Asszimetria
Kérdezz: testepitek@testepitek.hu

Nem egyforma a jobb és bal oldalam – mit tehetek?

AsszimetriaÜdv!

Bő egy éve kezdtem el edzeni, szép lassan, eleve súlyfeleslegtől megszabadulni akarva, így diétával. Már akkor feltűnt, hogy a bal oldalamon lévő végtagok izmai gyengébbek mint a jobb oldalon lévők, annak ellenére vagy épp amiatt (?), hogy balkezes vagyok. Így a bicepsz, tricepsz, combfeszítő, illetve a vádli gyakorlatoknál nem tudok általában ugyanakkora súllyal ugyanannyi ismétlést végezni. 
 
A napokban előkerült egy mérőszalag is, így kiderült, hogy a bal karom a jobbhoz képest 1 centivel vékonyabb, illetve a bal vádlim a jobbhoz képest 1 centivel csököttebb, azzal kiegészítve, hogy ez látható is, és valahogy a bal vádlimat messze nem tudom úgy megfeszíteni sem mint a jobbat.
 
Plusz az izmot megtapintva valahogy a formája is feszítés közben egészségtelenebbnek tűnik az ellenkezőénél. A fentieket még megfejelve a „jobb” különösen hajlamos a görcsre, és gyakoriak az izomfájdalmak is edzéstől függetlenül.
Kérdésem adja magát: hogyan tudnám lemaradt végtagjaimat „szintbe hozni”? Úgy erőben, mint méretben.
 
Segítségeteket köszönve,
 
Soma
 
Szia!
 
Ne aggódj a méret- és erőkülönbség miatt, az emberi test már csak ilyen. Tulajdonképpen nincs is olyan ember, akinek tökéletes azonos méretű vagy erejű lenne a jobb és bal karja vagy lábai. Ha nagyon zavar a helyzet, iktass be több egykezes és egylábas gyakorlatot, és kezdd a sorozatot mindig a gyengébbikkel. Eddz még pár évet, és meglátod, csökkenni fog a különbség.
 

 

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük