Phil Heath
Edzéstervek

Profi edzéstervek – érdemes ezeket követni?

Phil Heath

A testépítéssel foglalkozó magazinok, könyvek és tévéműsorok – ahogyan mi is – szívesen foglalkoznak az ismertebb versenyzők edzésterveivel, étrendjével.

Vajon ez lenne a követendő példa, ahogy a top testépítők csinálják?

Hogy néz ki egy profi testépítő edzésterve?

Nem a számunkra megfelelő regenerálódást biztosító „egy nap edzés, egy nap pihenő” rendszert követik, hanem általában 3 edzésnap után jön egy pihenő. Néhányan még messzebb merészkednek, és 5-6 napot is leedzenek egyhuzamban, és csak vasárnap pihennek.

Gyakori az is, amikor napi két edzés van, és az egyik izomcsoportot reggel, a másikat pedig kora este dolgoztatják meg. És ezek közé/után még egy kis aerob vagy kardió is beférhet.

Egy profi testépítő általában sokkal több gyakorlatot és sorozatot végez, mint amatőr társai. A kisebb izmokra 4, a nagyobbakra akár 6-7 gyakorlat is előfordul, 3-4 sorozattal. Nézzünk csak bele Phil Heath, kétszeres Mr. Olympia edzéstervébe:

„Hát

Felhúzás: 3 sorozat, 10 ismétlés

Húzódzkodás: 3 sorozat, 10 ismétlés

T-rudas evezés: 4 sorozat, 6-8 ismétlés

Evezés: 4 sorozat, 6-8 ismétlés

Egykezes evezés: 3 sorozat, 6-8 ismétlés

Lehúzás kötéllel: 7 sorozat, 12 ismétlés

Bicepsz

Bicepsz állva franciarúddal: 3 sorozat, 6-8 ismétlés

Kalapács bicepsz: 3 sorozat, 6-8 ismétlés

Koncentrált bicepsz: 3 sorozat, 6-8 ismétlés

Scott padon egykezessel: 7 sorozat, 5-7 ismétlés”

Joggal hihetné bárki, hogy ha Phil ennek az edzéstervnek köszönheti, hogy már második éve ő a világ legjobb testépítője, érdemes pontról pontra betartani. Ez nagy tévedés. Ha egy Phil Heath kaliberű versenyző edzéstervét követjük, csúfos kudarc lesz a vége.

 

Mi fog történni?

A remélt fejlődés elmarad, túledzett leszel, és akár még gyengülést is tapasztalhatsz. Szervezeted nem képes regenerálódni, és az edzés során keletkezett mikrosérülések nem gyógyulnak be. A sikertelenség miatt motiválatlan leszel, kedvetlenül végzed az edzéseket, és talán egy idő után hagyod is az egészet a francba. Nem túl biztató.

De akkor a profiknak miért válik be ez?

Genetika: a csúcstestépítők genetikai adottságai lehetővé teszik, hogy ilyen gyakori és nagy volumenű edzésekből tudják kihozni a maximumot. Egy átlagos genetikájú egyén számára viszont sokkal fontosabb, hogy regenerálódni tudjon.

Doppingszerek: nincs ezen mit titkolni, a profi testépítéshez – mint ahogy a legtöbb sportághoz – hozzá tartozik a doppinghasználat. E szerek segítségével lerövidíthető a regeneráció ideje, és valóra válik sokak álma: a több edzés tényleg több izmot fog eredményezni.

Ha nincs kivételes genetikád, és nem használsz doppingszereket, fejlettségi szinted függvényében használd kezdő vagy haladó edzésterveinket.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük