Magyar fekvenyomók világbajnokság
Erőemelés Versenyek

Öt aranyéremmel térhetnek haza a magyar fekvenyomók a raw világbajnokságról

Igen komoly sikereket ért el a kilencfős magyar csapat a Dél-Afrikai Köztársaságban, Sun Cityben rendezett ifjúsági, junior, felnőtt és masters raw (speciális ruha nélküli) fekvenyomó világbajnokságon – számolt be közösségi oldalán a Magyar Erőemelő Szövetség.

A május 19-27. között zajló viadalon a magyar fekvenyomók a gyakorlatok 70 százalékát teljesítették sikeresen (ez egy kicsit kevés), de mindösszesen öt világbajnoki címmel, egy ezüstéremmel és egy negyedik helyezéssel térhetnek haza (na, ez viszont brutál jó).

Az érvénytelen fogások viszonylag magas arányát a nemzetközi tapasztalat hiányával, illetve az új szabályok be nem tartásával indokolta.

Erről mi is írtunk korábban, 2023-tól – az extrém hidalások kiküszöbölésére – bevezették, hogy a könyöknek el kell érnie egy bizonyos mélységet a súly leengedésekor.

A fekvenyomó világcsúcs fejlődése – út a 164 kilótól a 355-ig

Lássuk a magyar csapat eredményeit!

Harmath Mónika: M2, 84 kg (0/3): előzetes cél a világbajnoki cím megszerzés volt, de Mónika versenyrutinja még nem kiforrott, meg kellett tapasztalnia, hogy a közel egynapos utazás miként hat a teljesítményére. Tervezett 72, 5kg-os kezdőfogását visszavették 70kg-ra, de sajnos így sem tudott érvényes gyakorlatot bemutatni, így kiesett a versenyből.

Cserna János: M2, +120 kg (3/3): előzetes cél a világbajnoki cím megszerzés volt. Híznia kellett a kategóriához, amit sikerrel teljesített, 120,35 kg-mal mérlegelt. Kezdőfogása 185 kg volt, a második kísérlete 190 kg, harmadik kísérletére 192,5 kilót teljesített sikeresen, ezzel elnyerte a 7. masters világbajnoki címét.

Schauer Kornél: M1, -120 kg (2/3): előzetes cél a világbajnoki cím megszerzés volt. Kornél 215 kilós stabil kezdőfogással átvette a vezetést, második fogásra a 222,5 kiló is sikeres volt, a harmadikra viszont a 230 kg sikertelen. Szomorkodnia nem kellett, ugyanis megszerezte 3. masters világbajnoki címét.

Berke Lóránd: M1, 93 kg (3/3): előzetes cél a dobogó megszerzése volt. Mindhárom fogása (167,5; 172,5; 175 kg) érvényes volt, ezzel a negyedik helyezést érte el a világbajnokságon. A tavalyi eredményén 10 kg-ot javított.

Balog Nátán: junior, 74 kg (0/3): előzetes cél az ezüstérem megszerzése lett volna a 178kg-os magyar csúcs megdöntésével.
Nátán első fogása, a 165 kg technika hiba miatt (a könyök leengedés nem volt kellő mélyégű) sikertelen volt, a második és harmadik kísérletnél a testhelyzet változtatásával próbálkozott, de azok a gyakorlatok is sikertelenek voltak.

Susa Olivér: junior, 105 kg (3/3): előzetes cél a világbajnoki cím megszerzése volt.
Olivér a sikeres kezdőfogásával, 190 kg-mal az első kör végén átvette a vezetést. A második kísérlete 200 kg-on szintén sikeres volt. Harmadik kísérlete 207, 5 kg-on úgyszintén, ezzel megszerezte az első junior világbajnoki címét fekvenyomásban.

Salamon Erika: open, 57 kg (3/3): előzetes cél a dobogós hely elérése volt. Erika vállalta az open kategóriában M2-es versenyzőként a megmérettetést. A tervezett 92,5 kilós kezdőfogását sikeresen teljesítette, ezután második fogásra 97.5 kg-ot is sikeresen teljesített, a második kör végén már aranyérmes pozicióban volt, majd harmadik fogásra 100 kg-on szintén sikeres gyakorlattal elnyerte első open világbajnoki címét.

Szabó Ágnes: open +84 kg (2/3): előzetes cél a világbajnoki cím megszerzése volt.
Ágnes a 12. világbajnoki cím megszerzésére készült. Stabil kezdőfogással 140 kg-on kezdte meg a versenyt, ezután 145 kg-on is sikeres gyakorlatot végzett. Harmadik kísérlete, a 150 kg azonban nem sikerült. Ezzel az eredménnyel Ágnes az ezüstérmet szerezte meg a világbajnokságon, női abszolút kategóriában pedig a harmadik legeredményesebb lett.

Kubatov Géza: open, 105 kg (3/3): előzetes cél a dobogós hely elérése volt.
Első fogása, a 215 kg rendkívül stabil volt. Majd a 222,5 kg is sikerült neki, végül 227,5 kg-os teljesítménnyel fejezte be a versenyt, 5 kg-mal javította a magyar open csúcsot, továbbá M1 kategóriában is megjavította a magyar rekordot. Ezzel az eredménnyel Géza elnyerte a világbajnoki címet.

A versenyen résztvevő sportbírók közül Magyarországot Baján János I. osztályú nemzetközi bíró képviselte – olvasható a szövetség beszámolójában.

Szerző

Még szintén kedvelheted...