Paleolit étrend

A paleolit étrend alapja a nagymennyiségű húsfogyasztás, mely a napi tápanyagbevitel mintegy 55-60 százalékát teszi ki. Kisebb részt (35-40%) szakít magának a zöldségek és gyümölcsök halmaza, majd a különböző magvak zárják a piramis csúcsát.

A paleolit diéta jótékony hatásai?

Paleolit étrendAz étrend követői elsősorban azzal érvelnek a paleolit diéta mellett, hogy ennek segítségével elkerülhető számos olyan betegség, melyeket a civilizáció szült. Ha ezt az étrendet követjük, nem kell tartanunk a magas vérnyomástól, cukorbetegségtől, sem az elhízástól és a daganatos betegségektől.

A diéta “feltalálója” Valter L. Voegtlin, gasztroenterológus, aki azt vallja, hogy az emberi szervezet még mindig a paleolit (kőkorszak) korhoz alkalmazkodna, és az időközben eltelt mintegy 12 ezer év kevés volt ahhoz, hogy hozzászokjon a számára idegen táplálékokhoz, úgy mint a gabonafélékhez, a tejtermékekhez, és a különféle feldolgozási eljárásokon átesett élelmiszerekhez. A paleolit étrendnek több változata van, melyek között található olyan is, amelyik nem köti annyira szigorúan a fent említett táplálékok fogyasztásához a diétázót, és megenged néhány dolgot, többek között a barnarizs és a teljes kiőrlésű kenyér étrendbe illesztését. A másik véglet követői viszont a húst nyersen eszik, és igyekeznek minimális mennyiségű egyéb ételt magukhoz venni.

A paleolit étrend ellenzői

Az elmélet több ponton támadható, például az a feltételezés, hogy őseink étrendje valóban ekkora arányban tartalmazott volna húst, gyenge lábakon áll. Világszerte nagy eltérés mutatkozik, pl. egyes afrikai törzseknél a hús aránya nem érte el a 30 százalékot sem, míg a sarkvidéki területen élők esetében közelítette a 100 százalékot. Egyes felfedezések szerint a gabonát már jóval korábban, mintegy 30 ezer évvel ezelőtt is ismerték, más kutatások még régebbre, 200 ezer évvel korábbra teszik ezt az eseményt. Nem mellékes az sem, hogy a paleolit-kori ember sokkal rövidebb ideig élt, mint mi, ezért a korunkra jellemző betegségeknek szinte nem is volt ideje kialakulni.

Paleolit étrend és a testépítés

A paleolit étrend egyértelműen jobb, mint az ésszerűtlen fogyókúrák – és itt a kulcs, hiszen ha az előírt tápanyagok arányát vizsgáljuk, simán elmehet diéta alatt, persze itt-ott módosítani illik rajta. A húsfélék közül a zsírosabbak nem férnek be a diétába, marad tehát a csirkemell, pulykamell és a halak. A szénhidrát- és fehérjebevitelt természetesen precízen ki kell számolni, a szénhidrát mennyiségét napi 100 g alá nem szabad csökkenteni, kivétel ez alól a verseny előtti ürítés, illetve a ketogén étend. Bár hogy ez így mennyire nevezhető paleolit étrendnek, döntse el mindenki magában. Tömegnövelés alatt nem jó ötlet ezt módszert követni, mert az alacsony szénhidrátbevitel miatt lemondhatunk az izom- és erőnövekedésről, továbbá energiánk sem lesz egy kemény edzés elvégzéséhez.

 

Paleo webshop 

Xtreme Gain – a kockahas átverés

Medoslim – a csodatevő fügekaktusz

Weight Loss tabletta – ezért óvakodj tőle

Vércsoport diéta – hívőknek

Testkontroll diéta

Hogyan fogyjak le nyárig? Januárban elkezdem a kúrát

Ettől nem leszel izmos – A lászlóblog átverés

13 napos fogyókúra – Ha tényleg elment a maradék eszed is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük