Melissa Detwiller
Edzés

Női testépítés – a fanyalgóknak szeretettel

Melissa Detwiller

Általános az a nézet, miszerint egy női testen nem ajánlatos, sőt, tilos egy gramm izomnak is lennie. Igazság szerint egy kis plusz izomtömeg – nemtől függetlenül – mindenkire ráférne, hiszen ezzel együtt gyorsulna az anyagcsere, és a zsírégetés is könnyebben menne.

Az átlagosnál izmosabb hölgyek más sportok képviselői között is előfordulnak, gondolhatunk itt a nehézatlétákra, kajak-kenus vagy a rövidtávfutó lányokra is. Nem véletlen ez, hiszen a súlyzós edzés megtalálható szinte minden sportoló napirendjében. Szép számmal vannak olyanok, akik már Kovács Katalin, 31-szeres világbajnok (és ezzel a világon a legeredményesebb) kajakozó fizikumát is túlzásnak tartják. No comment…

Eltérő célok

Míg egy kajakos, vagy kosárlabdázó célja az, hogy minél gyorsabban célba érjen, illetve minél több labdát szerezzen és kosarat dobjon, egy testépítő nő a lehetőségeihez mérten maximális méretű izmokat szeretne fejleszteni, a lehető legalacsonyabb testzsír mellett. A sport lényegét a fanyalgók egyszerűen nem értik, jellemzően azok kritizálják előszeretettel a női testépítőket, akik maguk sem rendelkeznek figyelemre méltó fizikummal.

 

A megoldás egyszerű: egy sportolóra sportolóként kell tekinteni, és aszerint formálni róla véleményt.

A női testépítés közel sem kap akkora publicitást, mint a férfiaké, már csak azért sem, mert a klasszikus értelemben vett testépítés helyét nagyrészt felváltottak a fitnesz- és egyéb olyan versenyek, melyeken rossz pontot kap egy „túl izmos” fizikum.

Hogyan étkeznek és edzenek a női testépítők?

Gyakorlatilag ugyanúgy, mint férfi társaik, figyelembe véve az alacsonyabb testsúlyt, melyhez értelemszerűen alacsonyabb tápanyagszükséglet társul. Ugyanazokat a gyakorlatokat alkalmazzák, még ha ezek között prioritásbeli eltérések lehetnek. A nők medencéje például szélesebb, mint a férfiaké, viszont térdeik ugyanakkora távolságra vannak, ezért hajlamosabbak a térdsérülésekre.

Vicky Gates

Gárgyán RitaMivel a női test csak kevés tesztoszteront tartalmaz, doppingmentesen esélyük sincs arra, hogy akár csak megközelítsék az erősebbik nemhez tartozó versenyzők fizikumát. Szervezetük egészséges működéséhez magasabb testzsírszázalék szükséges, ezért egy női versenyzőnek nehezebb dolga van diéta alatt, a több testzsírhoz párosuló kisebb izomtömeg miatt.

Miért van ez a furcsa ellenszenv irántuk?

Média, „trendek”: Az önállóan gondolkodni képtelen emberek véleményét nagyban képes formálni a média, melyben túlsúlya van a női testépítést, és egyáltalán a nem átlagos (vékony, petyhüdt) testalkatot elutasító véleményeknek. A legtöbb ember pedig igyekszik megfelelni ezeknek az elvárásoknak, noha titokban azért kipróbálná, milyen lenne egy ilyen nővel ágyba bújni.

Irigység: Inkább a nőnemű kritizálókra igaz. Adott egy személy, aki következetes és kitartó munkával, óriási akaraterővel elért valamit. Általános jelenség, hogy aki kiemelkedik valahonnan, környezete igyekszik visszahúzni.

Ismeretek hiánya: A legkevésbé káros viselkedés. Talán csak egy beszélgetés hiányzik ilyenkor, és az illetőnek fény gyúlhat az agyában, hovatovább, ő maga is kedvet kaphat ahhoz, hogy sportolni kezdjen.

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük