Nem így lesz lapos hasad
Blog

NEM így lesz lapos hasad!

Nem így lesz lapos hasadMindössze négy gyakorlatot kell rendszeresen végezned, és lapos lesz a hasad – állítja egy lassan sztárrá avatott „fitneszguru”. Nem csoda, hogy mindezt egy zömében nők által látogatott weboldalon teszi meg, hiszen a gyengébbik nem képviselőire mindig is jellemzőbb volt a fölös kilók miatti aggodalom. Link: http://www.femcafe.hu/cikkek/eletmod/igy-lesz-lapos-a-hasad-%E2%80%93-edzestippek-czanik-balazstol

Miért nem lesz ebből lapos has?

Aki már egy kicsit jártasabb a diéta-fogyás témakörében, csak legyint: újabb gumicsont ez a tudatlanoknak. Czanik Balázsnak személyes érdeke fűződik ahhoz, hogy a nép hülye maradjon, vagy egyszerűen erre van igény? Simán elképzelhetőnek tartom az utóbbi verziót is. Általános elvárás egy edzésmódszerrel szemben, hogy „ne legyen megterhelő, ne kelljen szenvedni, de legyen eredményes”. Szóval, mint a mesében, az illető könyökével kétszer megérinti a térdét, és már olvad is le róla a zsír… Sajnos ez nem így működik, és aki a fenti cikknek bedől, keserűen csalódni fog: nem lesz egy centivel sem kisebb a haskörfogata. Legfeljebb a fedésben levő hasizmai kezdenek el fejlődni.

Az okos „fitnesz tudós” ilyenkor magabiztosan ki is használja a tájékozatlanabb olvasók körére jellemző fogalomzavart. Gyakran adnak el úgy félrevezető és hazug cikkeket, hogy nem is írják le azt a szót, amire egyébként utalnak. Például ködösen „izom formálás”-ról és izmok erősítéséről van szó – utóbbi egy bizonyos (meglehetősen alacsony) szintig még igaz is lehet. De mit szűr le ebből az egyszeri háziasszony? Azt, hogy a módszer segítségével fogyni kezd, és zsírtól fog megszabadulni. Jól jegyezzük meg tehát: egy izom erősítése semmilyen közvetlen kapcsolatban nincs a zsírégetéssel. Ez anaerob folyamat, és glikogént használ fel energiaként.

Diéta nélkül nem megy

A cikk másik óriási hibája az, hogy egyedül a hasizmok erősítésére alapozza a lapos has elérését. Valamiért elfelejti megemlíteni a zsírégetés másik két nagy pillérét, a diétát és az aerob edzést. Egyedül hasizomra edzeni szintén butaság, hiszen testünk komplex egész, és minden izmát meg kell dolgoznunk – már csak a diéta alatti izomvesztés minimalizálása miatt is.

Ahhoz, hogy lapos hasunk legyen, lehetőleg jól látható izmokkal, diétás étrendet kell követnünk. Ez az étrend egyénenként eltérő lehet, legtöbbször működik az alacsony szénhidrát tartalmú diéta (testsúlytól függően 100-300g szénhidrát naponta), melynek során a proteinbevitelt megnöveljük 3g/testsúlykilogrammra. Van, aki a ketogén diétára esküszik, aki jól tűri a sokszor 0 gramm szénhidrátos napokat, bátran vágjon bele.

A súlyzós edzések mellett aerob edzésre (gyaloglás, kerékpározás, ellipszis tréneres edzés) is szükségünk lesz. Lehetőleg minél távolabbi időpontban végezzük a két mozgásformát. Heti 3-5 súlyzós, és 4-6 aerob edzést végezzünk.

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük