Pihenőidő
Edzés

Pihenőidő a sorozatok között

PihenőidőA testépítő edzés során végzett szériák közötti pihenőidő hossza a mai napig vita tárgyát képezi. Melyik módszer lehet inkább célravezető?

A rövid pihenőidő

Vannak, akik esküsznek a sorozatok közötti maximum egyperces pihenőidőre, mondván, így az izmok terhelése szinte folyamatos marad, és a pumpáltság is megmarad edzés végéig. A rövid pihenéses edzés azonban nem alkalmazható az összetett gyakorlatok többségénél. Vicces lenne 2-300 kilós felhúzások, guggolások vagy éppen fekvenyomások között ilyen karcsú szünetet tartani.

Kisebb izomcsoportokra végezhetünk pumpálósabb edzéseket, ide tartoznak a kar izmai, a vádli és a váll. Nem árt viszont számolni a negatív következménnyel sem: a nagy súlyokat elfelejthetjük.

Ha sokat pihenünk

A fentebb említett összetett gyakorlatok munkasorozatai között feltétlenül több pihenő szükséges. Akár 3-5 perc is lehet ez a szakasz, egyéntől függően. Ügyeljünk arra, hogy a pihenőidő ne legyen extrém hosszú, mert izmaink kihűlhetnek, ez pedig sérüléshez vezethet, ha terhelést kapnak. Ha valami miatt meg kellett szakítanunk edzésünket, a folytatás ne a legnagyobb súlyokkal történjen, inkább végezzünk még egy bemelegítő sorozatot.

Mitől függ, hogy kezdhetjük a következő sorozatot?

Ne az órát figyeljük ilyenkor, hanem a testünk által küldött jeleket. A következő szériát akkor kezdjük el, ha légzésünk és pulzusunk már normalizálódott és megközelítette a nyugalmi szintet.

Nem érdemes betűről-betűre betartani a magazinokban olvasott edzésterveket (főleg, ha az egy profi testépítőé, mert akkor maximum gyújtósnak használhatjuk), hiszen ahogyan az edzés mennyisége, a használt súlyok nagysága, úgy a pihenőidő hossza is egyénfüggő.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük