Orvosok és a testépítés
Blog

Orvosok és a testépítés

Orvosok és a testépítésSzerencsére ritka vendég vagyok az orvosi rendelőkben, de néha elkerülhetetlen, hogy Hippokratész tanítványai is „megcsodálják” az átlagostól kissé eltérő fizikumomat. Összegyűjtöttem pár történetet, melyekből kiderül, hogyan is kezelik orvosaink ezt a testépítőnek vagy erőemelőnek csúfolt csodabogár népséget.

Hagyja abba a sportot!

Hat éve éltem már az edzés-étkezés-pihenés kiemelt fontosságú körforgásában, amikor becsúszott egy kicsit komolyabb sérülés. Nem volt élet-halál kérdés, de zavart, hogy több hónapig nem tudtam bizonyos gyakorlatokat végezni, ezért – hülye fejjel – a reumatológiára mentem. A futószalagos betegellátás eredménye annyi volt, hogy:

„Hagyja abba a sportot!”

„Ne „szedjen” ilyen porokat, károsak!”

„Biztos nem „szed” szteroidokat? Azoktól repedezik így szét a bőr.”  – Fekete László értelmi szintjén mozgott az illető.

Ha erre a degeneráltra hallgatok, megmenekülök mintegy 25  kiló izomtól, és persze azt is elvesztettem volna, amit addig felépítettem. De ami még ennél is fontosabb, mentesültem volna a sport egyéb, az élet más területeire ható előnyeitől is.

Vérnyomáscsökkentőt 27 évesen?

Ha valahol dolgozni kezdesz, legtöbb esetben szükséges egy üzemorvosi vizsgálat ahhoz, hogy megkezdhesd a munkát. Mivel szellemi munkát végeztem, csak a látásomat, a szívritmust és a vérnyomást vizsgálta a doki. Utóbbi esetében a szisztolés egy kicsit magasabb volt a tudatunkba beégetett 140-nél (egész pontosan 145 volt), ami ugye a felső határt jelenti.

Miért volt magas? Elsősorban azért, mert egy tömegnövelő periódus vége felé jártam, és jóval 110 kiló fölött volt a súlyom. Mi történik egy lelkes, ámde doppingszereket nem használó testépítővel/erőemelővel ilyenkor? Persze, hogy behízik. Amit szépen kompenzál majd a diétával, és reménykedik, hogy egy kicsit több izom marad meg rajta, mint az előző diéta után. Dobott még rá egy lapáttal az is, hogy bamba voltam, és rossz címre mentem először, így jócskán el is késtem, továbbá eleve stresszes voltam az új munkahelyen töltött első napok miatt. Mindent összevetve, csoda, hogy nem 160-200 között volt a mért érték.

Az üzemorvos igyekezett megragadni a lehetőséget, és ajánlott valami nagyszerű vérnyomáscsökkentő gyógyszert. Amit ő maga is szed – gratulálok. Természetesen nem éltem e nagyszerű lehetőséggel, és pár hónappal később be is bizonyítottam, hogy bizony, gyógyszerek nélkül is normalizálódhat a vérnyomásunk, ha egészségesebben élünk.

Az átkozott BMI

Azt már tudjuk, hogy a testtömegindex nettó baromság, ami testépítőkre hatványozottan igaz. Viszont hála a felületes oktatásnak és a női magazinoknak, ha ez a szám 30 fölött van, elhízott vagy, és nincs vita. Még akkor sem, ha Dexter Jackson a neved, és kb. 4 százalék a testzsírod. A Penge – versenyformában – 34 fölötti BMI-vel rendelkezik, pedig aztán rá végképp nem mondhatja senki, hogy elhízott lenne.

Szóval volt már szerencsém olyan birka dokihoz, aki még nem ismerte a testzsírszázalék fogalmát. És ezek etetnek zsemlét a cukorbetegekkel…

Néhány pozitív példa

Nem lenne igazságos, ha csak idióta orvosokról írnék, mert találkoztam már olyannal is, aki tökéletesen képben volt az edzést és a hozzá kapcsolódó táplálkozást illetően. Közéjük tartozik a háziorvosom is, aki meglepően tájékozott e téren. Tudja, hogy mennyi fehérjét kell bevinni az izomnövekedés érdekében, és még arról is van fogalma, hogy mi az a kreatin.

Csak jót tudok mondani a váll- és könyöksérülésemet kezelő sportorvosról és a csontkinövésemet eltávolító sebészről is. Szóval a helyzet nem fehér vagy fekete, inkább olyan sötétszürke. Mert egyelőre sokkal több az olyan orvos, akinek fogalma sincs a helyes táplálkozásról, és inkább tiltja a sporttól a páciensét, mintsem arra törekedjen, hogy meggyógyítsa.

 

„A testépítés miatt van potenciazavarom?”

Tavaszi fáradtság ellen böjt és „zöldséggyümölcs”?

Izomdiszmorfia – betegség, ha komolyan vesszük a sportot?

Inzulinrezisztencia – a cukorbetegség előszobája

A reflux tünetei – ilyenkor kerüld a savas ételeket

A fogkő kialakulásának oka, és kezelése

 

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük