Q10 koenzim – 30 éves kor után szinte kötelező

A Q10 koenzim (más néven ubiquinon) jótékony hatásait 1957-ben fedezték fel. A molekula fontos szerepet játszik a szervezet energiaszintjének fenntartásában, általános antioxidáns hatása pedig csökkenti a szabadgyökök képződését.

Testünk 25-30 éves korunkig tud Q10-e előállítani, ezt követően viszont felértékelődik a külső forrásból bevitt koenzim jelentősége. Ha a normál szint 25 százalékos csökkenést mutat, megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Immunrendszer erősítő hatása miatt fogyasztása különösen ajánlott a súlyzós és más megterhelő edzést végző személyek számára.

A Q10 hatásosan alkalmazható asztma, allergia és egyéb légúti betegségek esetén is, továbbá segíthet a cukorbetegség és a fogínysorvadás kezelésében, és lassítja az öregedést is.

Mennyi az ajánlott napi bevitel?

Ha fő célunk a betegségmegelőzés, és nem végzünk kimerítő sporttevékenységet vagy nehéz fizikai munkát, naponta 10-30 mg-ot érdemes fogyasztanunk. Sportolók esetében ez a mennyiség természetesen magasabb: egy intenzív súlyzós edzést folytató személynek már ajánlott 30-60 mg-ot bevinnie minden egyes nap.

A Q-10 néhány hét alatt fejti ki jótékony hatását. 4-8 hét kell ahhoz, hogy stabilizálódjon a szervezetben. Ezután a dózist felére csökkenthetjük, szintentartáshoz ennyi is elegendő.

Q-10 koenzim fogyasztása a fiatal sportolók számára is erősen ajánlott, hiszen – bár szervezetük képes előállítani – a megnövekedett terhelés hatására megnő a szükséglet is, és az immunrendszerükre is ráfér ilyenkor egy kis erősítés. E-vitaminnal és béta-karotinnal együtt fogyasztva még erősebb antioxidáns hatásra számíthatunk.

A Q-10 túladagolásától nem kell tartanunk, mellékhatása mindezidáig nem ismert.

Mi tartalmaz Q-10-et?

A Q-10 koenzim legnagyobb koncentrációban egyes belsőségekben fordul elő, mint például a sertésszív, marhamáj, marhahús; megtalálható olajokban: napraforgóolaj, szójaolaj, kukoricaolaj; tengeri halakban: szardínia, makréla, tonhal, angolna; tovább előfordul még a tojásban és hüvelyes növényekben is. Ha biztosra akarunk menni, számos étrendkiegészítő közül választhatunk.

Az alábbi táblázatban látható egyes élelmiszerek Q-10 tartalma:

Étel

Q-10 koenzim tartalom (mikrogramm/gramm)

Sertésszív

130-200

Marhaszív

113

Szójaolaj

92

Repceolaj

70

Szardínia

64

Makréla

43

Marhamáj

39

Marhahús

30-35

Pörkölt mogyoró

27

Szezámmag

23

Sertésmáj

22

Csirkehús

14-21

Pisztácia

20

Spenót

10

Brokkoli

9

Vaj

7

Olívaolaj

4

Tojás

1,2-3,7

Sajt

2

 

 B6-vitamin – az optimális fehérjebeépülésért

Cukor vagy édesítő?

Triptofán – álmatlanság ellen is hatásos

A legnagyobb táplálkozási tévhitek

Ha leteszed a cigit, így javul az egészségi állapotod

C-vitamin kisokos