Edzés

Negatív ismétlések: mikor érdemes ezeket alkalmazni?

A testépítés – mint ahogy a többi sport is – tele van olyan időszakokkal, amikor egyszerűen képtelenek vagyunk egyről a kettőre jutni. Ne aggódj, minél régebb óta edzel, és ha még ráadásul naturál is vagy, ez az állapot sokkal gyakoribb lesz, mint a rövidebb, de fejlődést produkáló szakaszok.

Középhaladó szinttől felfelé már nem szokott óriási gond lenni a táplálkozással. Megvan a napi 2g/testsúlykilogramm fehérje, a szénhidrát- és zsírbevitel pedig a növekedés/zsírosodás függvényében változik.

Na de mi van akkor, ha a kaja tökéletes, eleget alszunk, és mégis, egyszerűen képtelenek vagyunk egy mikronnyi fejlődést is kicsikarni testünkből?

Kénytelenek leszünk az edzésünket felülvizsgálni. Győződj meg róla e csekklista segítségével, hogy minden oké-e:

  • Minden izmodra sor kerül legalább 8-9 nap alatt?
  • Nem edzed túl egyik izomcsoportodat sem?
  • Az ismétlések minimum 80 százalékát kifogástalan technikával hajtod végre?
  • Nem töltesz túl sok időt a teremben? Másfél óra a legvégső határ.
  • Nincs-e olyan sérülésed, ami akár csak tudat alatt is, de akadályoz abban, hogy előrébb lépj?

Ha ezek sem vittek közelebb a válaszhoz, érdemes kipróbálnod valamelyik intenzitásfokozó technikát. Mi most a negatív ismétléseket választottuk, ismerkedj meg velük!

Eredet

Már a 60-as, 70-es évek fordulóján rájöttek, hogy a csak negatív ismétlésekből álló edzést követően sokkal durvább izomlázat tapasztaltak a tesztalanyok, mint a hagyományos pozitív-negatív fázisos tréning után.

Reméljük, a negatív szakaszt nem kell hosszasan magyaráznunk, hogy mit jelent, de ha mégsem lenne elsőre tiszta, akkor mindig gondolj a célizom kinyúlására. Ezt az összehúzódás, vagyis a pozitív szakasz követi. Tehát a negatív fázis fekvenyomás esetén a súly leengedését jelenti, csigás lehúzásnál pedig a karok nyújtott állapotba való visszatérését. Bicepszezés esetén szintén a súly leengedése a negatív szakasz, lábtolásnál pedig a térd mellkas felé közelítése.

Szóval a tudósok megállapították, hogy a delikvens egy-egy negatív edzés után igencsak rottyon van. Márpedig ha az izmok extrém terhelést kapnak, a következő edzésig igyekeznek ehhez alkalmazkodni, hogy elkerüljék az újabb traumát. Egyértelműnek látszik a helyzet: a lehető legdurvább terhelést kell kapnia izmainknak ahhoz, hogy maximális fejlődésre késztessük őket. Különösen Arthur Jones, a Nautilus gépek feltalálója szorgalmazta a negatív ismétlések alkalmazását.

De miért nem így edz manapság mindenki?

Ha ez ilyen egyszerű lenne…

A negatív ismétléses edzéshez akkora súlyt kell használnunk, amivel egyetlen szabályos ismétlésre sem vagyunk képesek. Minimum egy segítő is kell, aki a pozitív szakaszban besegít.

Ha rendszeresen így edzünk, számítsunk arra, hogy túledzés lesz a vége, de legrosszabb esetben egy jó kis sérülést is összeszedhetünk. A hatalmas súlyok egyensúlyozása kimeríti az idegrendszert, és irreális terhet ró ízületeinkre.

Kukába vele?

Nem, ez azért túlzás. A negatív ismétléses edzés sok testépítőn, erőemelőn segített már abban, hogy átlendüljenek egy-egy holtponton. De hosszú távon senki nem alkalmazza ezt a technikát, és ennek okait fentebb már kifejtettük.

Fontos, hogy csak akkor nyúlj intenzitásnövelő módszerekhez, ha tényleg minden más tökéletes. Kaja, pihenés rendben? Edzéstechnikád kifogástalan? Akkor próbáld ki nyugodtan néhány edzés erejéig a negatív ismétléses szériákat, és bátran írd meg nekünk értékes tapasztalataidat!

 

A szuperszettek alkalmazása

A H.I.T edzésterv (High Intensity Training)

Egy nap csak egy izomcsoportot eddzek?

A Heavy-Duty edzésmódszer

Edzés a gyorsaságért

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük