Nem tudsz lefogyni? „Segít” a természetgyógyász

Azt hittem, már képtelen vagyok bármin is meglepődni, az emberek ostobaságán meg főleg nem. De amikor ismerősöm a természetgyógyászok „tudását” kezdte el magasztalni, mégis elkerekedett a szemem. Meggyőződése, hogy ezek az emberek az általuk kitalált „gyógymódok” segítségével (különféle teakeverékek, méregtelenítés, ráolvasás stb.) le tudják fogyasztani a túlsúlyos pácienseiket.

Egy kicsit utánanéztem, mivel is hülyítik ezek a kuruzslók a népet. Találtam vicces dolgokat.

Pozitív gondolkodás

Az egyik nagytudású mindössze abban tud segíteni, hogy „megváltoztatja a gondolkodásunkat”. Magyarul megtanítja az embert arra, hogy harmóniában éljen önmagával, és elfogadja magát olyannak, amilyen. Ebben az esetben viszont minek lefogyni?

A bullshit áradatból még annyit ki tudtam hámozni, hogy a pozitív gondolkodás sarkall majd minket arra, hogy lemenjünk az edzőterembe… Régen rossz, ha ehhez ilyen eszközök kellenek.

 

Mondjuk, egy diéta annál több összetevőből áll, mint lejárogatni edzeni. De erről a nagyokos természetgyógyásznak fogalma sincs, és különösebben nem is érdekli a delikvens további sorsa. Csak fizesse ki a pénzt a semmiért, és mehet, amerre lát.

„Adok neked csodaszert, majd attól lefogysz”

Ez körülbelül egy szinten van a netes átverésekkel, ahol mindössze egy tabletta szedése lesz a siker kulcsa. A természetgyógyász nem turbó diéta port vagy xtreme gain-t árul, hanem ezeknél sokkal kifinomultabb módszerekkel próbálja elhitetni velünk nem létező szakértelmét.

Kedvelt eszközei a búzafűlé (hálás téma ez is, a későbbiekben írunk erről is részletesen), mindenféle teakeverékek, „természetes” eredetű jódkivonat, almaecet, méz (ami tömény egyszerű cukor!).

A diétához is értenek

Az étrendtanácsok is érdekesek. Simán megütik a trendi női magazinok szintjét, ahol még véletlenül sem foglalkoznak az ételek tápanyag-összetételével, sem az illető testsúlyával. Helyette ilyen baromságokat találtam:

  • „Vigyél be kevesebb kalóriát, de edd ugyanazt, amit eddig.” Tehát ha eddig cukros üdítőkön és velőspacalon éltél, ezután is cselekedj így, csak fogyaszd a korábbi adagok kétharmadát. Ragyogó ötlet, bizonyára működni fog, ha továbbra is szemetet eszünk.
  • „Ne igyál nagy mennyiségű folyadékot étkezések közben.” Na, ez mekkora baromság. Valaki elárulná, honnan ered?
  • „Egyél levest, mert az eltelít.” Az a szó, hogy „leves” nem jelöl mást, minthogy nagy mennyiségű folyadékban úszik a kajád. Nyilván egy tökkelütött természetgyógyásznak teljesen mindegy, hogy mi van benne, csak telítsen el, és jussunk el egy másik buta tévhithez: az étvágycsökkentéshez. Milyen hasznos, ha például jó kis fruktózos gyümölcslevessel igyekszünk idő előtt leküzdeni az éhséget. Két legyet ütünk egy csapásra: az elhízás szempontjából legveszélyesebb tápanyaggal (cukorral) bombázzuk szervezetünket, és a jóllakottságérzetnek köszönhetően még véletlenül sem fogunk más, hasznosabb táplálékot magunkhoz venni.

Belelátnak a vastagbeledbe is!

Egy – nem mellékesen elhízott – természetgyógyász egyenesen odáig merészkedett, hogy a fogyás kulcsaként a vastagbélben lerakódott, állítólag több kilónyi salakanyag eltávolítását jelölte meg. Persze ehhez az ő speciális teakeverékét kell használni, mert az nyilván hatásosabb, mint a rendszeres és elegendő mennyiségű rostfogyasztást. Már ha egyáltalán tudja, mi az a rost. És egyébként is, honnan a fenéből tudja, hogy mi van a páciens beleiben? A salakanyag – kapaszkodjatok meg – rendszeresen ürül, hiszen ennek hiányában rövid időn belül telítődne a bélrendszer.

Égesd le!

Az ilyen önjelölt kis szakértőket néhány keresztkérdéssel könnyedén zavarba lehet hozni. Bár a reménytelenül hülye páciensek azt is elhiszik nekik, hogy a Föld a Hold körül kering, meg lehet próbálni ezeket:

  • Mit jelent a pozitív nitrogénegyensúly?
  • Mi a különbség az aerob és a kardió edzés között?
  • Vázold fel a zsírégetés folyamatát!
  • Ha a kalóriát kell csak számolni, akkor szerinted egyenértékű 100 kalória csirkemell és 100 kalória rigójancsi?

Mindenkinek azt ajánljuk tehát, hogy olvasson utána a dolgoknak, és ne higgyétek el, hogy fogyni könnyű. A képlet nagyon egyszerű: amennyi munkát befektetsz, annyit fogsz belőle profitálni. Egy pohár csodatea megivása, vagy kézrátétellel közvetített „pozitív energia” befogadása nem kerül semmibe. És pontosan ennyit is érnek.

 

Ananász diéta – zsírégetés bromelainnal?

Xtreme Gain – a kockahas átverés

Milyen a jó személyi edző?

A farizom edzése

Tippek a hatékonyabb erőedzésért

Edzés éhgyomorra – okozhat izomvesztést?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük