Átverések, kamu fogyasztószerek

Okosórával mérik a kalóriafogyasztást, te hinnél neki?

Kicsit mintha megúszás-szaga lenne a dolognak, és megint a munka az, amit meg akarnak spórolni egy kütyüvel.Az Index írta meg, hogy a tesztek szerint jól muzsikál a Healbe nevű orosz startup okosórája, amely a gyártó szerint az egész kalóriaszámolás feladatát automatizálja.

Bár az eszköz első verziója megbukott, és piszok rossz volt a sajtója is, a cég újabb milliókat húzott be befektetőktől, és megcsinálták a második verziót, a GoBe2-t, amit már egy amerikai egyetem táplálkozástudományi kutatóival teszteltettek le, és azóta is büszkén mutogatják az eredményeket:

az óra 87 százalékos pontossággal mérte az elfogyasztott kalóriamennyiséget.

A hivatalos magyarázat szerint a trükk azon alapszik, hogy különböző frekvenciájú elektromos jelekkel bőrellenállást mér, és ez alapján jó becslést tud adni a sejtjeink víz- és glükózháztartásának alakulásáról.

https://www.youtube.com/watch?v=zCiXUajPTog

A táplálkozástudományi szakemberek nem igazán hisznek benne, és az is gyanús lehet, hogy a technológiát nem adták el akkora összegért, hogy még a kiötlőnek dédunokái is megéljenek belőle, inkább kínlódnak a saját gyártás és terjesztés kockázatosabb és időigényesebb műveleteivel.

Az Index újságírója kipróbálta az eszközt, és amellett, hogy eléggé kényelmetlen, egyetlen töltéssel csak másfél napot bír ki.

A kalóriafogyasztást viszont egész jól eltalálja, a cikk szerzője szerint úgy 10-15%-kal tért el a napi fogyasztása a jelzettől. A kütyü mindig lefelé tévedett, tehát kevesebbet mért.

Még mielőtt rohannál megrendelni a cuccot, eláruljuk, hogy

a munkát ez sem fogja elvégezni helyetted,

és csak hosszabb távon derülne ki a megbízhatósága. Ami valószínűleg nincs is neki.

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük