Női fehérje
Étrenddel kapcsolatos tévhitek

Női fehérje? Hát ez meg mire jó?

Az lenne a kérdésem, hogy egyes tápkieg-webshopokban látok olyan termékeket, amelyeket női fehérjeként hirdetnek. Van ezeknek valami speciális tulajdonságuk, ami miatt ezek előnyösebbek egy nő számára? Vagy csak sima marketingfogás lenne? Az utolsó kérdéssel lényegében megválaszoltad a dolgot. A „női fehérje” kábé annyi létjogosultsággal bír, mint a „férfi szénhidrát”, vagy a nagymama lekvárja.

Ha figyelmesebben megnézed a női fehérjék közé sorolt termékeket, azért hamar kilóg a lóláb. Nem írnak konkrétan semmi olyat, hogy ezek a termékek kifejezetten nők számára valók, egyszerűen csak rájöttek, hogy az internetezők néha rákeresnek a „női fehérje” kifejezésre, és ezt beépítették a termék metaadataiba. Nagyjából ezen alapszik a keresőoptimalizálás.

Persze ha már a vásárlójelölt landolt a termékoldalon, azért igyekeznek sugallni, hogy léteznek olyan termékek – ezek közé sorolják a fehérjekészítményeket is – amelyektől fogyni lehet. Ez természetesen nem ilyen egyszerű, zsírt kalóriadeficittel, izmot (lehetőségeinkhez mérten) diéta alatt megtartani kellően magas fehérjebevitellel lehet.

Utóbbiban segíthetnek a proteinporok, de egyáltalán nem létszükséglet a használatuk. Sokkal fontosabb, hogy legyen egy testtömeg alapján kiszámolt diétás étrend, és mellé a megfelelő mozgásformák.

A nők és a fehérjefogyasztás

Bár az utóbbi időben tapasztalható némi javulás, még mindig igen sok nő fejében él az a tévhit, hogy csínján kell bánni a fehérjebevitellel, mert „túl izmosak” lesznek. Sőt, sokan már attól is, ha csak ránéznek egy súlyzóra, vagy gépre.

Ez a butaság könnyen cáfolható, hiszen egy átlagos genetikával rendelkező, doppingszereket nem használó férfinak is keményen meg kell küzdenie minden gramm izomért. Nem is beszélve arról, mekkora előnye van itt az erősebb nemnek a női szervezetnél sokkal magasabb tesztoszteronszint miatt.

Mint korábban vázoltuk, egy női szervezet számára a kívánt fejlődéshez épp annyi fehérje bevitele szükséges, mint amennyi egy férfi esetében. Hogy ez pontosan mennyit jelent? Valamelyes eltérő véleményeket, esetleg kutatással is alátámasztott állításokat olvashatunk, de nagyvonalakban valahol

1,5 és 2,2 gramm/testsúlykilogramm teljes értékű (állati eredetű) fehérjemennyiség az, amivel nem lövünk nagyon mellé.

Aztán lehet tovább kísérletezni, hogy nekünk a megadott intervallum alsó vagy felső értéke válik-e be.

Még szintén kedvelheted...