Ördögnyelv kivonat
Étrenddel kapcsolatos tévhitek

Ördögnyelv kivonat – gazdagodjunk meg a hülyékből!

Ördögnyelv kivonatUgye megmondtuk, hogy nincs olyan év, mikor ne találnának fel legalább egy olyan csodaszert, ami állítólag diéta és mozgás nélkül segít a fogyásban. 2014. eddigi legnagyobb slágere az ördögnyelv kivonat, mindjárt hasra is esünk tőle, olyan „meggyőző” a reklámja.

Mi ez a szar?

Az ördögnyelv, más néven konjakgyökér egy Ázsiában őshonos növényfaj. Trópusi vidékekről származik, és az ottaniak rendszeresen fogyasztják, változatos célokkal. Maga a növény nagyrészt glükomannánból áll, ami egy vízben oldódó rost. Nahát, képesek egy rosttartalmú növényt magasztalni, bár érthető a termékpolitika: a társadalom döntő hányada azt sem tudja, mi az a rost, és jó birkanyáj módjára vezetőket igényel e bonyolult dolog megértéséhez. Csak a rend kedvéért: rostot az összes zöldség és gyümölcs, valamint a nem finommá őrült gabonaféle is tartalmaz.

 

Ha tehát ügyesen megadod a körítést, használsz néhány varázsszót, pl.: segít a fogyásban, csökkenti az étvágyat, meggátolja a szénhidrát/zsír felszívódását, máris felkeltetted a leghülyébb 90 százalék érdeklődését. Győzz meg egy közepesen „okos” celebet – jelen esetben Csisztu Zsuzsát – és sínen vagy.

Ezzel el is árultuk, mivel próbálják a terméket eladni. Nagy butaság egy diétát arra alapozni, hogy csökkentjük az étvágyat. Az átlaghülye ezt úgy értelmezi, hogy végre egy szer, ami mellett nem éhezik meg, és nyugodtan koplalhat – hisz attúl fogyunk, ugyi?

A másik ökörség, a szénhidrát vagy zsír felszívódásának akadályozása. Azt sosem említik, hogy ez az ördögnyelv akármi milyen szisztéma alapján válogat a tápanyagok között. A létfontosságú fehérjét és a mikrotápanyagokat futni hagyja? Mi ez, valami kiszavazó show?

Még mindig kegyetlenül büdös a munka

Az ördögnyelv reklámok természetesen egy szóval sem említik, hogy valójában mit kell tenni a fogyás – helyesebben a zsírvesztés érdekében. De érthető, hiszen egy termék akkor lesz vonzó a buta tömegek számára, ha azt ígéri, hogy kicsit sem kell magukat megerőltetni, csak beveszik a kapszulát, és az mindent elintéz helyettük.

Roppant káros és üldözendő ez a felfogás. Persze nem ártana már az iskolában elkezdeni az egészséges életmódra nevelés, és ezzel együtt a komplex gondolkodás oktatását. Amíg ezek nem lesznek benne a tantervben, újabb és újabb manipulálható generációk fognak felnőni, remekül fejhető célpiacot jelentve a fogyasztószerek gyártói számára.

Nem fogysz le a semmitől

Jöhet a szokásos szájbarágás. Attól, hogy esetleg sikeresen csökkentetted az étvágyadat, nem lesz rajtad kevesebb zsír. Sőt, a visszájára fordul a dolog, hiszen igen kevesen vannak azok, akik egyáltalán sejtik, hogy az egyes élelmiszerek mit tartalmaznak. A nép agyáig mindmáig annyi jutott el, hogy „kevesebbet kell enni, és akkor fogyunk”.

De akkor miért szívja meg mindenki, aki ezt a szisztémát követi? Azért, mert az izomból fogyást is sikernek könyvelik el, a visszahízás okát meg egyszerűen képtelenek felfogni. Pedig egyszerű: romlik a test izom/zsír aránya (az utóbbi javára), lassul az anyagcsere, és a jojóeffektus kíméletlenül bekövetkezik.

Zsírt csak akkor fogunk veszíteni, ha kiegyensúlyozott étrendet követünk, és mellette legalább heti 4-5 alkalommal sportolunk. Legjobb eredményre akkor lehet számítani, ha az edzések fele súlyzós, fele aerob (gyaloglás, kerékpározás mérsékelt tempóban) jellegű. Ha eddig sikeresen bedőltél a fogyasztószerek reklámjainak, mostantól nem ért egy kicsit a dolgok mögé nézni!

 

A legnagyobb táplálkozási tévhitek

Acai Berry 900 – 12 kilós fogyás 5 hét alatt?

ThermoCuts – a legújabb fogyókúrás átverés

Xtreme Gain – a kockahas átverés

Medoslim – a csodatevő fügekaktusz

Betiltott étrendkiegészítők – itt a lista!

Weight Loss tabletta – ezért óvakodj tőle

Ettől nem leszel izmos – A lászlóblog átverés

Fogyás hasról

Hogyan fogyjak le nyárig? Januárban elkezdem a kúrát

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük