A Q10 koenzim (más néven ubiquinon) jótékony hatásait 1957-ben fedezték fel. A molekula fontos szerepet játszik a szervezet energiaszintjének fenntartásában, általános antioxidáns hatása pedig csökkenti a szabadgyökök képződését.
Testünk 25-30 éves korunkig tud Q10-e előállítani, ezt követően viszont felértékelődik a külső forrásból bevitt koenzim jelentősége. Ha a normál szint 25 százalékos csökkenést mutat, megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Immunrendszer erősítő hatása miatt fogyasztása különösen ajánlott a súlyzós és más megterhelő edzést végző személyek számára.
A Q10 hatásosan alkalmazható asztma, allergia és egyéb légúti betegségek esetén is, továbbá segíthet a cukorbetegség és a fogínysorvadás kezelésében, és lassítja az öregedést is.
Mennyi az ajánlott napi bevitel?
Ha fő célunk a betegségmegelőzés, és nem végzünk kimerítő sporttevékenységet vagy nehéz fizikai munkát, naponta 10-30 mg-ot érdemes fogyasztanunk. Sportolók esetében ez a mennyiség természetesen magasabb: egy intenzív súlyzós edzést folytató személynek már ajánlott 30-60 mg-ot bevinnie minden egyes nap.
A Q-10 néhány hét alatt fejti ki jótékony hatását. 4-8 hét kell ahhoz, hogy stabilizálódjon a szervezetben. Ezután a dózist felére csökkenthetjük, szintentartáshoz ennyi is elegendő.
Q-10 koenzim fogyasztása a fiatal sportolók számára is erősen ajánlott, hiszen – bár szervezetük képes előállítani – a megnövekedett terhelés hatására megnő a szükséglet is, és az immunrendszerükre is ráfér ilyenkor egy kis erősítés. E-vitaminnal és béta-karotinnal együtt fogyasztva még erősebb antioxidáns hatásra számíthatunk.
A Q-10 túladagolásától nem kell tartanunk, mellékhatása mindezidáig nem ismert.
Mi tartalmaz Q-10-et?
A Q-10 koenzim legnagyobb koncentrációban egyes belsőségekben fordul elő, mint például a sertésszív, marhamáj, marhahús; megtalálható olajokban: napraforgóolaj, szójaolaj, kukoricaolaj; tengeri halakban: szardínia, makréla, tonhal, angolna; tovább előfordul még a tojásban és hüvelyes növényekben is. Ha biztosra akarunk menni, számos étrendkiegészítő közül választhatunk.
Az alábbi táblázatban látható egyes élelmiszerek Q-10 tartalma:
Étel |
Q-10 koenzim tartalom (mikrogramm/gramm) |
Sertésszív |
130-200 |
Marhaszív |
113 |
Szójaolaj |
92 |
Repceolaj |
70 |
Szardínia |
64 |
Makréla |
43 |
Marhamáj |
39 |
Marhahús |
30-35 |
Pörkölt mogyoró |
27 |
Szezámmag |
23 |
Sertésmáj |
22 |
Csirkehús |
14-21 |
Pisztácia |
20 |
Spenót |
10 |
Brokkoli |
9 |
Vaj |
7 |
Olívaolaj |
4 |
Tojás |
1,2-3,7 |
Sajt |
2 |
B6-vitamin – az optimális fehérjebeépülésért
Triptofán – álmatlanság ellen is hatásos
A legnagyobb táplálkozási tévhitek