökken a tejfogyasztás Magyarországon

Testépítés és a tejAz utóbbi években a hazai tejfogyasztás folyamatosan csökkent, évi 2-3 százalékkal. Világosság gyúlt a fejekben, vagy csak spórol a nép? Mindenesetre tény, hogy az 5 évvel ezelőtti évi 170 literhez képest tavaly már csak 155 liter tej fogyott. A tej sajnos még mindig az ún. alapvető élelmiszerek közé tartozik.

A tej még mindig “egészséges”

Egyelőre tartja magát az a téveszme, miszerint a tej értékes tápanyagot biztosít szervezetünk számára. Pedig nem, lásd korábbi cikkünket.

Előbbi kérdésünkre pedig itt a válasz:

– A fogyasztás visszaesése egyértelműen a belföldi vásárlóerő visszaesésével magyarázható – mondta az MTI-nek Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. 

Az egy főre jutó folyadéktej-fogyasztás Magyarországon most évi 65 liter. Ennek a mennyiségnek a 10-15 százaléka a közvetlen értékesítés, illetve saját fogyasztás. Lukács László örvendetesnek nevezte, hogy a korábbi évi 140-150 millió literes import a múlt évben mintegy 100 millió literre csökkent, a diszkriminatív árképzést tiltó törvényi szabályozásnak köszönhetően.

Kitért arra is, hogy a 2012/2013-as tanév első félévében – azaz tavaly ősszel – 220 ezer általános iskolás kapott iskolatejet. Ez a tanulók mintegy 30 százalékát tette ki. Emellett még 15 ezer óvodás és 300 középiskolás is részesült ilyen ellátásban. Az iskolatejprogram finanszírozására az idén mintegy 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, a tavalyi 1,2 milliárd után.

A tej világnapja alkalmából a terméktanács május utolsó hetére egy tejfogyasztást népszerűsítő programsorozatot szervez általános iskolás gyerekeknek. A program keretében az ország öt helyszínén szerveznek 2-3 kilométeres futást az iskolásoknak, helyszínenként 200 gyerek bevonásával.

Az ágazat árbevétele az utóbbi három évben évente mintegy 5-10 százalékkal nőtt, és a múlt évben meghaladta a 220 milliárd forintot. Az árbevétel-növekedés egyértelműen a termékek árának emelkedéséből adódott. Ez belföldön átlagosan mintegy 7, az exportot tekintve pedig 10 százalékot meghaladó mértékű volt évente – tájékoztatott Lukács László.

Tej helyett

A tej elsősorban cukortartalma (laktóz) miatt tekinthető szemétkajának. A köztudatban úgy él, mint magas fehérjetartalmú élelmiszer, ezzel szemben mindössze 3% körüli a tejfehérje részaránya. A cukoré 4-5%, a zsíré pedig változó. A tejben telített zsír található, melynek csökkentett mennyiségét szépen fel is használnak a reklámokban a tudatlanok megtévesztésére. Attól még nem lesz diétás a tej, hogyha elvesznek belőle valamennyi zsírt, mert a nála sokkal kártékonyabb összetevő – a cukor – marad.

A tejtermékeket egyáltalán nem kell kiiktatnunk étrendünkből, csak igyekezzünk megtudni, hogy milyen arányban tartalmaznak fehérjét, szénhidrátot és zsírt. Sokkal jobb választás a sovány túró, az alacsony zsírtartalmú sajtok, valamint minden olyan termék, amelynek fehérjetartalma meghaladja a tejét, a cukortartalma pedig alatta marad.

A házi tejsavó mire jó?

Tévhitek a testépítés körül

Tej vagy víz?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük