Popsi edzés, kitörés
A láb edzése Edzés

Popsi edzés: amit a legtöbb nő tévesen hisz a fenékformázásról

A fenék edzése a jobb alakra vágyó nők számára kiemelt projekt, ám a legtöbben tévúton járnak, és azt hiszik, hogy a popsi formázása pofonegyszerű, magától értetődő dolog.

Hát, nagyon nem. Persze, ha már egyes fitnesz lady-k sikeresen elvették az eszedet a csodákat ígérő, 30 nap alatt feszes fenékkel hitegető hülyeségeikkel, akkor egy kicsit nehezebb lesz megértened, hogy mi a helyes út a formás popsi felé.

Nincs csak fenékre edzés!

„De én csak ott érzek hiányosságot, máshol rendben vagyok” – válaszolják erre sokan. Jó lenne, ha elgondolkoznál azon, hogy a tested egy komplex rendszer, egymással szorosan összefüggő, összehangolt munkára képes izmokkal.

Fenékformázás, popsiformázás

A vázizomzatot teljes egészében kell edzeni, mert ha egy területet kiemelünk, idővel egyenlőtlenség, aránytalanság alakul ki, és ez amellett, hogy rém ronda látvány, sérülésekhez is vezethet.

Szerencsére a farizmot nem is lehet annyira izoláltan edzeni, így muszáj más izmokat is bevonnod a munkába. De ez egy pozitív hozadék, attól meg sose félj, hogy túl izmos leszel!

Izommunka kell, és nem tinglitanglizás

Az emberi test formájáért elsősorban izmaink fejlettsége a felelős, és persze a kellően alacsony testzsírszázalék. A hájat sajnos nem tudjuk formázni, csak diétával és megfelelő mozgásformák beiktatásával csökkenteni. Marad tehát az izmok edzése és a diéta – nem feltétlenül ugyanazon cikluson belül.

Fenékformázás

A már említett ugrabugrálásokat, és mindent, ami nem jár jelentős izommunkával, egyszerűen felejtsd el. A farizom edzése lesz a popsiformálás legfontosabb kulcsa, az alábbi gyakorlatokkal.

Fontos: egy edzés során ne alkalmazd az összes gyakorlatot. Válassz ki 2-3-at, és hetente, kéthetente váltogasd. A guggolás lehetőleg szerepeljen minden edzésen.

Guggolás

Ha az erőszinted gyenge, illetve néhány hetes felvezetésként végezheted saját testsúllyal is, de ha már képes vagy legalább 8-10 ismétlésre egy 20 kilós rúddal, mindenképp ezt ajánljuk.

Alternatívaként szóba jöhetnek egyes gépek is, amelyek a guggolást több-kevésbé imitálni képesek, de a szabadsúlyos guggolásoknál nincs hatékonyabb.

fenékformázás, guggolás
Fotó: Instagram/megsquats

A gyakorlat elsősorban a combfeszítőt (kvadricepszet) veszi igénybe, de számos egyéb izom mellett a farizmok is jelentős munkát végeznek. Minél szélesebb terpeszben állsz, annál nagyobb terhelés éri a csípő- és farizmokat. Bővebben a guggolásról itt olvashatsz.

Ajánlott edzésmennyiség: 3 sorozat, 8-12 ismétléssel.

Kitörés

Szintén remek farizomgyakorlat, amelyet végezhetsz rúddal és kézisúlyzókkal egyaránt. Lépj egyet előre az egyik lábaddal, majd a hátul maradó lábat a térdednél közelítsd a talajhoz, és majdnem érintsd is meg vele. Majd vissza álló helyzetbe, és vagy ugyanebben a pozícióban, vagy lábcserével folytasd.

Popsi edzés, kitörés

A kitörést csinálhatod sétálva az edzőteremben, vagy akár a szabadban is.

Ajánlott edzésmennyiség: 3 sorozat, 8-12 ismétléssel.

Bolgár guggolás

Az egyik legdurvább, és persze leghatásosabb alsótest-gyakorlatok egyike. Feltétlenül saját testsúllyal kezdd, és csak akkor vegyél fel közben kézisúlyzókat is, ha már gyakorlott vagy, és nem kell küszködnöd az egyensúlyozással.

Bolgár guggolás

A gyakorlat hasonlít a kitöréshez, de jelentősen nehezíti, hogy a hátul lévő lábfejed a padon nyugszik.

Ajánlott edzésmennyiség: 2 sorozat, 8-12 ismétléssel.

Híd súlyzóval

Feküdj le a padlóra, a térdedet húzd fel addig, hogy a talpaidon tudj támaszkodni. Vegyél az öledbe egy rudat, igény szerint tárcsákkal, és emeld fel a feneked, ameddig csak tudod. Majd a felső ponton feszíts is rá.

híd, popsi edzés

Ajánlott edzésmennyiség: 2 sorozat, 10-15 ismétléssel.

Hátrarúgás

Végezheted eszköz nélkül, vagy ha már nagyon könnyű, gumiszalaggal, kábellel vagy alsó csigán is. A lényeg, hogy törekedj a terhelés fokozására.

Hátrarúgás, farizom edzés

Ajánlott edzésmennyiség: 2 sorozat, 10-20 ismétléssel.

Jobb, ha előbb építesz, és aztán csinosítasz

A formás fenék tehát javarészt az izmok fejlettségétől függ. Ha ezen a részen hiányosságaid vannak – tehát laposak, fejletlenek a farizmaid – érdemes először egy kis izomtömeget építened oda. Ehhez szükséges egy megfelelő étrend az eddiginél magasabb szénhidrátbevitellel, és a fehérje mennyiségét is emelni kell, ha eddig nem fogyasztottál legalább napi 1,5 gramm/testsúlykilogrammnyit.

A testzsír csökkentése a fenékről

Ha eddig azt hitted, hogy léteznek különféle zsírégető popsigyakorlatok, akkor megint ki kell, hogy ábrándítsunk. Az izmok dolgoztatása nem éget közvetlenül zsírt, de ha heti 3-4 napon van súlyzós edzésed, azért közvetve – megfelelő étrend mellett – érezheted ennek hatását.

Ha úgy érzed, hogy farizmaid már kellően fejlettek, de a feneked a számodra ideálistól nagyobb, itt az ideje, hogy lepucolj róla némi zsírt. Sajnos ezt csak úgy érheted el, ha – megint csak komplex egészben gondolkodva – az egész testedről csökkented a testzsírt.

Semmilyen csodagyakorlat nem segít, kizárólag a súlyzós edzés mellett végzett aerob vagy alacsonyabb intenzitásó kardióedzés vezethet eredményre, és feltétlenül ügyelni kell az étkezésre is. Utóbbi lényege, hogy csökkentjük a bevitt szénhidrát- és zsírmennyiséget, míg a fehérje menyisége minimum konstans, de akár növekedhet is.

 

Még szintén kedvelheted...