Profi edzéstervek – érdemes ezeket követni?

Phil Heath

A testépítéssel foglalkozó magazinok, könyvek és tévéműsorok – ahogyan mi is – szívesen foglalkoznak az ismertebb versenyzők edzésterveivel, étrendjével.

Vajon ez lenne a követendő példa, ahogy a top testépítők csinálják?

Hogy néz ki egy profi testépítő edzésterve?

Nem a számunkra megfelelő regenerálódást biztosító „egy nap edzés, egy nap pihenő” rendszert követik, hanem általában 3 edzésnap után jön egy pihenő. Néhányan még messzebb merészkednek, és 5-6 napot is leedzenek egyhuzamban, és csak vasárnap pihennek.

Gyakori az is, amikor napi két edzés van, és az egyik izomcsoportot reggel, a másikat pedig kora este dolgoztatják meg. És ezek közé/után még egy kis aerob vagy kardió is beférhet.

Egy profi testépítő általában sokkal több gyakorlatot és sorozatot végez, mint amatőr társai. A kisebb izmokra 4, a nagyobbakra akár 6-7 gyakorlat is előfordul, 3-4 sorozattal. Nézzünk csak bele Phil Heath, kétszeres Mr. Olympia edzéstervébe:

„Hát

Felhúzás: 3 sorozat, 10 ismétlés

Húzódzkodás: 3 sorozat, 10 ismétlés

T-rudas evezés: 4 sorozat, 6-8 ismétlés

Evezés: 4 sorozat, 6-8 ismétlés

Egykezes evezés: 3 sorozat, 6-8 ismétlés

Lehúzás kötéllel: 7 sorozat, 12 ismétlés

Bicepsz

Bicepsz állva franciarúddal: 3 sorozat, 6-8 ismétlés

Kalapács bicepsz: 3 sorozat, 6-8 ismétlés

Koncentrált bicepsz: 3 sorozat, 6-8 ismétlés

Scott padon egykezessel: 7 sorozat, 5-7 ismétlés”

Joggal hihetné bárki, hogy ha Phil ennek az edzéstervnek köszönheti, hogy már második éve ő a világ legjobb testépítője, érdemes pontról pontra betartani. Ez nagy tévedés. Ha egy Phil Heath kaliberű versenyző edzéstervét követjük, csúfos kudarc lesz a vége.

 

Mi fog történni?

A remélt fejlődés elmarad, túledzett leszel, és akár még gyengülést is tapasztalhatsz. Szervezeted nem képes regenerálódni, és az edzés során keletkezett mikrosérülések nem gyógyulnak be. A sikertelenség miatt motiválatlan leszel, kedvetlenül végzed az edzéseket, és talán egy idő után hagyod is az egészet a francba. Nem túl biztató.

De akkor a profiknak miért válik be ez?

Genetika: a csúcstestépítők genetikai adottságai lehetővé teszik, hogy ilyen gyakori és nagy volumenű edzésekből tudják kihozni a maximumot. Egy átlagos genetikájú egyén számára viszont sokkal fontosabb, hogy regenerálódni tudjon.

Doppingszerek: nincs ezen mit titkolni, a profi testépítéshez – mint ahogy a legtöbb sportághoz – hozzá tartozik a doppinghasználat. E szerek segítségével lerövidíthető a regeneráció ideje, és valóra válik sokak álma: a több edzés tényleg több izmot fog eredményezni.

Ha nincs kivételes genetikád, és nem használsz doppingszereket, fejlettségi szinted függvényében használd kezdő vagy haladó edzésterveinket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük